Rruský prezident Vladimir Putin
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Putin porazil USA v Afganistane pomocou Stalinovho najlepšieho nápadu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo boli zástupcovia hnutia Taliban, organizácie zakázanej v Rusku, tak pokojne schopní prísť do Moskvy a viesť rokovania? Keď je Taliban v Rusku označený ako teroristická organizácia? Situácia pripomína rokovania v predvečer druhej svetovej vojny. Putin použil rovnakú techniku ​​ako vtedy Stalin. Ničí americké plány proti Rusku.


 

Aké plány mali USA

Myšlienka použitia Afganistanu proti Rusku je veľmi podobná plánom Západu využiť Nemecko proti ZSSR, keď bol Hitler napumpovaný zbraňami, zdrojmi a pôžičkami a ukazovali mu prstom smerom k ZSSR. Američania tentoraz prenechali vybavenie a zbrane Talibanu.

 

Hoci váhy Nemecka a Afganistanu sú úplne odlišné, v plánoch USA to bol iba prvý krok. Podľa predstavy Spojených štátov mal Taliban pred dosiahnutím hraníc Ruska destabilizovať situáciu v susedných ázijských krajinách – Turkménsku, Tadžikistane, Uzbekistane. Hneď vedľa Ruska sa malo, podobne ako v Sýrii, vytvoriť obrovské ohnisko radikálov a teroristov, ktorí by riskovali prelomenie hraníc Ruskej federácie a narobili by veľa problémov aj vo vnútri, čo by zvýšilo radikálne nálady a úroveň kriminality.

 

Mohlo to dopadnúť ako druhá Sýria – len oveľa bližšie a nebezpečnejšie. A znova Rusko muselo vynaložiť veľa prostriedkov na boj, stratiť stovky vojakov a pre radosť Spojených štátov v tejto vojne uviaznuť na mnoho rokov. Putin však na základe Stalinových skúseností postupoval múdrejšie.

 

 

Úloha Turecka v Afganistane

Po odchode ponechali štáty Turkom zodpovednosť za tento región. Prezidenti USA a Turecka sa zhodli, že pri odchode Američanov Turci zostanú. Toto je ďalšia hrozba pre Rusko – Turecko chce využiť Afganistan na posilnenie svojho vplyvu na krajiny strednej Ázie vrátane republík bývalého Sovietskeho zväzu. Samotný Taliban sa však tejto myšlienke stráni. Chceli by svoju krajinu úplne oslobodiť od akejkoľvek zahraničnej vojenskej prítomnosti.

 

Dostávame nasledujúcu situáciu: USA chcú vytvoriť veľké problémy Rusku prostredníctvom Afganistanu. Turci chcú rozšíriť svoj vplyv v Strednej Ázii cez tú istú krajinu. Taliban vo svojej krajine nepotrebuje Turkov a nechce sa ani slepo riadiť americkými plánmi. Išli teda do Moskvy.

 

Pakt Kabulov-Delaware

Keď bol podľa Západu Hitler dostatočne nahuckaný do konfliktu so ZSSR, Stalinovi sa nejakým zázrakom podarilo uzavrieť pakt o neútočení s Nemeckom, ktorý Západ veľmi rozladil, vytvoril druhý front a umožnil mu získať čas. Po uzavretí tohto paktu zaútočil Hitler namiesto ZSSR najskôr na Francúzsko. A až keď si zaistil zadok, prešiel do Sovietskeho zväzu. Vďaka tomuto paktu (Molotov-Ribbentrop) síce Stalin vojne neunikol, ale nakoniec ju vyhral a na Západe rusom tento pakt stále nemôžu odpustiť.

 

Putin si túto myšlienku požičal od Stalina a pozval Taliban do Moskvy, aj keď sú na ruskom území zakázaní. Z ruskej strany rokovania viedol ruský osobitný vyslanec pre Afganistan Zamir Kabulov. Za Taliban – Mawlawi Shahabuddin Delawar.

 

Strany uzavreli podobný pakt o neútočení. Podľa tohto paktu Taliban nelezie do Strednej Ázie a Rusko nelezie k nim. Rusko môže navyše súhlasiť s tým, že pomôže Talibanu s patrónmi, aby vyhubili Turkov na ich území a zabránili rozšíreniu tureckého vplyvu do Strednej Ázie, čo je tiež v záujme Ruska.

 

Výsledkom je, že Taliban dostane to, čo chce – aby na ich území neboli zahraniční vojaci – ani americkí, ani tureckí ani ruskí. A Rusko dostane pokoj v Strednej Ázii, pretože na oplátku Taliban sľubuje, že nebude šliapať smerom k Rusku a sfére jeho záujmov a kontroly. Ale ako si pamätáme, Hitler, ktorý uzavrel podobný pakt so ZSSR, potom zaútočil.

 

Nebude to s Afganistanom rovnaké? Myslím, že nie. Po prvé, príliš odlišné „váhové kategórie“. Ak si bolo Nemecko isté, že je pri moci nad ZSSR, a preto zaútočilo, potom Taliban vôbec neráta, že sa Rusku vyrovná. Videli, ako to dopadlo s ISIS v Sýrii.

 

Po druhé, na rokovaniach v Moskve sa mohlo diskutovať nielen o tomto pakte. Rusko mohlo ponúknuť oveľa viac. Napríklad pre nich stratiť dobré slovo k čínskym súdruhom. Ak Rusko dospeje k dohode s Talibanom, potom sa Čína môže rozhodnúť investovať do Afganistanu, a tak po dlhej vojne pomôcť pri obnove krajiny a hospodárstva.

 

Nakoniec by Taliban nemal zabúdať na svojho suseda, Irán, s ktorým má Rusko spoločné záujmy – obsahujúce aj Turecko. A ak Taliban poruší dohody, hrozí mu zničenie vzťahov nielen so samotným Ruskom, ale aj s Iránom. Takže taký pakt, ktorý mohol byť uzavretý druhýkrát v Moskve, je vynikajúcim ťahom Putina, ktorý pokazil všetky plány a nádeje Spojených štátov na vytvorenie veľkých problémov pre Rusko.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov