Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Taliban zatiaľ prišiel pri operácii v Pandžšíre o 2 000 bojovníkov. USA zverejnili celkové straty v Afganistane

Afganskí povstalci dokázali poraziť sily Talibanu s minimálnymi stratami živej sily a techniky. Potom, čo Taliban zahájil niekoľko silných útokov na odbojové sily v Pandžšíre, sa ukázalo, že len za dva týždne teroristi Talibanu utrpeli obrovské straty. Ak vezmeme do úvahy len zlikvidovaných teroristov, hovoríme o takmer 2 000 mužoch, pričom približne toľko militantov bolo zranených a nespôsobilých účasti na ďalších bojových operáciách. Podľa expertov teroristi Talibanu nemajú reálnu šancu postaviť sa proti silám „Severnej aliancie“ okrem použitia delostrelectva, keďže nedokážu do regiónu dostať početnejšie sily, ktoré by boli schopné poraziť takmer 15 tisíc príslušníkov odbojových síl.


 

 

Počas týchto dvoch týždňov už Taliban prišiel asi o 2-3% bojovníkov, no pri dobíjaní Pandžšíru nedosiahol žiadny úspech. Pravdepodobne z tohto dôvodu Taliban dáva nové ultimáta silám „Severnej aliancie“, ktorá, mimochodom, odráža dokonca silné útoky teroristov prakticky bez strát. Za posledných 24 hodín bol Taliban dvakrát napadnutý odbojovými silami, pričom v rokline Pandžšír utrpeli veľmi vážne straty. Podľa rôznych odhadov sily „Severnej aliancie“ zabili asi 400-500 teroristov len za uplynulý deň.

 

Pozícia ostreľovača americkej armády na letisku v Kábule v kabíne lietadla, august 2021

 

Taliban: USA drancovali prírodné zdroje Afganistanu 20 rokov
Hlavným dôvodom intervencie USA v Afganistane bolo drancovanie prírodných zdrojov islamskej republiky. Oznámil to dnes, 31. augusta, predstaviteľ hnutia Taliban Zabihullah Mudžáhid. Povedal to v Kábule pri ukončení sťahovania všetkých zahraničných síl z krajiny.

„Hlavným účelom pobytu USA v Afganistane bolo vytvorenie silnej vojenskej základne na prienik do štátov tohto regiónu a tiež na drancovanie prírodných zdrojov našej krajiny.“

 

V tejto súvislosti Mudžáhid zdôraznil, že zahraniční investori a asistenti, „ktorí sa určite budú podieľať na obnove Afganistanu, by sa nemali stať novými okupantmi“. Turecko a Čína boli nateraz označené Talibanom za hlavných investorov v procese obnovy islamského emirátu Afganistan. Taliban okrem toho plánuje zachovať priateľské vzťahy s Ruskom, Iránom, Pakistanom a Uzbekistanom.

 

Taliban v ATC tower Kábulského letiska

 

Spojené štáty zverejnili celkové straty v Afganistane
Od roku 2001 presiahol celkový objem výdavkov USA na Afganistan 820 miliárd dolárov. Počas takmer 20-ročnej prítomnosti v Afganistane prišli USA o viac ako dvetisíc ľudí. V utorok 31. augusta to na brífingu oznámil vedúci amerického ústredného velenia (CENTCOM) generál Kenneth Mackenzie.

 

 

„Bola to náročná misia. Počas tejto doby zahynulo 2 461 amerických vojakov a civilistov a viac ako 20 000 bolo zranených,“ povedal. Spresnil, že tieto údaje zahŕňajú aj 13 amerických vojakov, ktorí zahynuli pri teroristickom útoku na kábulskom letisku 26. augusta. Americké ministerstvo obrany predtým oznámilo, že USA vynaložili miliardy dolárov na vojenskú kampaň v Afganistane. V rokoch 2010 až 2012, keď Spojené štáty mali v krajine viac ako 100 000 vojakov, boli náklady na túto vojnu podľa vlády takmer 100 miliárd dolárov ročne. Od roku 2016 do roku 2018 boli ročné výdavky zhruba 40 miliárd dolárov a v roku 2019 klesli na 38 miliárd dolárov. Podľa amerického ministerstva obrany výdavky na vojenskú intervenciu USA v Afganistane od októbra 2001 do septembra 2019 dosiahli 778 miliárd dolárov. Americké jednotky vstúpili do Afganistanu po teroristickom útoku 11. septembra 2001.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov