Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA bez boja opustili kubánsku opozíciu v obave z Moskvy a Pekingu

Počas protestov na Kube opozícia dúfala, že sa za ňu USA postavia, no spojenci Havany — Rusko a Čína — varovali USA pred akýmkoľvek zasahovaním do záležitostí tohto ostrovného štátu. Protestujúci musia uznať porážku. napísal pre francúzsky denník „Le Figaro“ – analytik Hector Lemieux.


„Bez zbraní a bez vodcu nemôže nastať revolúcia,“ pripomína novinár.

 

Od začiatku protestov prešiel týždeň a na Kube sa opäť nastolil poriadok. Spojené štáty sa oficiálne stiahli z vmiešavania sa do situácie na Kube. Podľa autora článku sa z dôvodu destabilizácie môže objaviť vlna migrantov, ktorej sa chce Washington všemožne vyhnúť a zároveň preto, lebo Havane bola poskytnutá pomoc od jej tradičných spojencov: Číny, Iránu, Venezuely, Severnej Kórey a Ruska. Pritom Rusko len požadovalo od USA, aby nezasahovali do procesu a nepokúšali sa o novú „farebnú revolúciu“ na Kube.

 

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marie Zacharovovej, ak sú Američania skutočne znepokojení humanitárnou situáciou na Kube a chcú pomôcť bežným občanom, musia zrušiť blokádu ostrova. Ako poznamenáva Lemieux, Rusko pomáha Kube s vojenskou technikou a „prápormi turistov“. Všeobecne podľa neho cestovný ruch na ostrove stratil svoj objem, počet turistov z Ruska však neustále rastie. Nedávno chodilo do kubánskych letovísk zhruba 6 tisíc ľudí týždenne. Rétorika Pekingu je podobná – tiež odsúdil akýkoľvek zásah do kubánskych záležitostí.

 

„Americké embargo je hlavnou príčinou problémov, ako sú nedostatok liekov a výpadky elektriny na Kube,“ vyhlásil predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničia.

 

Ako poznamenáva Lemieux, Kuba slúži ako odrazový mostík pre kroky Pekingu v celej oblasti Karibiku a Strednej Ameriky. Najmä z Havany sú do Karibiku vysielaní lekári. A Čína je od roku 2017 hlavným investorom ostrova. Ak sa Číňania od polovice 21. storočia zaoberali výstavbou infraštruktúry a dodávkami autobusov a automobilov, v poslednej dobe sa zameriavajú na špičkové technológie. Napríklad internet na Kube bol vytvorený pomocou spoločnosti „Huawei“.

 

Pokiaľ ide o vojenskú spoluprácu, Čína popiera, že by mala niečo spoločné s vybavením kubánskych základní a stavbou pozorovacích radarov. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že vďaka nim je Peking len 150 km od americkej základne Key West.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov