Ilustračné foto: Vojak Ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny
Aktuality, Bezpečnosť,

Republika Srbská nedovolí Bosne a Hercegovine vstúpiť do NATO


Bosna, 22. júna 2021 (AM) – Banja Luka nemení svoj postoj k vojenskej neutralite Bosny a Hercegoviny (BiH) a naďalej vystupuje proti vstupu krajiny do NATO. Takéto vyhlásenie urobil predseda prezídia Bosny a Hercegoviny Milorad Dodik.

 

Minister obrany Bosny a Hercegoviny Sifet Podžič predtým vyhlásil, že Bosna je zahrnutá do Akčného plánu NATO na rozšírenie aliancie. Podľa neho to naznačuje, že „k úplnému členstvu chýba len niekoľko krokov“.

 

V reakcii na Podžicovo vyhlásenie Dodik poznamenal, že vo vyhlásení posledného summitu NATO sa uvádza, že Gruzínsko, Ukrajina a niektoré ďalšie krajiny sú v procese integrácie do aliancie, zatiaľ čo Bosna a Hercegovina je len v procese spolupráce.

„Ak sa Bosna a Hercegovina alebo [moslimsko-chorvátska] federácia Bosny a Hercegoviny môžu pripojiť k NATO, nech to urobia hoci aj zajtra, uvidíme, ako to zvládnu bez nás,“ zdôraznil Milorad Dodik.

 

Poznamenal, že Republika srbská sa bude riadiť rozhodnutiami vlastného parlamentu, ktoré sú v prospech vojenskej neutrality krajiny. Srbský politik je presvedčený, že pri otvorenom hlasovaní o otázke vstupu Bosny a Hercegoviny do NATO by bolo každému jasné, že krajina nemá šancu vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

 

Rozpor medzi pozíciami srbských a moslimských orgánov v Bosne a Hercegovine je veľmi výrazný. Portál „Balkanista“ už skôr citoval vyhlásenie Milorada Dodika, že nikto zo Srbov v diplomatickom zbore v Bosne už nie je povinný plniť príkazy ministerstva zahraničia na čele s ministrom Bisserom Turkovičom.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov