Náčelník Generálneho štábu ruskej armády – generál Valerij Gerasimov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský generálny štáb: tajné služby mnohých krajín financujú terorizmus vo svete

Tajné služby mnohých krajín financujú a vyzbrojujú skupiny medzinárodných teroristov, vyhlásil na 9. moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti náčelník Generálneho štábu OS Ruska Valerij Gerasimov.


 

Podľa jeho slov v súčasnosti v Sýrii a Iraku boli teroristi Islamského štátu väčšinou porazení, pozoruje sa ale tranzit teroristov z Blízkeho východu do severnej Afriky a Afganistanu.
“Podotýkame, že sa rad mimovládnych organizácií a tiež tajných služieb niektorých štátov zúčastňuje financovania a vyzbrojovania teroristických organizácií pre dosiahnutie svojich politických cieľov,” povedal Gerasimov. Zdôraznil, že ako ukazuje prax, zahrávanie s terorizmom nevedie k ničomu dobrému.

“Skôr či neskôr sa teroristické skupiny vymykajú kontrole svojich opatrovníkov. Dôstojný odpor teroristom sa môže klásť len za úzkej medzinárodnej kooperácie, “vysvetlil.

 

 

Kremeľ: Rusko je znepokojené rastom napätia v Afganistane
Hovorca prezidenta RF Dmitrij Peskov vyhlásil, že v Rusku sú znepokojení rastom napätia v Afganistane .
“Vývoj situácie v Afganistane so stiahnutím amerických a iných vojakov z tejto krajiny je samozrejme dôvodom k našej veľkej pozornosti a znepokojeniu. Naši pohraničníci sú v Tadžikistane, to je nám veľmi blízky a partnerský štát. A vznik nového ohniska napätia a hrozby – to je práve to, čo nás znepokojuje, “povedal novinárom.

 

V utorok televízna stanica Ariana News oznámila, že sa bojovníci radikálneho hnutia Taliban zmocnili obce Šerchánem v Afganistane, kde sa nachádza prístav na hranici s Tadžikistanom, a že pohraničníci v prístave vydali obec Talibancom bez boja. V tejto obci sa nachádza aj kontrolné stanovište a most cez rieku Pandž, ktorý spája obe krajiny.

 

Česká armáda stiahne posledných vojakov z Afganistanu do konca júna
Poslední českí vojaci odídu z aliančnej misie v Afganistane do konca júna. Na stredajšom rokovaní snemovne výboru pre obranu to povedal náčelník generálneho štábu Aleš Opata. V súčasnej dobe v krajine zostáva len dvanásťčlenná koordinačná jednotka, väčšina vojakov i materiálu už bola odvezená.

 

Po 11. septembri, dokedy spojenci ohlásili odchod z krajiny, v Kábule zostane jednotka Kamba , ktorá stráži českú ambasádu.
“Česká republika je jednou z posledných krajín, ktorá svojich vojakov z Afganistanu sťahuje. Termín bol stanovený po dohovore so spojencami, “povedal na stredajšom rokovaní snemovne výboru pre obranu náčelník generálneho štábu Aleš Opata. Podľa Opata bola už z krajiny počas troch nákladných letov odvezená väčšina používaného materiálu. Posledný let s materiálom a vojakmi je naplánovaný do konca mesiaca.

 

Severoatlantická aliancia sľubuje, že bude aj naďalej Afganistan podporovať. Podľa námestníka pre riadenie sekcie obrannej politiky a stratégie ministerstva obrany Jana Havránka sa plánuje finančnú pomoc aj výcvik afganských bezpečnostných síl. Mal by sa konať mimo územia Afganistanu, pravdepodobne na území východného Turecka, Jordánska a Gruzínska, povedal. Havránek uviedol, že misia končí po 19 rokoch, označil ju za jedno z najvýznamnejších zahraničných nasadení českej armády.
“Pre armádu to malo zásadný vplyv na transformáciu ozbrojených síl, na posilnenie interoperability so spojencami,” povedal.

 

NATO oznámilo odchod z krajiny v apríli, konečným termínom je 11. september. Misiou prešlo od jej začiatku 11 500 českých vojakov, niektorí z nich aj opakovane. Od roku 2002 v krajine slúžili vojaci z poľnej nemocnice, strážnych jednotiek, z chemickej a biologickej ochrany, z chirurgického alebo rekonštrukčného tímu Logar . Na misii zomrelo 14 českých vojakov.

 

K úplnému stiahnutiu amerických vojsk sa zaviazala vláda predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa výmenou za to, že Taliban nedovolí svojim členom a ani žiadnym iným organizáciám využívať afganské územie na útoky na USA a ich spojencov. Definitívny koniec americkej misie v Afganistane oznámil terajší šéf Bieleho domu Joe Biden s tým, že posledný vojaci odídu do 11. septembra. Teda symbolicky k 20. výročiu teroristických útokov na New York a Washington, ktoré k americkej invázii do Afganistanu bezprostredne viedli. A odísť má do rovnakého dátumu tiež niekoľko tisíc vojakov z iných členských krajín NATO. Aliancia sa však opakovane zaviazala financovať afganskú armádu a políciu až do roku 2024.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov