Bojovník Talibanu s puškou SVD Dragunov
Aktuality, Bezpečnosť,

Afganské sily hromadne utekajú pred Talibanom. Britskí výsadkári zatiaľ zostávajú ako ich poradcovia

Skupina síl špeciálneho určenia britskej armády môže po ukončení sťahovania vojakov zostať v Afganistane, píše „The Daily Telegraph“. Podľa denníka zostane v Afganistane Špeciálna výsadková služba ako „skupina poradcov“ na výcvik afganskej armády. Britský premiér Boris Johnson plánuje prijať konečné rozhodnutie o tejto otázke.


 

Afganské bezpečnostné sily hromadne utekajú z oblastí okupovaných Talibanom
Vyše 300 príslušníkov afganských bezpečnostných síl utieklo do Tadžikistanu, aby unikli militantom Talibanu, ktorí naďalej obsadzujú územie Afganistanu, píše britský denník „The Guardian“.

„Viac ako 300 príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek utieklo cez hranice do Tadžikistanu, aby unikli militantom. Provincie Badachšán a Takhár sú dnes z veľkej časti pod kontrolou Talibanu okrem ich regionálnych hlavných miest,“ píše sa v článku.

 

V súčasnosti Taliban kontroluje asi 400 okresov. Zatiaľ síce neobsadili provinčné sídla, no začali ich obkľučovať, od mesta Ghazni na východe až po Maimanu v severnej provincii Faryab. V mnohých oblastiach sa bezpečnostné sily vzdali bez boja. Britská televízna stanica „Sky News“ poznamenáva, že Taliban vedie aktívnu propagandistickú vojnu pomocou mnohých videí na sociálnych sieťach a chváli sa svojimi územnými úspechmi. V porovnaní s militantmi pôsobí afganská vláda placho a ticho a iba niekoľko jej predstaviteľov je pripravených vystúpiť pred médiami.

 

Taliban pozval novinárov „Sky News“ na návštevu vojenskej základne v provincii Wardak niekoľko dní po jej obsadení. Základňa je obrovské vojenské zariadenie umiestnené na jednej z najstrategickejších pozícií.

„Veliteľ, ktorý nás sprevádzal, oznámil, že jeho muži zaistili 70 ostreľovacích pušiek, 900 diel, 30 Hummerov, 20 armádnych pickupov a 15 vojenských nákladných vozidiel. Bojovníci Talibanu nám ukazovali nákladné kontajnery v základni naplnenej najvyspelejšími zbraňami na svete. Boli tu satelitné telefóny, granáty, mínomety, munícia, ostreľovacie pušky a rôzne strelivo. Mnohé boli označené „Majetok vlády USA“,“ uviedli novinári. Tiež pripomenuli, že ozbrojenci sú sebavedomí, povzbudení svojimi nedávnymi úspechmi na bojiskách a vyžívajú sa v tom, že vyhnali armádu skrývajúcu sa za bezpečnými múrmi v základniach preplnených modernými zbraňami.

 

Tadžikistan mobilizuje záložníkov na posilnenie hraníc s Afganistanom
Prezident Tadžikistanu Emomali Rahmon nariadil ministrovi obrany zmobilizovať 20.000 vojakov v zálohe na posilnenie tadžicko-afganskej hranice, uvádza „Kommersant“. Rahmon tiež nariadil, aby sa venovala pozornosť predchádzaniu porušovania právnych predpisov v tejto oblasti, a to aj v oblasti medzinárodného zločinu — terorizmu, extrémizmu a obchodovania s drogami.

 

Čo podniknú Rusko, Irán a Čína v Afganistane po 20-ročnom bezvýslednom americkom bačovaní

Vedenie Ruska, Iránu a Číny zvažuje rôzne možnosti postupu v Afganistane v súvislosti s ukončením americkej vojenskej misie v krajine, píše americký časopis „Newsweek“. V týchto dňoch opustili posledné americké jednotky leteckú základňu Bagram, ktorá bola dvadsať rokov ústredným centrom operácií USA a ich spojencov v Afganistane. Ani počas tak dlhého obdobia nebola koalícia vedená Washingtonom schopná Taliban poraziť. Počas kampane zahynulo asi dvetisíc amerických vojakov.

 

Minulý rok Biely dom a Taliban podpísali v Dauhá mierovú dohodu potvrdzujúcu stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu a začatie vnútroafganského dialógu.

„Nedávno na pozadí ukončenia sťahovania zahraničných vojsk z Afganistanu pozorujeme zvýšenú aktivitu hnutia. Najmä v severných a severovýchodných provinciách, v bezprostrednej blízkosti hraníc štátov Strednej Ázie. V tejto časti Afganistanu sa za posledných 10 dní dostalo pod kontrolu militantov viac ako 30 okresov,“ informovala na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharova.

 

Zároveň vyjadrila znepokojenie nad tým, že nestabilita v Afganistane by mohla viesť k humanitárnej kríze a zvýšeniu počtu utečencov, čo negatívne ovplyvní susedné krajiny.

 

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saíd Khatibzadeh tiež uznal zhoršujúcu sa situáciu v Afganistane a oznámil pripravenosť Teheránu uľahčiť rokovania s cieľom ukončiť tlak na niektoré etnické skupiny v Afganistane. Čínsky zástupca pri OSN Zhang Jun navyše poznamenal, že stiahnutie zahraničných vojsk viedlo k prudkému zhoršeniu situácie v krajine.

 

„Musíme vytvoriť normálnu, inkluzívnu, ako sa teraz hovorí, vládu v Afganistane, schopnú zvládnuť tieto úlohy na svojom území. Moskva vyvinie všetko úsilie na zabezpečenie toho, aby sa uskutočnili mierové medziafganské rokovania, vrátane spolupráce s americkou stranou,“ uviedol vo vysielaní televízie „RBK“ Zamir Kabulov, osobitný vyslanec ruského prezidenta na Blízkom východe.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov