Bojovník talibanu s puškou SVD Dragunov
Aktuality, Bezpečnosť,

Skončia americkí vojaci v kotli? Tisícky Talibancov chcú zaútočiť na vojenskú základňu v Afganistane

Taliban pred niekoľkými hodinami zahájil ofenzívu na Gozarech a Karoch a plánoval do niekoľkých hodín zahájiť útok na mesto Herát, odkiaľ budú mať militanti priamy prístup na americkú základňu v Šindande, kde je niekoľko stoviek amerických vojakov a stále môžu byť rozmiestnené rôzne druhy zbraní. Evakuácia amerického vojenského kontingentu zo Šindandu je z niekoľkých dôvodov nemožná a v blízkej budúcnosti členovia hnutia Taliban môžu vtrhnúť na základňu s americkými vojakmi.


 

V súčasnej dobe existuje možnosť, že mesto Herát bude v priebehu nasledujúcich 24-36 hodín úplne prevzaté pod kontrolu Talibanu, potom budú mať tisíce džihádistov príležitosť začať útok na samotný Šindand, čo je len o sto kilometrov ďalej. Jedným z dôvodov, prečo Spojené štáty nemôžu evakuovať svoju armádu zo Šindandu, je skutočnosť, že militanti sú vyzbrojení protilietadlovými strelami a prenosnými protilietadlovými raketovými systémami, ktorými môžu ľahko zostreľovať helikoptéry a lietadlá evakuujúce americké jednotky. Taliban predtým oznámil, že v prípade odmietnutia Spojených štátov stiahnuť svoje jednotky z územia Afganistanu nebudú medzi oboma stranami prebiehať žiadne ďalšie rokovania.

 

Sergej Šojgu navrhol pomenovať „aspoň jedno miesto s dobrými následkami, kam prišli USA a dlho tam zotrvali“

Ruský minister obrany Sergej Šojgu prehovoril o stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu a udalostiach, ktoré sa stali po týchto rozhodnutiach. Teraz po stiahnutí vojsk vedú Spojené štáty „otravné rokovania“ so susednými krajinami Afganistanu, aby sa v regióne presadili. Táto politika však nepovedie k ničomu dobrému, pokojne zdôraznil minister a vysvetlil pozíciu Ruska.

 

Šojgu v rozhovore pre televíziu RT zhodnotil politiku USA v Afganistane. Zdá sa, že Spojené štáty opustili Afganistan. V skutočnosti sa však ukazuje, že Američania pokračujú v „nepríjemných rokovaniach“ so susednými štátmi, aby na svojom území vytvorili niektoré logistické centrá, alebo napríklad základne pre stiahnutie utečencov a vojenskej techniky.

 

Môžem povedať len jedno … Normálna, rozumná je logika: ak vyjdete von, prečo sa potom okamžite postavíte za plot a, mierne povedané, cez trhlinu v plote a snažíte sa pozorovať, čo sa tam deje. Prečo odísť? Zostávať doslova na hranici? Odpoveď je zrejmá: toto je pokus o získanie opory v stredoázijskom regióne, pričom prirodzene stratíte všetko, čo sa v Afganistane mohlo stratiť.

 

Minister obrany navyše dodal, že takéto aktivity USA nepovedú k ničomu dobrému. Už sme videli, ako sa táto politika v minulosti ukázala. Sergej Šojgu navrhol pomenovať „aspoň jedno miesto s dobrými následkami, kam prišli USA a dlho tam zotrvali“.

 

Z nedávnych príkladov takejto prítomnosti USA minister uviedol Sýriu a Líbyu, ktoré sa ani dnes nedokážu spamätať z prítomnosti votrelcov:

“V Sýrii pokračuje bezvládne drancovanie štátu. Vyberá sa úplne bez okolkov – opakujem ešte raz – jednou rukou ropa a druhou nerastné suroviny. Bez vedomia a bez výhody pre štát. Na druhej strane existujú sankcie, ktoré zakazujú dodávku rovnakých ropných produktov do Sýrie. Týkajú sa sankcií za dodávky potravín, liekov a iného tovaru. Pokiaľ ide o Líbyu, dnes je krajina rozdelená na dve časti. Zostáva len nádej, že sa opäť stane mierovým, zjednoteným a prosperujúcim štátom”.

“Ale keď nám neprekážajú regionálni hráči, dostaneme to, čo dostaneme. Môžem naďalej uvádzať ďalšie príklady, ale myslím si, že to stačí,” zdôraznil Sergej Šojgu.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov