.
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Massoudove odbojové milície v afganskom Panjshire vytvorili tankovú jednotku zo starých sovietskych tankov

Vodca Frontu afganského národného odporu FANR, Ahmad Masoud vyhlásil, že bojovníci Talibanu vynakladajú úsilie na zablokovanie údolia Panjshir. Podľa Masouda to naznačuje, že Taliban sa „správa zbabelo a nechce sa zapojiť do nepriateľských akcií“.


“Ak Taliban verí, že môžu ľahko dobyť Panjshir, potom sa hlboko mýlia. Teraz som v údolí Panjshir a som pripravený ísť v stopách svojho otca. Máme zásoby munície a zbraní . Tento arzenál sme trpezlivo budovali už od čias môjho otca.”

 

Ahmad Zia Massoud predtým apeloval na západné krajiny (USA, Francúzsko a Veľkú Britániu) s výzvou o pomoc pre FANR. Podľa Massouda môže ísť o vojensko-technickú aj finančnú pomoc štátov, “ktoré v Afganistane bojujú proti terorizmu už 20 rokov”.

 

 

Talibanci utrpeli obrovské straty v údolí Pandžšír a boli nútení ustúpiť
Najbojaschopnejšia divízia Talibanu utrpela obrovské straty, keď vošla do priesmyku Panjshir a musela ustúpiť. Príslušníci teroristického hnutia Taliban hlásia, že jednej z najschopnejších jednotiek sa podarilo preniknúť do údolia, kde sa nachádzajú sily odporu. Avšak utrpeli obrovské straty a podľa predbežných údajov bolo zabitých asi 250 teroristov, pričom bol Taliban následne prinútený ustúpiť pred útokmi „Severnej aliancie“.

 

Podľa zverejnených informácií sa Taliban pokúsil rýchlo preniknúť do obranného priestoru odbojových síl, obnovená afganská armáda však spustila paľbu z tankov a delostrelectva. Výsledkom bolo, že väčšina militantov bola zabitá skôr, ako sa dostali ku vchodu do údolia. Pokus obsadiť región bol pre teroristov tiež mimoriadne neúspešný, pretože po hodinovej bitke militanti stratili ďalších asi sto bojovníkov a boli nútení ustúpiť bez dosiahnutia akéhokoľvek úspechu.

 

Je pozoruhodné, že sily odporu uvádzajú, že Taliban používal elektronické protiopatrenia, aj keď tieto nie sú vyzbrojené takými komplexmi, nehovoriac o špecialistoch, ktorí ich môžu ovládať. V tejto súvislosti sú Spojené štáty podozrivé z tajnej dohody s militantmi Talibanu, pretože naposledy použili tieto systémy elektronického boja americké vojenské jednotky na letisku v Kábule, aby zabránili prípadným teroristickým útokom.

 

 

Massudove milície v Panjshire oznámili vytvorenie tankovej jednotky

Medzitým sa objavili správy, že milície Panjshiru vytvorili tankovú jednotku. Údajne to bolo z v horách ponechaných niekoľkých opravených sovietskych tankov, ktoré boli svojho času súčasťou arzenálu Severnej aliancie. FANR nemá údajne viac ako tucet tankov, vrátane T-55 a T-62. Massoudove milície neuvádzajú presné čísla, napriek tomu však poznamenávajú, že sú pripravené použiť tanky na vojenské operácie proti Talibanu v rôznych smeroch, kde to môže byť účinné.

 

USA zanechali v Afganistane zbrane v hodnote 85 miliárd dolárov

Celková hodnota amerických zbraní a vojenského vybavenia, ktoré Taliban zdedil po prevzatí moci v Afganistane, sa odhadujú na 85 miliárd dolárov. Poručík zásobovania námorníctva USA v zálohe a člen Snemovne reprezentantov Jim Banks v Kongrese oznámil, že obrovské množstvo vybavenia a zbraní, ktoré zostali v Afganistane, predstavuje 75 000 vozidiel, 200 lietadiel a helikoptér, ako aj 600 000 jednotiek ručných zbraní a ľahké zbrane.

„Dnes má Taliban viac vrtuľníkov Black Hawk než osemdesiatpäť percent krajín sveta,» sťažuje sa Banks.

 

Taliban podľa neho získal aj prístroje na nočné videnie a termovízne systémy, osobné nepriestrelné vesty a zdravotnícky materiál. Informácie Banksa pôsobiaceho na poste oficiálneho sprostredkovateľa medzi vládou USA a Afganistanom v oblasti obchodov so zbraňami mu dovoľujú označiť presné množstvo opustených zbraní.

„Pre mňa a ostatných je to nepredstaviteľné, ale teraz má Taliban biometrické zariadenia na odtlačky prstov, očné skenery a údaje o všetkých Afgancoch, ktorí boli za posledných dvadsať rokov na našej strane a pomáhali nám,“ tvrdí kongresman. Pentagon podľa neho tento majetok „odpísal“ a neplánuje ho vrátiť.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov