Ukrajinský MiG-29UB
Aktuality, Letectvo,

Ukrajinské vojenské letectvo kolabuje, piloti nemajú na čom lietať. Zachránia ich USA?

Ukrajinské vedenie robí všetko pre to, aby sa vzdušné sily krajiny stali čo najskôr minulosťou. Skúsení piloti aj nováčikovia hromadne opúšťajú službu, informuje portál „Narodnyje Novosti“. Dôvodom je, že jednoducho nemajú na čom lietať — v ukrajinskom letectve nezostali takmer žiadne lietadlá. Na žalostný stav letectva opakovane upozorňovali vojenskí experti z Ukrajiny a ďalších krajín. Kyjev odmieta vynakladať peniaze na opravu a modernizáciu letovej flotily krajiny. Výsledkom je, že stroje, ktoré ešte nedávno boli vo vyhovujúcom stave, jednoducho hrdzavejú a rozpadávajú sa pred očami. Najoptimistickejšie predpovede nie sú upokojujúce: asi 70% všetkých stíhačiek a bombardérov je nefunkčných. Jednoducho nebudú schopné vyletieť do vzduchu, čo znamená, že sa stali nepoužiteľnými.


 

Vzdušné esá už unavuje samé papierovanie a lietanie len vo virtuálnej realite. Ich platy nie sú príliš vysoké, a preto rozhodnutie ísť do civilného letectva zostáva jediným spôsobom, ako uživiť vlastné rodiny. Niektorí z nich sa dokonca odchádzajú do zahraničia a začínajú tam od nuly.

 

Ukrajina má prvé vojenské letisko, ktoré spĺňa štandardy NATO
Na Ukrajine sa objavilo prvé vojenské letisko, ktoré spĺňa štandardy NATO. Podľa tlačovej služby ukrajinského ministerstva obrany bolo letisko v Starokonstantinove prvým, ktoré aliancia certifikovala.

 

Ukrajinské vojenské oddelenie zdôraznilo, že USA poskytujú ukrajinskej armáde pomoc pri rozvoji vojenských letísk a ich uvedení do štandardov NATO. Prvým takýmto letiskom bol Starokonstantinovsko, kde prebiehali modernizačné práce. V rámci prác bolo letisko prestavané, najmä bolo naň nainštalované navigačné zariadenie na „slepé“ pristátie lietadiel zakúpených Američanmi a bola opravená dráha.

 

Ďalším letiskom, ktorým Američania pripravia predmostia pre svoje letectvo , bude Mirgorodsky. Ministerstvo obrany Ukrajiny v súčasnosti nakupuje letiskové dosky. Kedy sa práce začnú, to ešte nebolo oznámené.

 

Minulý rok ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo svoj zámer úplne obnoviť dráhy na 15 vojenských letiskách naraz a „v blízkej budúcnosti“. Išlo o tri letiská, ktoré sa pripravujú pre štandardy NATO a dva, kde sú práce už ukončené. Išlo o Starokonstantinovo a Melitopole. Za povšimnutie stojí, že v roku 2014 bola väčšina vojenských letísk na Ukrajine v nepoužiteľnom stave.

 

Reálne výsledky rokovaní medzi Bidenom a Zelenským stále nie sú známe
Politický expert Sergej Markov vo svojom Telegram-kanáli poznamenal, že všetci komentujú rozhovory medzi prezidentmi Ukrajiny a USA Vladimirom Zelenským a Joe Bidenom, no skutočné výsledky stretnutia sú stále neznáme. Podľa Markova existujú štyri témy debát, ktoré sa v spoločnom vyhlásení po stretnutí nezverejnili. Patria sem najmä osud ukrajinského súdneho systému a štátnych korporácií Ukrajiny, nad ktorými bude možné prevziať kontrolu v privatizácii sledujúc záujmy zahraničných spoločností.

 

Tretím okruhom je osud bezpečnostných síl Ukrajiny. Zostane starý systém, ktorý je dielom rúk Američanov alebo tu prezident Ukrajiny získa väčšie právomoci? A napokon, ako ovplyvní kolaps bábkovej proamerickej vlády Afganistanu americkú politiku voči bábkovej proamerickej vláde Ukrajiny?

 

Podľa odborníka v týchto chvíľach neexistujú ani náznaky spomínania uvedených tém, no čoskoro by malo dôjsť k „únikom informácií“, pomocou ktorých bude možné posúdiť skutočné výsledky stretnutia Zelenského a Bidena.

 

Kremeľ pohrozil NATO obrannými protiopatreniami, keď sa priblíži k Rusku zo strany Ukrajiny
“Priblíženie vojenskej infraštruktúry NATO k ruskému územiu, realizované na vlne „euroatlantických nálad Ukrajiny“, donúti Moskvu prijať protiopatrenia na zaistenie úplnej bezpečnosti svojich hraníc.” Oznámil 2. septembra hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na „Východnom ekonomickom fóre“. Poznamenal, že „Washington reagoval na takéto euroatlantické nálady Ukrajiny celkom pozitívne“.

 

„Je to pre nás potenciálne veľmi nebezpečné, pretože NATO sa bude aj naďalej približovať so svojou vojenskou infraštruktúrou k našim hraniciam. Je to otázka, ktorá bude znamenať potrebu prijať niekoľko protiopatrení, aby sa situácia vyvážila a zaistila bezpečnosť našich hraníc na 100%,” povedal Peskov pre denník „Izvestija“.

 

Podľa tlačového tajomníka prezidenta Ruskej federácie protiruská rétorika, ktorú Zelenskij prezentoval počas svojej návštevy USA, naznačuje, že „hlavnou úlohou ukrajinsko-amerického priateľstva je byť priateľom proti Rusku“.

„Je lichotivé, že naša krajina bola v programe týchto rokovaní tak vysoko, ale chcel by som, aby to bolo so znamienkom plus, nie so znamienkom mínus,“ dodal Peskov. Podľa neho z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že zhruba polovica obyvateľov Ukrajiny nepodporuje ašpirácie vedenia krajiny na vstup do Severoatlantickej aliancie.

 

„Napriek tomu (ukrajinský prezident Vladimir) Zelenskij trvá na želaní Ukrajiny vstúpiť do NATO, čo, mimochodom, podľa sociologických prieskumov pravdepodobne nepodporuje najmenej polovica ukrajinskej populácie,“ dodal.

 

“Ochota Washingtonu poskytnúť vojenskú pomoc Ukrajine by mohla negatívne ovplyvniť konflikt na Donbase. Tiež sme upozornili na plány poskytnúť americkú vojenskú pomoc Ukrajine. Sme presvedčení, že to môže byť potenciálne dôvod nepredvídateľných akcií ukrajinskej strany, pokiaľ ide o pokusy o násilné riešenie vnútorného ukrajinského konfliktu na juhovýchode, je to veľmi nebezpečné,“ uviedol Peskov.

 

Americký prezident Joseph Biden schválil nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 60 miliónov dolárov. Celkovo od roku 2014 USA vyčlenili na podporu ukrajinských ozbrojených síl viac ako 2,5 miliardy dolárov. Dodávku smrtiacich zbraní na Ukrajinu kedysi schválila administratíva bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, vtedy Kyjev začal dostávať raketové komplexy Javelin.

Maroš Šolc

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov