Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Taliban pripravuje útok na baštu odboja – Salangský priesmyk

Západné médiá informujú o prebiehajúcej panike okolo kábulského letiska. Táto panika je spojená aj so skutočnosťou, že, ako sa uvádza, tempo evakuácie sa výrazne spomalilo. Zároveň rastie počet tých, ktorí chcú krajinu opustiť.


 

Zistilo sa, že indonézske úrady – krajina s najväčším moslimským obyvateľstvom na svete – sa rozhodli presťahovať svoje veľvyslanectvo z Kábulu do hlavného mesta Pakistanu – Islamabadu. Uvádza sa, že je to kvôli rastúcej hrozbe voči indonézskym diplomatom. Za posledných 24 hodín bolo z Kábulu evakuovaných aj niekoľko rumunských a bulharských diplomatov. Evakuácia sa uskutočnila za pomoci rumunského letectva.

 

 

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že dnes už 13 krajín prijíma afganských utečencov „aspoň dočasne“. Tento zoznam je nasledujúci: USA, Mexiko, Kosovo, Albánsko, Severné Macedónsko, Uganda, Katar, Rwanda, Kanada, Kolumbia, Čile, Kostarika a Ukrajina. Na kábulskom letisku momentálne prebieha evakuácia Afgancov, ktorí spolupracovali s nemeckým veľvyslanectvom. Evakuácia sa vykonáva za pomoci helikoptér Bundeswehru.

 

Medzitým sa ukázalo, že Taliban pripravuje operáciu v Panjshirskej rokline. Pripomeňme, že je tam sústredených asi 6 tisíc afganských bezpečnostných síl pod velením Ahmada Massouda (syna Ahmada Shaha Massouda). Títo predstavitelia bezpečnosti vyhlásili, že sú pripravení bojovať proti režimu Talibanu. Massoud ovláda strategické územie severne od Kábulu – priesmyk Salang. Bez vlastníctva tejto dopravnej tepny je pre Taliban ťažké pohybovať sa medzi severnou a južnou časťou krajiny.

 

Podľa najnovších správ Taliban vytvoril veľké zoskupenie síl v oblasti Charikar, južne od Salangu a v oblasti Puli-Khumri na severe. Predtým Taliban porazili ozbrojené formácie ovládané Massoudom v oblasti spomínaného Charikaru. Teraz preskupujú sily, aby sa pokúsili dobyť späť Charikar a dostať sa do Salangu, kde je až 2 tisíc afganských vojakov. Roklina Panjshir je v skutočnosti jediným veľkým územím v Afganistane, ktoré nekontroluje Taliban.

 

 

Viceprezident Saleh sa vyhlásil za vodcu odporu v Afganistane

Jeden z predstaviteľov vlády krajiny sa vyhlásil za vodcu národného odporu. Hovoríme o Amrullovi Salehovy, ktorý predtým pôsobil ako prvý viceprezident (od roku 2020 do 15. augusta 2021). Amrullah Saleh, podobne ako afganský prezident Ašraf Ghaní, utiekol z Kábulu, ale nie do zahraničia, ale do rokliny Panjer (Panjshir) (alias Panjshirské údolie). Ide o strategickú oblasť v Afganistane, cez ktorú prechádzajú hlavné komunikačné trasy medzi severnou a južnou časťou krajiny. V rokline Panjshir pôsobili aj zoskupenia poľného veliteľa Ahmada Shaha Massouda. Bojové jednotky Amrullaha Saleha sú teraz „umiestnené“ v údolí Panjshir. Ide o dva prápory afganskej armády, ktoré sa presťahovali do Panjshiru po tom, čo sa hlavné sily vzdali Kábulu. Amrullah Saleh šíril správu, že vzhľadom na neprítomnosť Ašrafa Ghaního v krajine je podľa listu základného afganského zákona úradujúcim prezidentom a najvyšším veliteľom ozbrojených síl krajiny.

 

https://twitter.com/i/status/1427875895595962372

 

Amrullah Saleh vyhlásil začiatok boja proti režimu Talibanu a uviedol, že „dúfa, že afganský ľud a spojenci Afganistanu pomôžu režimu odolať“. Amrullah Saleh a zvyšky jemu podriadenej afganskej armády vztýčili v údolí vlajku Severnej aliancie, skupiny, ktorá sa až do roku 2001 pod velením Ahmada Shaha Massouda stretla s Talibanom. Saleh zároveň uviedol, že formáciám bude veliť Ahmad Massoud mladší, syn Ahmada Šáha, ktorý zomrel v septembri 2001. Massoud svojho času úzko spolupracoval s Ústrednou spravodajskou službou USA.

 

https://twitter.com/i/status/1428287451299291144

 

Salehove vyhlásenia boli v samotnom Afganistane zosmiešnené a nazývali ho „samozvaným vrchným veliteľom utečencov s dvoma zbabelými prápormi“. Objavili sa aj správy, že ak sa Saleh vzdá, dostane amnestiu, a ak nie, čaká ho nezávideniahodný osud. Aj podľa agentúry TASS sa v severnej provincii Panjshir formujú oddiely odporu voči radikálnemu hnutiu Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane.

 

https://twitter.com/i/status/1428991114485374976

 

„V posledných dňoch boli z predstaviteľov miestneho obyvateľstva, Uzbekov a Hazarasov, vytvorené jednotky odporu proti Talibanu, ktorého autorita tu nie je uznaná a nikdy uznaná nebude. Navyše do Panjshiru pricestovalo mnoho vysídlených osôb zo susedných regiónov, hlavne žien a detí, ktoré utiekli pred Talibanom,“ uviedol zdroj agentúry. Súčasná situácia v Afganistane hrozí vypuknutím novej občianskej vojny. V súčasnej dobe dochádza na území republiky k stretom medzi Talibanom a odbojovými jednotkami v severovýchodných provinciách Kapisa a Takhar.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov