Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo podniknú Rusko, Irán a Čína v Afganistane po 20-ročnom bezvýslednom americkom bačovaní

Vedenie Ruska, Iránu a Číny zvažuje rôzne možnosti postupu v Afganistane v súvislosti s ukončením americkej vojenskej misie v krajine, píše americký časopis „Newsweek“.


 

V týchto dňoch opustili posledné americké jednotky leteckú základňu Bagram, ktorá bola dvadsať rokov ústredným centrom operácií USA a ich spojencov v Afganistane. Ani počas tak dlhého obdobia nebola koalícia vedená Washingtonom schopná Taliban poraziť. Počas kampane zahynulo asi dvetisíc amerických vojakov.

 

Minulý rok Biely dom a Taliban podpísali v Dauhá mierovú dohodu potvrdzujúcu stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu a začatie vnútroafganského dialógu.

„Nedávno na pozadí ukončenia sťahovania zahraničných vojsk z Afganistanu pozorujeme zvýšenú aktivitu hnutia. Najmä v severných a severovýchodných provinciách, v bezprostrednej blízkosti hraníc štátov Strednej Ázie. V tejto časti Afganistanu sa za posledných 10 dní dostalo pod kontrolu militantov viac ako 30 okresov,“ informovala na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharova.

 

Zároveň vyjadrila znepokojenie nad tým, že nestabilita v Afganistane by mohla viesť k humanitárnej kríze a zvýšeniu počtu utečencov, čo negatívne ovplyvní susedné krajiny.

 

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saíd Khatibzadeh tiež uznal zhoršujúcu sa situáciu v Afganistane a oznámil pripravenosť Teheránu uľahčiť rokovania s cieľom ukončiť tlak na niektoré etnické skupiny v Afganistane. Čínsky zástupca pri OSN Zhang Jun navyše poznamenal, že stiahnutie zahraničných vojsk viedlo k prudkému zhoršeniu situácie v krajine.

 

„Musíme vytvoriť normálnu, inkluzívnu, ako sa teraz hovorí, vládu v Afganistane, schopnú zvládnuť tieto úlohy na svojom území. Moskva vyvinie všetko úsilie na zabezpečenie toho, aby sa uskutočnili mierové medziafganské rokovania, vrátane spolupráce s americkou stranou,“ uviedol vo vysielaní televízie „RBK“ Zamir Kabulov, osobitný vyslanec ruského prezidenta na Blízkom východe.

 

Afganské bezpečnostné sily pripravujú plán útoku

Úradujúci minister vnútra Afganistanu, generál Abdul Sattar Mirzakval, v rozhovore pre televíziu „TOLO News“ oznámil, že sa v blízkej budúcnosti chystá prejsť na útočnú taktiku.

„Pracujeme na pláne prechodu do útočného stavu. Centrá miest sa nikdy nevzdajú. Provincie sú našou červenou čiarou,” uviedol Mirzakval. „Pokiaľ ide o hraničné mesto Šerchan [provincia Kundúz], pracujeme na pláne jeho získania späť od Talibanu.“

Podľa jeho slov sa Taliban snaží zmocniť zásobovacích trás, bezpečnostné sily však plánujú takéto zámery potlačiť. Mirzakval tiež vyzval občanov Afganistanu na mobilizáciu proti Talibanu.

 

USA nemajú kam presunúť svoj afgánsky kontingent. Skúšajú teda Uzbekistan a Tadžikistan

Hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby na brífingu uviedol, že Pentagon navrhuje vojenskú spoluprácu s Uzbekistanom a Tadžikistanom a ďalšími krajinami susediacimi s Afganistanom, odkiaľ USA sťahujú svoje jednotky, informuje časopis „Foreign Policy“. Reportéri sa Kirbyho spýtali, či sa USA chystajú zriadiť v Uzbekistane a Tadžikistane vojenské základne. Deň predtým sa vo Washingtone uskutočnili konzultácie s ministrami zahraničných vecí týchto dvoch krajín.

„Spolu s kolegami z ministerstva zahraničia komunikujeme s pohraničnými krajinami a snažíme sa zistiť, aké príležitosti sa tam môžu vyskytnúť. Nechám nech tieto štáty sami o tom povedia,“ uviedol hovorca Pentagonu.

 

Afganci okamžite po stiahnutí amerických vojakov vyplienili leteckú základňu Bagram

Americká letecká základňa Bagram v Afganistane prilákala podľa denníka „Daily Mail“ pozornosť mnohých lúpežníkov len pár hodín po tom, ako ju opustila americká armáda. Podľa novín sa dovnútra dostali desiatky miestnych obyvateľov, ktorí vyplienili niekoľko budov. Poznamenáva sa, že americké sily neoznámili miestnym úradom svoj odchod a nezriadili pri bráne stráže. Lupiči sa mohli beztrestne túlať po základni niekoľko hodín, kým ich nevyhnala afganská armáda. Odborníci sa domnievajú, že takéto akcie môžu byť predzvesťou bezprávia, ktoré krajine hrozí po stiahnutí amerických vojakov.

 

Taliban začína ohrozovať Rusko

Iránska armáda v máji rozmiestnila na hranici s Afganistanom ťažkú ​​techniku ​​vrátane tankov T-72S a obrnených transportérov BMP-2. Posledné udalosti v susednej krajine, kde hnutie Taliban vedie rozsiahlu ofenzívu vo viacerých oblastiach na severe a východe krajiny, podľa všetkého prinúti Islamskú republiku, aby rýchlo posilnila ochranu svojich východných hraníc. Taliban sa po sérii vojenských úspechov na hraniciach s Tadžikistanom priblížil k mestu Kundúz, správnemu stredisku rovnomennej provincie na severe Afganistanu. Teroristické hnutie obsadilo hranicu s Tadžikistanom po tom, čo porazilo skupinu afganských vojakov. Hranicu medzi Tadžikistanom a Afganistanom dnes kontrolujú džihádisti, ktorí môžu začať ohrozovať Rusko. Vzhľadom na skutočnosť, že tadžické sily majú dosť slabú kontrolu nad pohraničnými oblasťami, je pravdepodobnosť, že teroristi môžu slobodne vstúpiť na ruské územie, veľmi vysoká, pričom existujú aj riziká útokov na ruskú armádu.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov