Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prísaha dodržaná: Taliban, ktorý má v Rusku status teroristov, oznámil ochranu ruského veľvyslanectva v Kábule

Zástupcovia hnutia Taliban, teroristickej organizácie zakázanej v Rusku, naďalej preberajú kontrolu nad administratívnymi budovami v hlavnom meste Afganistanu. Deje sa to na pozadí chaosu na kábulskom letisku. Tí, ktorí konali proti Talibanu, sa pokúšajú utiecť predstaviteľnými a nepredstaviteľnými spôsobmi. Existujú prípady, keď ľudia v zúfalstve vylezú na podvozok lietadla pripravujúceho sa na štart. Nestojí za to hovoriť o tom, čo sa stane s takýmito „pasažiermi“, keď lietadlo vystúpi do výšky …


 

V tejto súvislosti zástupcovia Talibanu * oznámili, že vzali pod ochranu komplex diplomatických budov Ruskej federácie v Kábule. Podľa jedného z predstaviteľov Talibanu je ruské veľvyslanectvo pod ich ochranou, pričom dodáva, že ruským diplomatom nič nehrozí. Je známe, že na rozdiel od západných diplomatov sa Rusi nechystajú utiecť z Afganistanu a zostávajú na svojich miestach.

 

Samotní ruskí diplomati potvrdzujú informáciu, že Taliban má k ambasáde blízko, a hlásia, že sú pripravení chrániť ju pred prípadnými zásahmi z akejkoľvek strany.

 

Situácia vyzerá „zábavne“. V Rusku je Taliban označovaný ako teroristická organizácia. V tejto súvislosti vyvstáva otázka, ako pracujú ruskí diplomati v Kábule, ak to bol Taliban, ktorý oznámil ochranu ambasády? Nie je to vnímané ako druh ochrany, ktorý funguje v úplne iných inštitúciách?

 

Pripomeňme, že predtým Taliban na úrovni prísahy uviedol, že na hlavy ruských diplomatických pracovníkov na konzuláte v Mazar-i-Sharif nespadne ani jedna čiastočka prachu“. Pritom bol Mazar-i-Sharif stále kontrolovaný vládnymi silami. Minulý týždeň ho zajali militanti z Talibanu.

 

Vynára sa ďalšia otázka: bude Rusko naďalej považovať Taliban za zakázanú teroristickú skupinu, ak budú jeho predstavitelia pripravení na politický proces v krajine a budú sa spoliehať na záujmy obyčajných ľudí? Samotný Taliban už apeloval na Moskvu a Peking s výzvou na ovplyvnenie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so zrušením jej teroristického statusu.

 

Islamský štát nebude pôsobiť v Afganistane

“Teroristická organizácia Islamský štát (ISIS) nebude pôsobiť v Afganistane.” Oznámil to 9. júla na tlačovej konferencii v Moskve vedúci delegácie hnutia Taliban šejk Šahabuddin Delawar.

 

„Prijmeme všetky opatrenia na zabezpečenie toho, aby sa hnutie ISIS nikdy nenachádzalo na území Afganistanu,“ uviedol.

 

Štvorčlenná delegácia Talibanu pod vedením šejka Šahabuddina Delaware pricestovala do Moskvy v predvečer oficiálneho pozvania ruského ministerstva zahraničia. Na stretnutí sa hovorilo o otázkach týkajúcich sa oboch krajín a súčasnej situácie v Afganistane vrátane mierového procesu. Počas konzultácií so zvláštnym vyslancom ruského prezidenta pre Afganistan Zamirom Kabulovom Taliban vyhlásil, že sa nechystajú porušovať hranice s Tadžikistanom a susednými štátmi. Ako ubezpečil zástupca politickej kancelárie hnutia Suheil Šahin, územie Afganistanu nebude použité proti tretím krajinám a zostane tiež zachovaný tranzit tovaru.

 

Naposledy navštívila Moskvu delegácia katarskej politickej kancelárie Talibanu v marci, aby sa zúčastnila stretnutia „rozšírenej trojky“ (Rusko, USA, Čína, Pakistan) o urovnaní v Afganistane. Teroristická skupina ISIS stále pôsobí v Afganistane, hoci je vo vojnovom stave s Talibanom.

 

Delegácia Talibanu ubezpečila ruské ministerstvo zahraničia, že Taliban nebude útočiť na ruské diplomatické misie v Afganistane

Rusko sa zaujíma o to, či teroristická aktivita spojená so sťahovaním amerických vojakov z Afganistanu nerastie kvôli jej rozšíreniu do krajín strednej Ázie. Rovnako v Rusku majú obavy z možných útokov na ruských diplomatov v Afganistane, kde čoraz viac regiónov prechádza pod kontrolu teroristického hnutia Taliban. Deň predtým sa v Moskve začala diskusia o týchto a ďalších súvisiacich otázkach za účasti delegácie z uvedenej skupiny, celkovo bude delegácia vedenia Talibanu v Rusku dva dni.

 

Predstavitelia vedenia Talibanu ubezpečili ruské ministerstvo zahraničia, že v Afganistane nebudú žiadne útoky na ruské diplomatické misie. Otázky však zostávajú. Po prvé, nie je úplne jasné, v akej podobe sú tieto záruky poskytnuté. Po druhé, je tiež otázkou, do akej miery môžu zástupcovia vedenia Talibanu, ktorí pricestovali do Moskvy, hovoriť v mene celého hnutia. Je možné, že niektoré zo skupín Talibanu majú svoje vlastné záujmy? Ruská strana napriek tomu varovala pred útokmi na ruských diplomatov v Afganistane a poukázala na neprípustnosť porušovania hraníc susedných republík.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov