F-15EX
Aktuality, Letectvo,

“Rusi ich uvidia”. Ex-šéf “Antonova” odporučil Ukrajine, aby namiesto “neviditeľných” F-35 nakúpila stíhačky F-15EX

“Ukrajina potrebuje nové stíhačky, do roku 2030 budú vyčerpané zdroje celej flotily Su-27 a MiG-29 v prevádzke vzdušných síl Ukrajiny”. Uviedol to bývalý šéf Štátneho podniku Antonov Alexander Los.


 

Flotila bojovníkov, ktoré má Ukrajina k dispozícii, je výrazne zastaraná; do roku 2030 budú lietadlá opotrebované aj napriek prebiehajúcej generálnej oprave a modernizácii MiG-29 a Su-27. Vzdušné sily Ozbrojených síl Ukrajiny preto v budúcnosti potrebujú nové stíhačky.

 

Podľa bývalého šéfa Antonova by dôraz nemal byť na stíhačku piatej generácie, ale na štvrtej, široko používanej v krajinách NATO. Podľa experta by bola najlepšou voľbou americká stíhačka F-15EX, stíhačka schopná uniesť veľké užitočné zaťaženie. Zároveň zdôraznil, že F-35 Ukrajine nikto nedá, aj keď sa stane členom NATO. Dôvodom je blízkosť Ruska, ktorého radarové stanice vidia „neviditeľné stroje“.

 

Ukrajina samotná „neutiahne“ nových bojovníkov, preto je potrebné vytvoriť jednotný systém protivzdušnej obrany krajín pod hrozbou „ruskej agresie“, tj. s Poľskom a Pobaltím. Pri výbere nového lietadla je preto potrebné dbať na jeho efektivitu v rámci jedného systému, a nie ako samostatnej jednotky. Tu sa najlepšie hodí F-15EX, ktorý môže fungovať v tandeme s F-35 partnerov Ukrajiny.

 

Americkí vojaci odmietli nakupovať F-35

Letectvo USA chce kúpiť viac stíhačiek F-15EX Advanced Eagle miesto F-35 Lightning II podľa rozpočtového dotazu Pentagónu na finančný rok 2022, zverejnenom v júni tohto roku. V posledných niekoľkých rokoch požiadalo letectvo o prostriedky na nákup 48 lietadiel F-35 . Táto prax môže byť však v budúcom roku pozastavená, pretože americkí vojaci chcú získať dokonalejšiu verziu tejto stíhačky okolo roku 2025. Na podporu už existujúceho parku F-35 požiadali vojaci o 360 miliónov dolárov navyše. Z nich bude 175 miliónov vynaložených na nákup dvadsiatich silových modulov pre motory lietadla. To je nutné pre nápravu chyby, kvôli ktorej vznikajú u F-35 kritické problémy pri naberaní rýchlosti.

 

V USA neraz poukázali na veľké množstvo nedostatkov najnovšieho stíhacieho lietadla F-35 od korporácie Lockheed Martin. V úrade Pentagonu pre skúšky napočítali pri lietadle skoro 900 vád, z ktorých mnohé by mohli ohrozovať bezpečnosť pilotov a znižovať efektivitu vojenských operácií. Trebárs na jednom cvičení Zboru námornej pechoty USA na polygóne Yuma postrelilo lietadlo F-35B sámo seba z kanóna.

 

Americký dozorný úrad (GAO) v apríli oznámil Kongresu problémy so stíhačkami F-35 Lightning piatej generácie. Tentoraz sa ukázalo, že modernizácia lietadla na verziu Block IV by si vyžadovala takmer o 2 miliardy dolárov viac. Nielenže tieto výdavky neboli zahrnuté do rozpočtu, ale dátumy ukončenia projektu sa odložili aspoň o rok. V správe sa vysvetľuje, že zvýšenie výdavkov súvisí s dodatočnými testami novej verzie stíhačky, testovaním systémov a zariadení, výstavbou vzdelávacích laboratórií a vysokými cenami za bezpečnosť programu. Analytici poukazujú na to, že Pentagon neposlúchol odporúčania na postupnú modernizáciu, ale plánuje urobiť všetko naraz, čo projekt vôbec nezlacňuje. Podľa nových odhadov by výdavky na projekt mali dosiahnuť 14,5 miliardy dolárov. Čo presahuje zákonný limit a je drahšie ako mnoho iných zmlúv ministerstva obrany USA. Modernizácia F-35 sa začala v roku 2018. Hlavnou zvláštnosťou úpravy Block IV je zvýšenie výpočtovej kapacity palubných systémov 25-krát a zvýšil sa aj počet rakiet dlhého doletu.

 

Vďaka novému systému vypúšťania munície budú môcť lietadlá novej generácie umiestniť do trupu nie štyri, ale šesť rakiet vzduch-vzduch. Majú tiež perspektívne rakety AIM-260 s doletom viac ako 400 kilometrov. Bojový rozsah stíhačky sa má zvýšiť o štvrtinu na takmer 1,2 tisíca kilometrov. Okrem toho má byť F-35 integrovaný do jednotky bezpilotných vzdušných prostriedkov vybavených umelou inteligenciou. “Inteligentné” drony budú vedené, zatiaľ čo pilot má kontrolovať celý boj. Je jasné, že takáto škála informácií si bude vyžadovať výkonnejší palubný počítač. Predpokladá sa, že modifikovaná F-35 je schopná čeliť novým výzvam a hrozbám.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov