foto: VOP Trenčín
Aktuality, Pozemná technika,

VOP v Trenčíne. V rukách štátu krachoval, dnes dáva prácu stovkám ľudí

V rukách štátu krachoval, dnes zažíva rozmach. Areál bývalého štátneho vojenského opravárenského podniku (VOP), ktorý roky štát dotoval, prevzal v roku 2014 holding MSM, ktorý je súčasťou skupiny českých a slovenských podnikov zoskupených pod názvom CZECHOSLOVAK GROUP. Ten v prenajatých priestoroch oživil výrobu a dal prácu dvom stovkám ľudí z regiónu. Od začiatku júla pritom v trenčianskej prevádzke pribudla tiež výroba nákladných vozidiel Tatra pre silové a bezpečnostné zložky, ktorá postupne zamestná ďalšiu stovku ľudí.


 

 

„Podnik sme prevzali do dlhodobého prenájmu od Ministerstva obrany ešte v roku 2014. Cieľom bolo oživiť výrobu, vrátiť zašlú slávu strojárenského a obranného priemyslu Považia a dať prácu ľuďom z regiónu. Dnes sa nám mimoriadne darí, zamestnávame viac než 160 ľudí a výroba beží naplno, pričom v nasledujúcich troch mesiacoch plánujeme prijať ďalších 30 zamestnancov,“ uviedol Michal Baláž, generálny riaditeľ MSM LAND SYSTEMS a dodáva: „Naše viac než 60-ročné know-how v oblasti výroby a opráv oceňujú najmä zahraniční zákazníci, viac než 75 % výrobkov a úkonov v súčasnosti smeruje práve za hranice Slovenska.“

 

 

MSM LAND SYSTEMS je výrobno-opravárenský podnik, ktorý sa špecializuje na opravy vojenskej pásovej a kolesovej techniky pre silové zložky štátu (armáda, polícia, hasičské a záchranné zbory), modernizáciu vojenských a špeciálnych vozidiel či predaj náhradných dielov a výrobu mobilných kontajnerov. Prevádzka v Trenčíne sa okrem opravy bojových vozidiel a ich motorov pre zahraničných odberateľov zaoberá aj opravami pozemnej vojenskej techniky pre Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.

 

 

V areáli sa tiež nachádza certifikované servisné pracovisko značky Tatra, ktoré sa od júla tohto roku rozširuje aj o výrobu nákladných vozidiel. „Nedávno sa nám podaril dosiahnuť ďalší obrovský míľnik. Značka Tatra sa vracia späť na Slovensko a v priestoroch VOP v Trenčíne bude prebiehať výroba podvozkov, kabín a nadstavieb pre tieto legendárne nákladné vozidlá. Príchod Tatry je tak ďalším krokom v súlade s našou rastovou stratégiou, ktorý dá prácu ďalším desiatkam, a postupne až stovke ľudí z regiónu,“ uviedol Michal Baláž. Slovenská spoločnosť TATRA DEFENCE SLOVAKIA, v ktorej má podiel práve TATRA TRUCKS z Kopřivnice, rovnako patrí do skupiny CZECHOSLOVAK GROUP, pritom plánuje vyrábať ročne desiatky vozidiel pre potreby štátu.

 

Obidve Slovenské spoločnosti sa stali súčasťou divízie pozemnej vojenskej techniky, tzv. CZECHOSLOVAK LAND SYSTEMS, čo im umožňuje postupné prepojenie systémov a procesov vývoja a konštrukcie, ktoré má byť dokončené do konca roku 2022. Uvedené prepojenie umožní zdieľanie know-how a realizáciu spoločných vývojových projektov medzi spoločnosťami TATRA DEFENCE SLOVAKIA, MSM LAND SYSTEMS, a českými sesterskými spoločnosťami TATRA DEFENCE VEHICLES, EXCALIBUR ARMY a TATRA TRUCKS.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov