Americké vybavenie, americké autá, americké zbrane – to je nový Taliban
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké vybavenie, americké autá, americké zbrane – to je nový Taliban. Video

Bojovníci Talibanu si robia srandu z amerických vojsk, ktoré opustili svojich miestnych „spojencov“ a narýchlo sa stiahli z krajiny. Militanti, ktorí využili situáciu, ľahko porazili afganskú armádu a okamžite obsadili takmer celé územie Afganistanu, s výnimkou Panjshiru. Cestou získali pôsobivé trofeje vojny vrátane skladov s americkou muníciou a vybavením. Taliban sa už pochválil týmito „darmi osudu“.


 

https://twitter.com/i/status/1427659498429235205

 

Zverejnili video, na ktorom sú oblečení v trofejných uniformách amerických vojakov a vyzbrojení útočnými puškami americkej armády. Talibanci, ktorý využili majetok svojho protivníka, sú údajne súčasťou elitnej jednotky strážiacej Kábul. Zariadenie zobrazené na videu obsahuje atribúty charakteristické pre špeciálne jednotky USA: pušky M4 a M16, nepriestrelné vesty a prilby s okuliarmi na nočné videnie.

 

Na kanáli CNN bola pred nedávnom zverejnená správa, v ktorej sa uvádza, že NSA (Národná bezpečnostná agentúra) vykonála audit zbraní a vojenského vybavenia dodávaného do Afganistanu počas viac ako 20 rokov. Podľa posledných údajov dostala afganská armáda len od roku 2013 do roku 2016 viac ako 600 tisíc ručných zbraní a až 80 tisíc obrnených vozidiel.

 

https://twitter.com/i/status/1426221305830035464

 

Taliban pred týždňom zverejnil zábery zachytávajúce ukoristené afganské vojenské helikoptéry americkej výroby na letisku v Kandaháre. Taliban sa pri ofenzíve v Kábule zmocnil aj koaličných obrnených transportérov. Podľa britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií (RUSI) sa talibovia okrem toho zmocnili aj mnohých guľometov, diel, bezpilotných lietadiel a pokročilých prístrojov na nočné videnie. Časť z tohto arzenálu Taliban podľa RUSI ukoristil na afganských vojenských základniach. Ďalšiu výzbroj im odovzdali vojaci, ktorí prebehli z vládnych síl.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov