Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin a ruský prezident Vladimir Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin: Bellingcat je plný bývalých špiónov

Šéf ruskej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin obvinil investigatívny portál Bellingcat z toho, že pre neho pracujú bývalí spravodajcovia západných krajín. Cieľom tohto projektu je podľa neho vyvíjať tlak na štáty a konkrétne osoby.


 

Hoci sa Bellingcat tvári ako nezávislý novinársky projekt, v skutočnosti sa na ňom podieľajú bývalí západní spravodajcovia, uviedol šéf Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Sergej Naryškina. Podľa neho je Bellingcat využívaný na vyvíjanie tlaku na rôzne štáty alebo konkrétne fyzické, alebo právnickej osoby.

 

“Pritom sa samozrejme uchyľujú k nečestným metódam. A informácie, ktoré sa v týchto situáciách využívajú, sú falošné, neoverené a majú svoje ciele … Sú pripravení splniť akúkoľvek úlohu, pretože to robia za peniaze, nerobia to nezištne, “uviedol riaditeľ SVR. “Nemožno im samozrejme veriť,” zdôraznil.

 

O Bellingcat sa v SVR zaujímajú, priznal Naryškin. Podľa neho ruská rozviedka vidí “nitky”, ktoré vedú k tým, ktorí Bellingcat v skutočnosti riadia. Okrem toho obvinil ruské investigatívnej portály Projekt a Insider, že sú súčasťou jednej siete s Bellingcat.

 

“Je tam zložitá réžia, ktorá vyžaduje veľké zručnosti a veľkú snahu. Ale väzby medzi nimi existujú. Cítime to a vidíme, “povedal Naryškin v rozhovore.

 

Pripomeňme, že s portálmi Bellingcat a The Insider, ktoré sú v Rusku označené za zahraničných agentov, spolupracoval aj český týždenník Respekt počas novinárskeho vyšetrovania kauzy Vrbětice. Spolu došli k názoru, že za dvoma výbuchmi v roku 2014 stálo minimálne osem príslušníkov jednotky 29155, ktorá spadá pod velenie ruského vojenského spravodajstva GRU. Rusko svoju zodpovednosť odmieta.

 

“Všetko v týchto obvineniach, v týchto výmysloch, už prekonalo Česko, keď si vymyslelo tú divnú historku o údajnej účasti Ruska v explóziách v skladoch munície, ku ktorým došlo pred siedmimi rokmi,” reagoval Naryškin v májovom rozhovore pre BBC o kauze Vrbětice.

 

Bellingcat okrem iného vyšetroval aj zostrelenie civilného letu nad Ukrajinou v roku 2014 počas konfliktu na Donbasu, údajné chemické útoky v Sýrii, za ktorými podľa autorov stála vláda v Damasku, či údajné ruské zasahovanie do volieb v západných krajinách. Spravidla sa držal oficiálnych verzií vlád západných krajín.

 

Normalizácia vzťahov s USA
Naryškin ďalej okomentoval súčasný stav rusko-amerických vzťahov. Podľa neho je cesta k ich normalizácii veľmi dlhá, ale summit v Ženeve , kde sa stretli prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Joe Biden, je prvým skromným krokom k normalizácii. Podľa neho summit netreba preceňovať, ale ani podceňovať.

 

“Nemyslím, že to nie je možné,” odpovedal Naryškina na otázku, či je normalizácia bilaterálnych vzťahov s USA reálna. “Avšak cesta k vytvoreniu dobrých vzťahov je veľmi dlhá a vyžaduje veľkú snahu aj vôľu z oboch strán,” poznamenal šéf ruskej rozviedky. Podľa neho “jedným z dôvodov” súčasnej úrovne vzťahov medzi oboma krajinami je “vnútropolitický boj vnútri Spojených štátov amerických”.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov