Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Macrona bolo možné monitorovať pomocou programu Pegasus

V zozname telefónnych čísel, ktorých vlastníci by mohli byť terčom sledovania prostredníctvom spyware Pegasus, našli novinári najmenej 14 hláv štátov a vlád vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Tvrdia to autori nedávno zverejneného vyšetrovania sledovania politikov, novinárov a aktivistov prostredníctvom organizácie Pegasus – organizácie Forbidden Stories a viacerých médií vrátane denníka Washington Post a denníka The Guardian.


 

Podľa Le Monde sa Macronovo číslo objavilo na zozname telefónnych čísel zostavenom marockými spravodajskými službami ako možných cieľov hacknutia Pegasom. Na zozname je tiež viac ako 10 ministrov francúzskej vlády.

 

Zároveň nie je známe, či bol telefón Macrona a ďalších, ktorí sa nachádzali na zoznamoch zostavených klientmi vývojára Pegasus, izraelskej spoločnosti NSO, skutočne napadnutý – je ich zhruba 50-tisíc. Podľa šéfa Forbidden Stories Lonarda Richarda zoznam naznačuje záujem špeciálnej služby o ľudí v ňom zahrnutých, sám o sebe však nepotvrdzuje skutočnosť hackerstva.

 

Hovorca francúzskeho prezidenta uviedol, že ak sa potvrdia fakty prezentované novinármi, potom „sú zjavne veľmi vážne“. Na zozname sú okrem Macrona aj juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, marocký kráľ Mohammed VI., Predseda Európskej rady Charles Michel, šéf WHO Tedros Ghebreyesus.

 

Predtým sa hovorilo o potvrdenej skutočnosti týkajúcej sa sledovania najmä maďarských a azerbajdžanských novinárov, ako aj príbuzných zabitého saudskoarabského novinára Džamála Chashoggiho. Pegasus je program určený na boj proti terorizmu a organizovanému zločinu a môžu ho používať iba vládne agentúry. Je schopný získať prístup k údajom zo smartphonu sledovaných osôb.

 

Európske médiá už viackrát písali o programe „Pegasus“, ktorý infikovaním operačných systémov iPhone a Android umožňuje prezerať správy, fotografie a e-maily, ako aj zaznamenávať telefónne hovory a tajne aktivovať mikrofóny. V roku 2019 agentúra „EADaily“ informovala, že poľské špeciálne služby sa v predvečer volieb vyzbrojili „Pegasom“, aby sledovali politické pohyby opozície. O tri roky neskôr „Pegasus“ „vzlietol“ nad ostatnými krajinami.

 

Podľa „The Guardian“ sú klientmi izraelskej spoločnosti NSO Group (vývojár spoločnosti Pegasus), ktorí do systému zadali telefónne čísla, vlády 10 krajín. Sú medzi nimi dve postsovietske republiky: Azerbajdžan a Kazachstan. Zvyšok krajín tvoria Bahrajn, Mexiko, Maroko, Rwanda, Saudská Arábia, Maďarsko, India a Spojené arabské emiráty. V článku sa objasňuje, že medzi tými, ktorí boli odpočúvaní boli aj stovky riadiacich pracovníkov spoločností, náboženskí vodcovia, vedci, zamestnanci mimovládnych organizácií, predstavitelia odborov a vládni úradníci vrátane ministrov kabinetu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov