Americký vojaci na Kábulskom letisku
Aktuality, Bezpečnosť,

Náčelník NATO v Afganistane: “Kto prišiel s myšlienkou stiahnuť najskôr armádu a až potom civilistov?

Americký kongres požiadal o údaje o tom, koľko amerických občanov bolo v Afganistane v čase pádu afganských úradov. Tieto informácie sú potrebné na implementáciu programu ich evakuácie. Zástupcovia amerického vojenského oddelenia – minister obrany Lloyd Austin a predseda zboru náčelníkov štábov generál Mark Milli – boli nútení odpovedať na nie celkom pohodlné otázky.


 

Podľa Lloyda Austina má ministerstvo zoznamy, ktoré uvádzajú približne 15 000 amerických občanov vrátane vojenského personálu. Austin oznámil, že sa implementuje plán na ich postupnú evakuáciu, najskôr na základňu v Katare a odtiaľ do USA. Generál Mark Milli dodal, že evakuácia amerických občanov prebieha z medzinárodného letiska v Kábule. Kábulské letisko podľa amerického vojenského vodcu zároveň považuje za bezpečné.

 

Mark Milli:  “Pomôžeme všetkým americkým občanom dostať sa na letisko v Kábule bezpečne. Letisko je bezpečné miesto. Sídli tam náš vojenský kontingent.”

 

Pohyb automobilov s americkými občanmi a tými Afgancami, ktorí s nimi spolupracovali, v smere na kábulské letisko zablokoval Taliban , ktorí si zriadili kontrolné body na vstup do afganského hlavného mesta. Vedúci amerických náčelníkov štábov v komentári k týmto informáciám uviedol, že „americká armáda poskytne pomoc“.

 

Americké noviny Washington Post poznamenávajú, že Millie a Austin skutočne priznali, že mali kontrolu nad americkými jednotkami výlučne na kábulskom letisku. Komentár Dana Lamottea a Grega Jaffeea:

“Millie a Austin skutočne uznali, že pre tých, ktorí sú mimo zariadenia letiska, stále existujú vážne hrozby, a poukázali na to, že Spojené štáty sa teraz spoliehajú na Taliban, ktorý zaistí bezpečný prechod. Napriek tomu, že letisko je kvôli chaosu, ktorý v posledných dňoch vypukol, riadené tisíckami amerických vojakov poslaných späť do vojnovej zóny, militanti stanovili svoj bezpečnostný obvod niekoľko kilometrov od miesta.”

 

Mark Milli bol požiadaný, aby sa vyjadril k tomu, či je afganská armáda v súčasnosti v kontakte s USA. Sám americký generál sa zvedavo pozrel na novinára a povedal nasledovné:

“Afganská armáda? .. Ale táto armáda skolabovala. Všeobecne povedané, ja a myslím si, že nielen ja, som si nedokázal predstaviť, že by afganská armáda padla do 10-11 dní. Patrí sem aj čas pádu mnohých centier afganských provincií.”

 

V tejto súvislosti americkí veteráni z vojenských operácií v Afganistane ostro kritizujú kroky orgánov a velenia. Americký generál na dôchodku Austin Scott Miller v komentári k situácii hovorí, že si kladie otázku, ako bolo možné najskôr stiahnuť armádu a až potom sa starať o stiahnutie civilistov. Generál Miller, ktorý je už niekoľko týždňov na dôchodku, viedol kontingent NATO v Afganistane:

“Kto vôbec navrhol túto operáciu? Kto prišiel s myšlienkou najskôr stiahnuť armádu, potom civilný personál. Teraz privádzajú kontingent späť, aby dostali diplomatov a ďalších civilistov von.”

 

Podľa Millera sa zdá, že nikto pôvodne nepočítal, že Kábul môže padnúť o niekoľko dní, a neplánoval z Afganistanu vyvážať osoby s dvojitým občianstvom alebo so špeciálnym americkým vízom. Miller:

“Ide o spravodajské chyby, neúspešné vojenské plánovanie Pentagónu.”

 

Podľa generálporučíka vo výslužbe Davida Barna (bývalý veliteľ amerických vojsk v Afganistane), keď Scott Miller opustil funkciu, „jediné veliteľstvo pripravené na boj bolo efektívne sťaté“: V dôsledku toho bola operácia spochybnená, pretože bez kvalifikovaného velenia taktickej úrovne nie je možné vykonať takú operáciu.

 

Starší republikán Výboru pre ozbrojené sily Kongresu Mike Rogers v komentári k situácii v Afganistane vyhlásil, že ide o historické zlyhanie amerického prezidenta Joea Bidena. Informuje tlačová služba Republikánskej strany.

„Dnes sme svedkami katastrofického historického zlyhania administratívy,“ povedal Rogers. Republikánsky senátor za Alabamu dodal, že „administratíva bola mesiace varovaná pred tým, čo sa stane, ale prezident Biden a viceprezidentka Harrisová expertov ignorovali“, pričom poznamenal, že neexistuje jasný plán, ako sa situácii v Kábule vyhnúť.

 

Exprezident USA Donald Trump nazval „legendárnym“ to, čo súčasný americký líder „urobil s krajinou“. Podľa agentúry TASS, bývalý republikánsky prezident USA Donald Trump verí, že kroky súčasného šéfa Bieleho domu, demokrata Joea Bidena v Afganistane, vstúpia do histórie ako jedna z najväčších porážok USA.

 

„To, čo urobil Joe Biden Afganistanu, je legendárne. Bude to jedna z najväčších porážok v histórii,” uviedol Trump vo vyhlásení, ktoré v nedeľu na Twitteri zverejnila hovorkyňa republikánov Liz Harringtonová. Exprezident v sobotu označil situáciu v Afganistane za dôsledok „nekompetentnosti“ súčasnej americkej administratívy.

 

„Moja viera v USA sa ukázala byť veľkou chybou“ — priznanie afganského novinára
Nezávislý korešpondent amerického časopisu „Politico“ v Kábule sa rozhovoril o hlbokom sklamaní z hodnôt „americkej demokracie“ a prázdnych rečiach o slobode. Potom, čo sa Taliban v nedeľu zmocnil Kábulu ohromujúcou rýchlosťou a afganský prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny, vysvitlo, že proamerický režim afganských bábok je na pokraji úplného kolapsu. Dvadsať rokov po začiatku americkej invázie do Afganistanu ministerstvo zahraničných vecí spaľuje utajované dokumenty a pokúša sa evakuovať svojich zamestnancov zo strechy amerického veľvyslanectva.

 

Redaktori časopisu „Politico“ kontaktovali afganského novinára, ktorý spolupracoval s americkými médiami, a ktorý je teraz nútený skrývať sa so svojou rodinou. Požiadal, aby kvôli bezpečnosti nebol menovaný, a pričom prezradil, čo sa deje v meste, kde sú občania súčasne vystrašení a šokovaní náhlym vývojom udalostí a trpko sklamaní z rozhodnutia Bidenovej administratívy stiahnuť sa z Afganistanu.

„V meste panuje panika a strach. V Kábule je zákaz vychádzania, takže teraz sú ulice úplne prázdne a tiché,“ hovorí Afganec. „Volal som mnohým svojim kolegom novinárom. Všetci sa boja o svoj život. Toto je najhoršia noc v mojom živote, pre mňa aj pre tisíce ďalších Afgancov. Nevedeli sme si predstaviť, že všetko dopadne takto. Mysleli sme si, že nás Američania neopustia, ale mýlili sme sa.“ Podľa novinára si nikdy nemyslel, že sa niečo také stane.

„Nedokázali sme si predstaviť, že by nás Spojené štáty mohli tak veľmi zradiť. Som ohromený pocitom zrady… zasvätil som svoj život americkým hodnotám. Bolo veľa sľubov, veľa sebavedomia. Veľa sa hovorí o hodnotách, veľa sa hovorí o pokroku, o právach, o právach žien, o slobode, o demokracii. Toto všetko sa ukázalo ako prázdna fráza,“ hovorí trpko afganský novinár. Ako povedal obyvateľ Kábulu, ľudia sú z odchodu amerických vojakov z Afganistanu šokovaní.

„Ak nás opustia, pravdepodobne zomrú tisíce ľudí. A viete, verím, že USA už nemajú morálne právo hovoriť: „Veríme v ľudské práva. Bojujeme za ľudské práva a demokraciu“,“ povedal reportér, ktorý požiadal o zachovanie anonymity. „Je mi jedno, kto je na vine, Trump alebo Biden. Veril som v USA, no ukázalo sa, že to bola jedna veľká chyba.“

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov