Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Tragická udalosť: Šéf ruskej rozviedky Naryškin hovoril o zradcovi v spravodajstve

Riaditeľ Ruskej zahraničnej spravodajskej služby (SVR) Sergej Naryškin hovoril o prípade zrady v spravodajských službách a o zradcovi, s ktorým sa osobne stretol. Podľa znalca je zrada „tragickou udalosťou a je to mimoriadna situácia v spravodajskej službe“.


 

V rozhovore s televíznym moderátorom Vladimírom Solovjovom, v relácii „Solovjov naživo“, riaditeľ Ruskej zahraničnej spravodajskej služby (SVR) Sergej Naryshkin hovoril o tom, ako musel pracovať s mužom, ktorý sa neskôr stal zradcom.

 

Stalo sa to v 80. a 90. rokoch minulého storočia. Sám Naryškin vníma zradu ako „tragickú udalosť“ – „núdzovú situáciu v spravodajskej službe“, ktorú nemožno odpustiť. Riaditeľ SVR zároveň poznamenal, že proti takejto situácii nie je poistená ani jedna služba. Zradcu najskôr prehliadli vo fáze výberu na prácu v službe – nevideli predpoklady a potom si ani nevšimli, ako sa ten človek zmenil. Naryškin verí, že teraz je osoba z ruskej spravodajskej služby, ktorá „prešla na stranu nepriateľa“, veľmi zle. Meno zradcu nie je uvedené vo vyššie uvedenom úryvku z rozhovoru.

 

Ako sa stretol s Putinom

Vedúci SVR sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom v roku 1980. Obaja slúžili spoločne v spravodajskej jednotke leningradského riaditeľstva KGB. Riaditeľ porozprával príbeh o tom, ako sa prvýkrát stretol a zoznámil so súčasným ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Naryshkin priznal, že Putina pozná od ďalekého roku 1980. Faktom je, že po absolvovaní Leningradského mechanického ústavu v roku 1978 bol budúci vedúci ruskej zahraničnej spravodajskej služby poslaný do Moskvy, aby študoval na dvojročnej fakulte Vyššej školy KGB ZSSR. Potom sa Naryškin pripojil k spravodajskej jednotke leningradského riaditeľstva KGB. Tam stretol Putina. Po skončení služby Naryškin a Putin študovali na ročnej fakulte Inštitútu KGB. Teraz sa táto vzdelávacia inštitúcia nazýva Zahraničná spravodajská akadémia. Naryškin poznamenal, že kvôli utajeniu nosili študenti akadémie fiktívne mená. Prvé písmená týchto priezvisk sa však zhodovali so skutočnými. Samotný Naryškin teda dostal pseudonym „Naumov“. Putin získal aj priezvisko „Platov“.

 

Prvky hybridnej vojny sa používajú proti Ruskej federácii a Bielorusku

V máji Naryškin vyhlásil, že Ruská federácia a Bielorusko sa nezmieria s činmi Západu, ktorý využíva prvky hybridnej vojny proti obom štátom. Podľa riaditeľa SVR je západná politika agresívna.

 

“Toto sú samozrejme všetky prvky hybridnej vojny, agresívnych akcií.” Pojem „nepriateľské kroky“ je veľmi mierny, “uviedol šéf zahraničnej spravodajskej služby po stretnutí s predsedom bieloruskej KGB Ivanom Tertelom, uvádza agentúra TASS. Naryškin označil politiku Západu za „skutočne agresívne akcie namierené proti zvrchovanosti našich dvoch štátov“.

 

Podľa riaditeľa SVR Ruská federácia a Bielorusko hodnotia kroky Západu proti sebe ako agresívne kroky, ktoré sa uskutočňujú mimo rámca medzinárodného práva. Naryškin tiež dodal, že Rusko a Bielorusko pevne stoja za ochranou univerzálnych ľudských hodnôt. Sergej Naryškin predtým uviedol, že sankčná politika zo strany Západu voči Ruskej federácii je nezákonná, agresívna a otvorene nepriateľská.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov