Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Afganská lekcia pre amerických spojencov: Nikdy nám neverte, hovorí Obamov poradca

Debakel v Afganistane vrhá zlé svetlo na spoľahlivosť USA u spojencov. Podľa bývalého zástupcu námestníka ministra obrany v Obamovej administratíve svojím stiahnutím Američania poslali jasný signál svojim spojencom: nikto im nesmie veriť.


 

Za uplynulý týždeň sa radikálne hnutie Taliban zmocnilo 14 z 34 provinčných centier v krajine. Ozbrojenci ovládli aj podstatnú časť hraníc. Vládne sily sa rýchlo rozkladajú a krajine hrozí, že sa po dvadsiatich rokoch okupácie spojeneckých síl k moci opäť vrátia radikálni islamisti.
Návrat starých poriadkov o to viac škodí americkému prezidentovi Joe Bidenovi, ktorý do popredia svojej zahraničnopolitickej agendy vrátil obhajobu ľudských práv a demokracie a svojim spojencom jasne oznámil, že “Amerika je späť”. Toto heslo nahradilo “Amerika na prvom mieste” jeho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý napokon o odchod z Afganistanu takisto usiloval.

 

Lenže podľa agentúry Bloomberg niektorí demokratickí spojenci Bidena sú zdesení, že rýchly postup Talibanu sprevádza aj zavádzanie starých poriadkov predovšetkým v otázke porušovania ľudských práv a útokov na ženy.

 

Bývalý americký veľvyslanec vo vojnou zmietanej krajine Ryan Crocker oznacil odchod spojeneckých síl za “odovzdanie” krajiny Talibanu. Podobného názoru je aj bývalý zástupca námestníka v Pentagone pre Afganistan, Pakistan a Strednú Áziu David Sedney.
“Lekciou je, že nikto nemá veriť Spojeným štátom, či už ide o Ukrajinu, alebo Vietnam, alebo Taiwan, alebo akúkoľvek inú krajinu,” cituje Sedneya agentúra Bloomberg.

 

Hoci vo Washingtone tvrdia, že zatiaľ nie je isté, či sa Taliban zmocní Kábulu a zvyšku krajiny, podľa denníka The New York Times Američania požiadali Taliban, aby v prípade útoku na hlavné mesto ušetrili ich ambasádu. Americkým občanom, ktorí sú v Afganistane, americké ministerstvo zahraničia odkázalo , aby krajinu okamžite opustili.

 

Americký vyslanec pre afganske mierové rokovania sa vo štvrtok stretol v katarskom hlavnom meste so zástupcami Talibanu. Predmetom stretnutia bolo zníženie násilia v krajine. Biden skôr vyhlásil, že americká armáda v Afganistane urobila všetko, čo bolo v ich silách a teraz je na Afgáncoch, aby “za seba bojovali”. Okupácia krajiny Američanmi stála tisícky mŕtvych a zranených vojakov a viac ako jeden bilión dolárov. Spojenci v krajine vycvičili viac ako 300 tisíc miestnych síl. Avšak ich rýchly rozklad prekvapil mnohých pozorovateľov. Biden ale v utorok ubezpečil, že Spojené štáty budú afganským vládnym silám poskytovať leteckú podporu.

 

Bývalý pracovník Trumpovej administratívy, ktorá vyjednala mier s Talibanom, kritizuje spôsob, akým Američania opúšťajú krajinu. Podľa neho by Trump nikdy úplne neopustil krajinu, kým by Talibanci a afganská vláda neuzavreli vlastné dohody.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov