Foto z exhibície na výstave
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Rusko používa nové exoskelety v Sýrii

Exoskelet, ktoré ruskí vojaci použili v Sýrii, zvyšuje bojový potenciál jednotiek, oznámili zástupcovia korporácie Rostec na fóre Army 2021.


 

“Okrem zvýšenia možností vojaka sa mnohonásobne zvyšuje bojový potenciál celej jednotky. Svedčia o tom aj skúsenosti z bojového použitia. V Sýrii už pôsobia ženijné jednotky vybavené pasívnymi exoskelmi , “podotkli v Rostecu.

 

 

Pasívne exoskelety nie sú vybavené motormi, vďaka svojej mechanike však znižujú zaťaženie opornej a pohybovej sústavy vojaka a umožňujú mu prenášať väčšie náklady na väčšie vzdialenosti po rovnej ploche. V Rostecu už skôr oznámili, že v Rusku bol tiež vyvinutý prvý bojový exoskelet vybavený elektrickými motormi. Vzorka tejto novinky bola ukázaná na fóre Army v demonštračnom stredisku Rostecu.

 

 

Najnovší exoskelet funguje vo dvojakom režime. V aktívnom režime sú fyzické možnosti človeka posilňované servomotormi – bezreduktorovými elektrickými motormi napájanými akumulátormi. Tento režim sa zapája, keď sa vojak pohybuje po členitom teréne alebo po horách. V pasívnom režime je exoskelet určený pre pohyb na vodorovnej ploche s nákladom.

 

 

“Exoskelet, ktorý vyvíjame spolu s našimi kolegami z vedeckovýskumného ústavu mechaniky MsÚ, znižuje zaťaženie opornej a pohybovej sústavy o 50%, spotrebu energie pri behu a chôdzi o 15%, umožňuje niesť až 60 kilogramov nákladu a strieľať z automatickej zbrane o 20% presnejšie , “podotkol priemyselný riaditeľ klastra zbraní, munície a špeciálnej chémie Rostecu Bekchan Ozdojev.

 

Servomotory exoskeletu sú vybavené pozičnými snímačmi a tiež snímačmi tlaku v chodidlách, vďaka čomu sa exoskelet adaptuje zvláštnostiam konkrétneho človeka, neobmedzuje jeho pohyby a umožňuje intuitívne chovanie.

 

Systém vyvíjajú spolu Ústredný vedeckovýskumný ústav presnej mechaniky (patrí do Rosteku) a Vedeckovýskumný ústav mechaniky
Ako podotkol vedúci laboratória všeobecnej mechaniky vedeckovýskumného ústavu mechaniky Vladimir Budanov, použitie bezreduktorových motorov umožňuje užívať exoskelet ako v aktívnom, tak aj v pasívnom režime.

 

“Hodláme tiež začleniť do konštrukcie exoskeletu prvky z kompozitných materiálov a sústrediť sa na zdokonaľovanie napájacích článkov a riadiaceho systému,” dodal odborník.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov