Lietadlo L-410NG
Aktuality, Letectvo,

Bude Česko vyrábať nákladné lietadlá L-410? V Moskve pokračuje letecká výstava MAKS

Na letisku Žukovskij neďaleko Moskvy pokračuje Medzinárodná letecká a vesmírna výstava MAKS 2021. V tomto roku je na leteckom salóne bohato zastúpené aj Česko, ktoré má v jednom z pavilónov svoje miesto slávy. Jednou z českých spoločností je Aircraft Industries, ktorá vyrába známe lietadlá L-410.


 

Tohtoročná výstava MAKS prebieha od 20. do 25. júla na letisku Žukovskij v Moskovskej oblasti. Nehľadiac na koronavírusovú situáciu nielen v Rusku sa výstavy zúčastňuje 479 organizácií z Ruskej federácie a ďalších krajín, Česko zastupuje osem firiem , medzi ktorými sú Aircraft Industries, as, UNIS, as, GE Aviation Czech, sro, PBS Velká Bíteš, as, Jihostroj as , ALTA, as, Aviation Technologies Holdings sro, Asociácie leteckých výrobcov a Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR.

 

Nákladný variant lietadla L-410
Spoločnosť na výstave predstavila najnovšie 19miestne turbovrtuľové dopravné lietadlo L-410NG, ktoré je modernizovanou verziou L-410 . Jeho prvý let prebehol v júli 2015. V porovnaní so staršou verziou má nová generácia výkonnejšie a tichšie motory GE H85 s vrtuľami Avia-725, na lietadle je nová konštrukcia krídla a nový modernejší kokpit od Garmin. L-410NG má dvojnásobný dolet a pojme o 500 kg viac nákladu.

 

Sergej Martinov, predajný riaditeľ pre RF a Spoločenstvo nezávislých štátov, spoločnosti Aircraft Industrie uviedol, že prvé lietadlo je vyrobené a jedná sa o jeho predaji, k predaju by malo dôjsť v Rusku. Ďalšie kusy sú podľa neho vo výrobe.
“Prvé lietadlo je vyrobené, už sa nachádza vo fáze rokovaní. Veríme, že tento rok toto prvé lietadlo zrealizujeme. Trh máme samozrejme predovšetkým ruský, takže lietadlo plánujeme predať v Rusku. Čoskoro budú hotové ďalšie dva lietadlá, rokujeme, tiež veríme, že ich zrealizujeme, “uviedol Martinov.

 

Zástupca Aircraft Industries tiež pripomenul účasť na výstave v Jekaterinburgu, ktorej sa spoločnosť zúčastnila sprostredkovane. Priame zastúpenie má spoločnosť tento rok iba na MAKS, Martinov pripomenul, aká dôležitá je pre spoločnosť táto výstava.
“Priame zastúpenie tento rok máme len tu na MAKS. Výstavy MAKS sa zúčastňujeme už siedmykrát. MAKS je pre nás veľmi dôležitá výstava, vďaka ktorej získavame nové kontakty, ďalej ich rozvíjame a podporujeme naše staré kontakty. Skutočne je to pre nás veľmi dôležitá výstava, vždy tu získavame veľa dôležitých a užitočných informácií a nové kontakty, “uviedol Martinov.

 

Na záver Martinov uviedol, že očakávania sú také, že v Rusku je naďalej záujem . A odhalil plány spoločnosti, medzi ktorými je nákladný variant lietadla L-410.
“Máme niekoľko zaujímavých myšlienok na využitie nášho lietadla, najmä ide o nákladnú variantu. Nové nápady vznikli práve tu na MAKS. Veríme, že táto myšlienka sa bude ďalej rozvíjať a bude to pre nás veľmi dobrý obchod”. Dodal na záver Sergej Martinov.

 

Spoločnosť Aicraft Industries má viac ako osemdesiatročnú tradíciu leteckej výroby, ktorá sa v súčasnosti zaoberá vývojom, výrobou, predajom a servisom lietadiel L-410.

Michal Pavelka

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov