Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prognóza: Odchod USA z Afganistanu môže Európu nečakane zblížiť s Ruskom

Rusko, 13.August 2021 (AM) – Stiahnutie americkej armády z Afganistanu by mohlo vážne zmeniť situáciu na medzinárodnej politickej scéne. Situácia v Afganistane sa naďalej vyvíja negatívne. Potom, čo americké jednotky opustili krajinu, Taliban začal aktívne preberať kontrolu nad všetkými afganskými provinciami. Eskalácia vojenského konfliktu viedla k tomu, že miestni obyvatelia masívne opúšťajú krajinu a utekajú predovšetkým do Európy. Podľa politológa Vladimíra Sergienka Spojené štáty s nečakaným odchodom z Afganistanu nielenže dostali EÚ do veľmi zraniteľného postavenia, ale zároveň tlačia štáty EÚ na zblíženie s Ruskom.


 

Zariadenie opustené afganskou armádou na letisku v Kundúze

 

„Tento úder nie je namierený na Rusko, je namierený na Európsku úniu. V oblasti bezpečnosti a boja proti terorizmu Spojené štáty nechali svojich európskych partnerov „v štichu“. Čo sa týka stiahnutia vojakov z Afganistanu ich postavili pred hotovú vec. Na bezpečnostnom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v Európe, boli všetci šokovaní. Macron a Merkelová sa teraz rozhodujú, čo ďalej: stiahnuť chvost a utiecť?“ tvrdí Sergienko.

 

Zariadenie opustené afganskou armádou na letisku v Kundúze

 

Podľa politológa môžu akcie USA nielen viesť k destabilizácii situácie v celej Strednej Ázii, ale môžu tiež vyprovokovať divoký terorizmus v európskych krajinách. Sergienko poznamenáva, že militanti sa pravdepodobne spolu s bežnými utečencami presťahujú do EÚ, čo európske špeciálne služby nedokážu ľahko zvládnuť.

 

Zariadenie opustené afganskou armádou na letisku v Kundúze

 

„Aj napriek úplnej rôznorodosti špeciálnych služieb EÚ, v ich štatistikách figurujú hlavne teroristi z Afganistanu. Nasledujú militanti z Pakistanu, Sýrie a ďalších krajín. V masívnom prúde utečencov budú teroristi a dokonca imámi, ktorí budú profesionálne pôsobiť v EÚ a miasť mladých ľudí, nachádzajúc slabé články v nestabilnej logike a psychike mladých ľudí, a takto ich budú získavať,“ tvrdí odborník.

 

Zariadenie opustené afganskou armádou na letisku v Kundúze

 

Vladimir Sergienko je presvedčený, že jedinou krajinou, ktorá v Európe skutočne úspešne bojuje s teroristami, je Rusko. Verí, že všetky udalosti súvisiace s Afganistanom môžu prinútiť EÚ, aby sa kvôli vlastnej bezpečnosti priblížila k Ruskej federácii a v tomto sa USA výrazne prepočítali.

 

„Na teritóriu Európy je len jeden štát, ktorý ponúka koncept bezpečnosti, vyváža túto bezpečnosť a úspešne vykonáva protiteroristické operácie — Rusko. Na území Ruskej federácie prebiehajú rozsiahle protiteroristické operácie a preventívne opatrenia skutočne fungujú. Pritom práve USA vtlačili samotnú Európsku úniu do náručia Ruska. Vďaka im za to,“ dodal politológ.

 

Afganská armáda je cvičená Američanmi 20 rokov no miest sa vzdáva v priebehu niekoľkých dní

Teroristická skupina Taliban naďalej zaberá územie Afganistanu. Intenzita ovládania území Talibanom je pôsobivá. Do troch dní ozbrojenci dobyli administratívne centrá troch provincií vrátane Kunduzu, hlavného mesta provincie s miliónom obyvateľov. Taliban dokončil zajatie provincie Sari Pul na severe krajiny. Je pozoruhodné, že v tejto provincii Taliban prevzal kontrolu nad všetkým okrem polí, ktoré sa rozvíjajú za účasti čínskej energetickej spoločnosti CNPC. Odborníci tvrdia, že ide o dôkaz dodržiavania dohôd, ktoré boli medzi vedením Talibanu a čínskymi úradmi dosiahnuté počas návštevy Talibanu v Číne pred niekoľkými dňami.

 

Televízny kanál NBC News informoval, že 9. augusta Taliban prevzal kontrolu nad administratívnymi centrami ďalších 4 provincií v Afganistane a pokračuje v ofenzíve takmer všetkými smermi. Afganský poslanec z provincie Takhar (neďaleko hraníc s Tadžikistanom) Abdullah Bek:

“Afganské bezpečnostné sily zadržali na dva mesiace mesto Talukan s asi 200 000 obyvateľmi. Nakoniec sa však museli vzdať a ustúpiť. Mesto je v rukách Talibanu.”

Oficiálny zástupca afganského ministerstva vnútra Mirwais Stanekzai:

“Afganské bezpečnostné sily bojujú v oblastiach Kunduz a Shebergan. Sily nie sú neobmedzené. Militanti sú blízko k úplnému zabratiu území na severe krajiny. Doteraz bolo možné obmedziť Taliban pri Kunduze.”

To je v rozpore so správami miestnych obyvateľov, že celá provincia Kunduz je už pod kontrolou Talibanu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov