Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Nové Kornety. Rusko posilnilo svoju vojenskú základňu v Tadžikistane

Séria nových protitankových raketových komplexov Kornet bola zaradená do výzbroje ruskej vojenskej základne v Tadžikistane, oznámila tlačová služba Centrálneho vojenského okruhu.


 

“Do výzbroje 201. ruskej vojenskej základne dislokovanej v Tadžikistane bola zaradená séria moderných protitankových raketových komplexov Kornet. Nové komplexy sú vo výzbroji delostreleckých jednotiek ruského útvaru, “uvádza sa v správe.

 

Komplexy Kornet sú určené na ničenie nepriateľskej obrnenej techniky a vzdušných cieľov vrátane vrtuľníkov a bezpilotných lietadiel. Navádzanie strely na cieľ sa uskutočňuje pomocou laserového lúča. Maximálny dostrel je 5,5 kilometra, minimálny 100 metrov.

 

201. vojenská základňa dislokovaná v Tadžikistane je najväčším vojenským objektom Ruska za jeho hranicami. Nachádza sa v dvoch mestách – Dušanbe a Bochtare. Do jej zloženia patria motostrelecké, tankové, delostrelecké a spravodajské jednotky a tiež jednotky protivzdušnej obrany, radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a spojov.

 

Rusko rozmiestni nové systémy protivzdušnej obrany na Ďalekom východe

Rusko rozmiestni niekoľko radarových staníc „Rezonans-N“ na Ďalekom východe, ktoré sú schopné detekovať a určiť cieľ nadzvukových a „stealth“ cieľov. Prvá je nasadená v Sachalinskej oblasti, povedal agentúre TASS zdroj z vojensko-priemyselného komplexu.

 

„V súlade so štátnym zbrojným programom do roku 2027 sa plánuje nasadenie až piatich radarov „Rezonans-N“ na Ďalekom východe, z ktorých prvý bude nasadený v Sachalinskej oblasti. Presné umiestnenie stanice určí ministerstvo obrany,“ oznámili na Medzinárodnom vojensko-technickom fóre „Armia-2021“. Príprava bojových posádok na plný úväzok na prácu s touto stanicou sa začne v roku 2022 nasadením jednomodulového radaru tohto druhu vo výcvikovom stredisku rádiotechnických síl protivzdušnej obrany leteckých síl vo Vladimirskej oblasti.

 

Zajatí Talibanci: Výsledok prvého boja s povstalcami. Tadžikistan zriaďuje letecký most pre ich podporu

Domobrana severnej aliancie v Afganistane oznámila narušenie zásobovacieho vedenia Talibanu a zablokovanie predvoja militantov južne od Salangu. Predstavitelia takzvaného frontu afganského národného odporu (FANR), ktorý kontroluje roklinu Panjshir, tvrdia, že sa im podarilo konfrontovať s teroristickou skupinou Taliban. Milíciám FANR velí Ahmad Masud (syn slávneho afganského poľného veliteľa). Milície majú aj niekoľko práporov afganskej armády – tie, ktoré sa nechceli vzdať Talibanu. Súčasťou FANR je aj niekoľko vysokých dôstojníkov z ministerstva obrany Afganistanu.

 

Milíciám FANR sa podarilo narušiť zásobovacie vedenie Talibanu južne od priesmyku Salang. Podľa niektorých správ bola horská cesta, po ktorej militanti prešli, pokrytá kameňmi v dôsledku vyhodenia jednej zo skál do vzduchu. Preto bol jeden z popredných oddielov Talibanu, ktoré deň predtým postúpili do Panjshiru, odrezaný od hlavných síl Talibanu a zbavený zásob. Dôstojník Sarfaraz:

“Naša príprava na odpor už priniesla svoje ovocie. Jedna z kľúčových zásobovacích liniek Talibanu bola uzavretá.”

 

Podľa niektorých správ je v Panjshire v súčasnosti asi 3 000 Talibancov. Asi tretina z tohto počtu je zablokovaná južne od Salangu. Podľa afganského dôstojníka, ak sa Taliban rozhodne zaútočiť, potom sa všetkých týchto 3 000 ľudí stane pre militantov veľkou stratou.

 

Taliban predtým uviedol, že Ahmad Massoud je pripravený na mierové rozhovory. Potom tu bola informácia, že FANR dostal 4 hodiny na splnenie podmienok ultimáta – život výmenou za koniec odporu. Predstavitelia Massouda však na ultimátum Talibanu reagovali vyhlás

 

Grafické zobrazenie migračnej trasy z Afganistanu:

https://twitter.com/i/status/1430154051333902345

 

Odbojové sily v Panjshire zriaďujú s Tadžikistanom „letecký most“

Tadžikistan previedol zbrane na Panjshir. Ako informoval Sputnik Afghanistan s odvolaním sa na Herat Times, do provincie boli dodané zbrane, strelivo a potrebný materiál. Podľa denníka niekoľko helikoptér odbojových síl zriadilo „letecký most“ medzi Tadžikistanom a provinciou Panjshir, kde žijú etnickí Tadžici. Zbrane, muníciu a potrebné prostriedky na front Afganského národného odporu (FANR) alebo Severnú alianciu-2 dodali do provincie helikoptéry. Ak bude dodávka zbraní do Panjshiru skutočne zabehnutá, potom Taliban bude len ťažko schopný vytvoriť úplnú blokádu provincie.

 

Ahmad Massoud, ktorý viedol odbojové sily proti Talibanu, predtým apeloval na Spojené štáty a ich spojencov, aby im pomohli so zbraňami a strelivom, odpoveď však nedostal.

 

Medzitým sami Talibanci tvrdia, že úplne blokujú sily odporu v Panjshire. Hovorca militantov Zabihullah Mujahid na twitteri napísal, že „nepriateľ je v obkľúčení“. Súčasne zdôraznil, že Taliban by rád ukončil konfrontáciu s mierovými rokovaniami, počas ktorých sa provincia dostane pod kontrolu „legitímnej vlády“, t.j. Talibanu.

 

Prvý stret medzi militantmi Talibanu a Massoudom v Panjshire
Z Afganistanu prichádzajú správy o stretoch medzi militantmi Talibanu s predstaviteľmi milícií pod velením Ahmada Massouda. Podľa najnovších informácií k stretu došlo v regióne Fajr, kde sa Taliban pokúsil postúpiť do Panjshiru. Údaje o stratách sa zároveň výrazne líšia. FANR tvrdí, že Taliban stratil 50 padlých a zranených v dôsledku bitky. Zajatých bolo údajne 20 Talibancov. Massoudove milície uviedli, že oni sami prišli iba o jednu osobu, šesť bolo zranených. V správe sa uvádza, že na bojovníkov Talibanu zaútočili pri pokuse o postup po ceste v skalnatej oblasti. Útok bol vykonaný z veliteľských výšin. Prezentované su aj dokumenty nájdené v šatách zabitého Talibanca, ktoré potvrdzujú pakistanské občianstvo niektorých z nich. Militanti Talibanu zase deklarujú svoj vstup do údolia Panjshir a dodávajú, že akýkoľvek odpor „spôsobí rozhodnú odpoveď“.

 

Taliban ponúkol afganskému prezidentovi Ghanímu amnestiu
Taliban  ponúklo amnestiu prezidentovi Afganistanu Ašraf Ghanímu a viceprezidentovi Amrullah Salehovi, tiež im povolilo návrat do vlasti, keď si to budú želať.
“Odpúšťame Ašraf Ghanímu, Amrullah Salehovi a poradcovi prezidenta pre bezpečnosť Hamdullah Mohibovi. Odpúšťame všetkým, počnúc generálom, ktorý bojovali proti nám do prostého človeka, “vyhlásil vysoký vodca Talibanu Khalil ur Rachman Hakkání v rozhovore pre pakistanskú televíziu Geo TV a dodal, že nepriateľstvo bolo iba náboženské.

 

Po stiahnutí amerických vojakov podnikli vzbúrenci útok a dobyli všetky veľké mestá, po čom vyhlásili koniec dvadsaťročnej vojny. V najbližšej dobe má byť stanovená forma vlády, s dočasnou vládou Taliban nesúhlasí. Gháni opustil Afganistan a po dvoch dňoch prehovoril zo SAE na videu, v ktorom sľúbil, že sa vráti do vlasti . Saleh, ktorý tiež opustil krajinu, vyhlásil, že sa teraz podľa ústavy stáva hlavou štátu a vyzval k ozbrojenému odporu proti Talibanu.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov