.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský expert: Všetky armády ktoré USA pripravujú sa rozutekajú

Bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby Jakov Kedmi hovoril o dôvode neúspechu amerického úsilia o vytvorenie afganskej armády. Rýchly úspech militantov teroristickej organizácie Taliban možno vysvetliť tradičnou neschopnosťou vojenských inštruktorov zo Spojených štátov amerických vytvárať účinné zahraničné ozbrojené sily.


 

Tento názor podľa denníka FBA „Economics Today“ na kanáli YouTube „Soloviev LIVE“ vyjadril bývalý vedúci izraelskej špeciálnej služby Jakov Kedmi. Expert poznamenal, že pre neho sa „víťazný pochod Talibanu v Afganistane“, ktorý sa uskutočnil bezprostredne po stiahnutí amerického ozbrojeného kontingentu z tejto krajiny, javí ako „prirodzený výsledok aktivít USA“ v tomto štáte.

 

„Kedmi vysvetlil zlyhanie úsilia USA vycvičiť afganskú armádu tradičnou neschopnosťou Američanov vycvičiť ozbrojené sily iných krajín,“ uviedol, že „slabosť Washingtonu je obzvlášť citeľná v porovnaní s výsledkami práce sovietskych vojenských inštruktorov vo Vietname, Afganistane. a na Kube “.

 

Poukázal tiež na to, že takmer bilión dolárov vynaložených na vytvorenie siedmich zborov a 14 brigád nepomohlo Washingtonu vytvoriť efektívnu vojenskú štruktúru v Afganistane. Ako potvrdenie svojich slov uviedol podobné zlyhania Američanov vo Vietname a Iraku.

 

“V Iraku bola vážna armáda, pretože bola vycvičená ZSSR.” A potom sa Američania rozhodli pripraviť irackú armádu. A utieklo to asi rovnako ako teraz afganská. Je jedno, koho cvičia. Všetko čo pripravujú sa rozuteká. Bolo to aj vo Vietname, “zhrnul Kedmi vysvetlenie, prečo afganská armáda, starostlivo pripravená USA,„ zmizla “.

 

USA utiekli zo základne v Kábule a zanechali tam občanov Ukrajiny, Gruzínska, Rumunska a Bulharska
Americkí „partneri“ opustili ukrajinskú armádu na svojej základni v Kábule. Informovala o tom televízna stanica „24“, ktorú cituje agentúra „RIA Novosti“. O tom, že Ukrajinci stále zostávajú vo vojenskom zariadení USA, informovala sestra jedného z tých, ktorých tam nechali napospas osudu.

 

Američania boli všetci zo základne evakuovaní. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba oznámil, že kyjevské lietadlo vyviezlo z Kábulu skupinu ľudí vrátane Ukrajincov a občanov Holandska, Chorvátska a Bieloruska. Navyše vraj odviezli z nebezpečnej zóny aj Afgancov.

 

Ukrajinská armáda však o evakuácii, ktorá sa konala v noci, nevedela. Navyše sa s nimi ani nepokúsili skontaktovať a nahlásiť to. Američania pritom bezpečne opustili svoje zariadenie. Okrem Ukrajincov sú tu ešte občania Gruzínska, Rumunska a Bulharska. Dokopy okolo 40 ľudí, ktorých sa zatiaľ nikto nechystá zachrániť.

 

Príslušníci Talibanu už dorazili na základňu. Zobrali zbrane a vojakom bolo odporučené „nešpekulovať“, varujúc ich pred následkami. Muži neopúšťajú územie základne. Našťastie ešte majú zásoby.

 

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí zbiera informácie o občanoch, ktorí zostávajú v Kábule. Diplomati žiadajú kópie pasov a sľubujú, že sa pokúsia evakuovať armádu. O konkrétnych krokoch sa však zatiaľ nehovorí.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov