Pancierové viacúčelové vozidlo (AMPV) pri západe slnka v Yume v Arizone.
Aktuality, Pozemná technika,

Obrnený transportér novej generácie pre americkú aj NATO pechotu

Spoločnosť BAE Systems, jeden z najväčších zbrojárskych dodávateľov na svete, zverejnila novú fotografiu obrneného viacúčelového vozidla americkej armády (AMPV).


 

AMPV je program americkej armády zameraný na nahradenie flotily transportérov vojsk M113 z čias vietnamskej vojny novými vozidlami na riešenie bojových situácií. M113 bol prvýkrát uvedená do prevádzky v roku 1962, bol všadeprítomný počas konfliktu vo Vietname a v nasledujúcich desaťročiach sa dočkal služby prakticky pri každej americkej vojenskej akcii. Aj keď sú varianty M113 M2 Bradley výrazne prekonané v používaní, varianty M113 pokračujú v prevádzke dodnes.

 

Nedávno vyvinutý AMPV má dramaticky zvýšiť dopravné schopnosti vojakov. Päť variantov AMPV má takmer o 80% väčší vnútorný objem ako ich predchodcovia a výrazne vyššiu výkonnosť a schopnosť prežiť. Vylepšujú sa tiež chladiace a elektrické systémy, aby vyhovovali súčasným aj budúcim upgradom.

 

„Rodina vozidiel AMPV prinesie na bojisko bezkonkurenčné schopnosti a preukázala vynikajúcu schopnosť prežiť a ochranu síl, ako aj flexibilitu a rast do budúcnosti,“ uviedol Bill Sheehy, programový riaditeľ AMPV v spoločnosti BAE Systems.

 

 

AMPV je prvé pásové bojové vozidlo vyrobené od základu pre americkú armádu za viac ako dve desaťročia. Vysoko prežitá a mobilná skupina vozidiel reaguje na kritickú potrebu výmeny M113s a poskytuje výrazné zlepšenie sily, mobility, interoperability a životnosti bojového tímu obrnenej brigády oproti starej skupine vozidiel. Americká armáda zadala spoločnosti BAE Systems zákazku v hodnote 600 miliónov dolárov na údržbu a podporu obrneného viacúčelového vozidla na obdobie nasledujúcich piatich rokov.

 

Ďalšia etapa skúšok viacúčelového pásového obrneného vozidla  začne v druhej polovici roka 2022. Ku skúšobnej prevádzke dostane americká armáda asi 30 vozidiel, aj keď predtým bola reč o 140. V prvých vzoroch AMPV bolo zistených cez dvadsať nedostatkov, časť z nich už inžinieri napravili. Odstránili napríklad netesnosť strechy a dvierok, vymenili tesnenie, niektoré uzly a agregáty, a zlepšili ergonómiu veliteľského pracoviska.

 

AMPV sú určené ako pre americkú armádu, tak aj pre ozbrojené sily európskych spojencov USA v NATO. Vojaci počítajú celkom s tromi tisíckami kusov AMPV. Program predpokladá celú skupinu vozidiel: veliteľsko-štábne, evakuačné, sanitné, 120milimetrový samohybný mínomet a transportér pre výsadok. Evakuačné vozidlo s trojčlennou posádkou môže odviezť z bojiska až šesť ležiacich, alebo štyroch sediacich zranených. Sanitné vozidlo bude vybavené zariadením pre prvú lekársku pomoc, v kabíne je miesto pre jedného zraneného na lôžku. Základné vozidlo s dvojčlennou posádkou je určené pre prepravu výsadku šiestich vojakov. A samohybný mínomet bude niesť v otvorenej korbe 120milimetrový mínomet a 70 kusov munície. Posádku vozidla v tejto variante tvorí vodič, veliteľ vozidlá a dvaja mínometčíci. Veliteľsko-štábne vozidlo má trochu väčšie rozmery, aby v ňom bolo možné rozmiestniť spojovacie a riadiace zariadenia.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov