F-16, foto: SIAF
Aktuality, Letectvo,

Medzinárodné letecké dni SIAF 2021 sa uskutočnia v plánovanom termíne, účasť potvrdilo 14 štátov

Medzinárodné letecké dni SIAF 2021 sa uskutočnia v plánovanom termíne – 4. a 5. septembra 2021 v Malackách v priestoroch Dopravného krídla Kuchyňa. 10. výročie sa bude niesť v znamení viacerých významných výročí a pre návštevníkov podujatia bude pripravených množstvo dynamických a statických ukážok leteckej techniky zúčastnených krajín, ako aj pozemnej techniky OS SR. Bohatý sprievodný program odštartujú príslušníci talianskych vzdušných síl Frecce Tricolori „pozývacím demopreletom“ ponad Bratislavu. Svoju účasť potvrdilo 14 štátov vrátane Slovenska.


 

„Po tom, čo sme kvôli nepriaznivej pandemickej situácii nemohli minulý rok zorganizovať Medzinárodné letecké dni, tento rok sa to podarilo vo veľmi komplikovanej situácii, keďže očakávame nárast počtu ľudí, ktorí budú opäť chorí a pandemická situácia sa bude opäť zhoršovať, ale zároveň sme museli zobrať do úvahy to, že prebiehajú rekonštrukčné práce na letisku na Sliači a tým pádom presunúť celé podujatie do Malaciek,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň doplnil, že ide o výbornú príležitosť ako to urobiť oproti minulým rokom urobiť inak a priniesť verejnosti leteckú šou, ktorá bude ma v rámci EÚ najväčšiu medzinárodnú účasť, čo je veľký úspech. Pri tejto príležitosti zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa na príprave podujatia podieľali. Dodal, že v rámci OS SR sa predstaví každý druh leteckej techniky, ktoré majú vzdušné sily vo svojej výzbroji.

 

„Medzinárodné letecké dni budú tento rok oslavovať viacero významných výročí – či už 60. výročie talianskej skupiny Frecce Tricolori, 30. výročie leteckej skupiny Biele Albatrosy, 40. výročie Očovských bačov, či 10. výročie vzniku samotných medzinárodných leteckých dní,“ povedal generálny riaditeľ Medzinárodných leteckých dní Hubert Štoksa. Dodal, že podujatie sa uskutoční za dodržania všetkých bezpečnostných a hygienicko-epidemiologických opatrení vrátane hygienických zariadení, stojanov na dezinfekciu a vodu na umývanie rúk tak, aby bolo návštevníkom podujatia zabezpečený maximálny komfort.

 

S cieľom umožniť vstup na Letisko v Malackách čo najväčšiemu počtu ľudí budú jeho priestory určené pre verejnosť rozdelené na dve nezávislé zóny, pričom jedna z nich bude určená pre očkované osoby s neobmedzenou kapacitou v zmysle aktuálnych protipandemických opatrení a druhá zóna tzv. OTP – pre osoby očkované, testované a tie, ktoré ochorenie COVID-19 už prekonali s maximálnou kapacitou 5 000 osôb.

 

Slávnostný ceremoniál otvorenia Medzinárodných leteckých dní SIAF 2021 sa uskutoční v sobotu, 4. septembra 2021 o 11.00 h hromadným preletom leteckej techniky Vzdušných síl OS SR a letky Ministerstva vnútra SR. Predbežný program podujatia bude priebežne od 25. augusta 2021 komunikovaný program na stránke www.siaf.sk, kde bude zároveň možné nájsť informácie o možnostiach parkovania a podmienkach vstupu do areálu vojenského letiska v Malackách.

 

Návštevníci budú môcť využiť parkovacie kapacity, ktorú budú v tesnej blízkosti letiska. Čo sa týka vstupu do areálu letiska – návštevníci prejdú troma kontrolami – kontrolou potvrdeniami o očkovaní/prekonaní/testovaní, kontrolou vstupeniek s možnosťou kúpy lístka a bezpečnostnou kontrolou. K dispozícii bude možnosť otestovať sa priamo v priestoroch Dopravného krídla Kuchyňa.

 

Príslušníci OS SR a civilní zamestnanci rezortu obrany, ktorí sa preukážu certifikátom o zaočkovaní (covid pas) a budú zaregistrovaní na stránke www.siaf.sk, budú mať na podujatie do tzv. zóny pre očkovaných vstup zdarma.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov