Terminátor (BMPT)
Aktuality, Pozemná technika,

Čo je to Terminátor 2 a ako chráni tanky pred súdnym dňom?

Na Medzinárodnom vojenskom a technickom fóre Army 2021, ktoré bude neďaleko Moskvy od 22. augusta, spoločnosť Uralvagonzavod predvedie najnovšie vzorky obrnenej techniky – základný tank T-90MS a bojové vozidlo na podporu tankov BMPT-72 Terminátor 2. Čo vlastne vie bojové vozidlo BMPT- 72 Terminátor 2 a čím môže byť lepšie ako tank?


 

Základný tank T-90M, na základe ktorého bol vyvinutý exportný tank T-90MS, sa dodáva Ozbrojeným silám Ruska od roku 2020 a je v súčasnej dobe najdokonalejšou modifikáciou modelu T-90.

 

Tank s kanónom, aký má Armata
Hlavným rozdielom T-90M od predchádzajúcich variantov T-90 je nová veža so zameriavacím komplexom a s komplexom zbraní. Na tanku je namontovaný nový 125mm kanón 2A82-1M s dlhšou hlavňou a so zvýšenou životnosťou – presne taký je na tanku Armata.

 

V budúcnosti sa plánuje vybaviť tanky T-90M komplexom aktívnej ochrany Arena, ktorý bude zostreľovať protitankové strely letiace smerom k tanku a tiež delostrelecké granáty a granáty z protitankových granátometov. To všetko plus nový digitálny systém riadenia paľby Kalina (ktorý spája bojový informačný a riadiaci systém taktickej čaty, panoramatické mieritko veliteľa s integrovaným balistickým počítačom, viacspektrálne mieritko zameriavača, snímače podmienok streľby atď.) robia tento model tanku ešte efektívnejším a smrtonosnějších bojovým strojom.

 

Modernizácia sa dotkla aj motora. Na T-90M bola pohonná jednotka prvýkrát urobená v podobe osobitného modulu s dieselovým motorom so zvýšeným výkonom V-92S2F o výkone 1120 koní, ktorý sa dá pomerne rýchlo vymeniť v prípade jeho poškodenia alebo poruchy.

 

Pre Indiu, Egypt a nielen pre nich
Sériová výroba tankov T-90M sa začala v roku 2019, o možných dodávkach budúceho T-90M sa ale hovorilo už dlho predtým. Koncepcia budúceho modelu T-90MS bola zverejnená už v polovici 10. rokov a vyvolala už vtedy veľký záujem. Tank sa od predchádzajúcich modelov T-90 líšil svojím zjavne futuristickým vzhľadom, novým systémom aktívneho pancierovania a protileteckým guľometom riadeným na diaľku.

 

Jedným z potenciálnych zákazníkov T-90MS sa môže stať napríklad India, kde od 80. rokov bolo na sovietske a ruské licencie vyrobených cez 1500 tankov T-72 a T-90. Tanky T-90MS majú veľa spoločného s tankami T-90 predchádzajúcich generácií a mohli by tvoriť organickú súčasť tankového parku indickej armády. Záujem o nový model T-90 prejavujú okrem toho aj ďalšie krajiny, ktoré majú vo výzbroji spoľahlivé sovietske a ruské tanky. V tlači bola napríklad informácia o tom, že 500 nových tankov môže objednať pre svoju armádu Egypt , s ktorým v poslednej dobe, rovnako ako aj skôr – v 50. až 70. rokoch, spája Rusko dosť úzka vojensko-technická spolupráca. Takže perspektívy na svetovom trhu nový tank má.

 

Pre boja proti partizánom a teroristom
Druhou vzorkou obrnenej techniky je bojové vozidlo na podporu tankov BMPT-72 Terminátor 2 – ťažké bojové vozidlo na podvozku základného tanku T-72, ktoré môže jazdiť spolu s tankami, alebo viesť samostatne bojové akcie proti rôznorodým nepriateľským silám.
Nasadenie BMPT-72 spolu s tankami značne zvyšuje palebné možnosti jednotiek, pretože zaisťuje ochranu tankov pred síce malými, ale dosť nebezpečnými cieľmi, ako sú protitankové komplexy, skupiny granátometčíkov, protitankové vrtuľníky, alebo strelcov na strechách budov v podmienkach boja v meste. Spolu s pechotou môžu BMPT-72 zadržiavať tiež tankové útoky.

 

BMPT má dosť rozmanitú výzbroj: dva rýchlopalné 30mm kanóny, s nimi spárovaný 7,62mm guľomet, dva automatické granátomety proti pechote a štyri protitankové strely Ataka-T, ktoré môžu zničiť akýkoľvek tank a obrnený objekt, alebo dokonca aj zostreliť podzvukový vzdušný cieľ na vzdialenosť až 2 500 metrov.

 

Zásoba munície delostreleckých systémov BMPT umožňuje viesť dlhý boj, čo je nenahraditeľné v podmienkach oddelenosti od zásobovacích základní – zahŕňa 850 trieštivo-trhavých a protipancierových striel, 2100 guľometných nábojov a 600 granátov pre granátomety. BMPT sa môže samozrejme veľmi efektívne využívať v rôznych druhoch proti partizánskych a protiteroristických operácií. BMPT Terminátor sa napríklad zúčastnil bojov v Sýrii.

 

 

V čom je prednosť delostreleckých automatov?
Prvá časť sériových BMPT-72 Terminátor 2 bola v roku 2018 dodaná Ozbrojeným silám Ruska. V rokoch 2011 až 2013 sa BMPT vyrábali pre Ozbrojené sily Kazachstanu, kde sa plánovalo zariadiť dokonca montáž BMPT z agregátov a komponentov, ktoré by sa dodávali z Ruska.

 

Sama o sebe koncepcia ťažkého vozidla pre doprovod tankov, alebo ťažkého bojového vozidla pechoty vyvolala medzi vojakmi mnoho sporov. A to je pochopiteľné, pokiaľ ide o bojové možnosti, má taký stroj len málo predností pred obyčajným tankom. Má podobné rozmery a úroveň ochrany, a teda aj manévrovaciu schopnosť, a rovnako ako u tankov možnosti presunu z jedného bojiska na druhé. Takéto vozidlo nemá mohutnú univerzálnu zbraň, akou je delostrelecký kanón moderných tankov, a pritom je BMPT vybavený podobne ako pri tankoch zameriavacím komplexom.

 

Pritom ale sú hlavnou prednosťou BMPT pomerne silné 30mm delostrelecké automaty, ktoré sa môžu pohotovo zameriavať na veľké množstvo malých a mobilných cieľov. Tankový kanón je v tomto zmysle pomalší a menej rýchlopalnou zbraňou.

 

Avšak exportný variant BMPT-72, najmä po modernizácii, bude žiadaný. Posádka zdokonaleného Terminátor 2 sa zväčší z troch na päť ľudí, zmeny sa dotknú tiež systému zbraní a zariadení. Prvé vozidlo BMPT-72 predvedené na fóre Army 2016 bolo naplánované na export do Alžírska – tlač oznámila objednávku 300 vozidiel. BMPT vyvolajú záujem u mnohých krajín juhovýchodnej Ázie, Blízkeho východu a severnej Afriky. Všade, kde nestojí úloha čelenia moderným tankovým útvarom, môžu byť Terminátory viac žiadanými a efektívnejšími v boji než obyčajné tanky.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov