Egyptské bojové vrtuľníky ruského pôvodu, Ka-52, zdroj: MO EAR/dambiev.livejournal.com
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Moskva odpúšťa miliardové dlhy africkým štátom z vojenských kontraktov?

Často možno počuť špekulácie o príliš veľkorysej politike ruských úradov, ktoré údajne nezodpovedne odpisujú staré dlhy voči rôznym štátom sveta. V poslednej dobe Rusko nevedie nezmyselnú zahraničnú politiku, v čom je teda podstata týchto zdanlivo neracionálnych krokov?


 

V skutočnosti však tieto kroky naznačujú návrat Ruska do regionálnej politiky. Ten sa uskutočňuje v dvoch fázach: v prvej fáze Moskva odpúšťa africkým vládam dlh podľa predchádzajúcich dohôd so ZSSR; potom sa uzatvárajú nové dohody v oblasti zbraní a surovín.

 

Ako príklad slúži  Alžírsko. V roku 2006 bol dlh krajiny vo výške 4,7 miliárd dolárov zrušený výmenou za miliardy dolárov z vojenských kontraktov s Rosoboronexport a z rozšírenia podnikania Gazpromu s miestnou štátnou spoločnosťou na ropu a plyn Sonatrach. Vďaka tomu Alžírsko zakúpilo obrovský arzenál vojenskej techniky: 58 stíhačiek Su-30MKA, 42 útočných vrtuľníkov Mi-28, 6 ťažkých transportných vrtuľníkov Mi-26T2, až 600 kusov T-90, 300 BMPT-72, ponorky Kilo a balistické rakety Iskander.

 

Podobný systém sa uplatňoval aj v Líbyi za čias Muammara Kaddáfího, keď boli parafované zmluvy, ktoré previedli železnice v krajine pod kontrolu ruských železníc, a Gazprom výmenou za odpustenie štátneho dlhu dostával zásoby plynu. Počítalo aj s nákupom zbraní za 4 miliardy dolárov.

 

Podobným spôsobom Moskva odpisuje dlhy všade. Napríklad v Angole má ruská spoločnosť Alrosa jednu z najväčších svetových diamantových baní. Väčšina pozornosti Kremľa sa však zameriava na severnú Afriku. Krajiny Maghrebu nakupujú viac ako polovicu svojich  zbraňových  systémov z Ruska.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov