Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Aj Gruzínsko postupne sťahuje svoje jednotky z Afganistanu

Gruzínsko, 22. júna 2021 (AM) – Posledná gruzínska jednotka umiestnená v Afganistane sa postupne vráti do svojej vlasti. Informovala o tom tlačová služba gruzínskeho ministerstva obrany.


 

„Prvá časť 32. práporu 3. pešej brigády dorazila do Gruzínska. Na medzinárodnom letisku Tbilisi sa s gruzínskymi mierovými jednotkami stretli veliteľ obranných síl generálmajor Giorgi Matiašvili a veliteľ západných síl brigádny generál Koba Grigolia. Poďakovali mierovým jednotkám za ich príspevok k globálnej bezpečnosti v rámci misie a zablahoželali im k pokojnému návratu do vlasti, “uviedla tlačová služba.

 

Prápor vykonával svoju misiu šesť mesiacov na leteckej základni Bagram pod americkým velením, píše Novosti-Georgia. Misia NATO na rozhodnú podporu v Afganistane, ktorej sa zúčastňuje aj gruzínska armáda, sa končí v septembri 2021. Gruzínske jednotky opúšťajú Afganistan v dohodnutom harmonograme . Po úplnom návrate jednotky sa účasť gruzínskych obranných síl na misii Resolute Support pod záštitou NATO v Afganistane skončí. Počas obdobia účasti Gruzínska na misii v Afganistane tam slúžilo viac ako 20 tisíc gruzínskych vojakov. Počas tejto doby bolo v Afganistane zabitých 32 vojakov, niekoľko stoviek bolo zranených v rôznej závažnosti.

 

Afgánsky problém pre CIA 
Denník „The New York Times“ už skôr informoval, že unáhlené stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu vyvolalo pre CIA urgentnú potrebu nájsť novú „základňu“.

 

Ako informovala agentúra TASS, Pakistan kategoricky vylučuje možnosť umožniť americkej CIA využívať vojenské základne na svojom území na vykonávanie cezhraničných protiteroristických operácií proti teroristickej sieti Al-Káida, teroristickej skupine Islamský štát a radikálnemu hnutiu Taliban. Na otázku, či je možné poskytnúť USA základňu pre protiteroristické operácie, zdôraznili:

„V žiadnom prípade. Nebudeme poskytovať CIA žiadne základne, ani autorizovať žiadne kroky z pakistanského územia smerom k Afganistanu. V žiadnom prípade.“

 

Minulý týždeň denník „The New York Times“ informoval, že unáhlené stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu v súlade s príkazmi amerického prezidenta Joe Bidena spôsobilo, že CIA, ktorá v tejto krajine pôsobila dlhé roky, potrebuje urgentne nájsť novú „základňu“ na monitorovanie tamojšej situácie a vykonávanie protiteroristických operácií. Výber možností, ako poznamenali noviny, je veľmi malý a obmedzuje sa hlavne na Pakistan.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov