Topol-M
Aktuality, Pozemná technika,

Čím chcú v Rusku nahradiť medzikontinentálne rakety Topol?

Ruský jadrový potenciál má byť zrejme vážne obnovený. Budeme sa o tom môcť dozvedieť už v druhej polovici roka 2021, kedy sa začnú letové skúšky novej rakety. Hlavná otázka spočíva v tom, či nahradí Jarsy, alebo sa bude používať spolu s nimi …


 

V týchto dňoch informovalo niekoľko úzko špeciálnych médií o tom, že ruskí konštruktéri vyvíjajú strategický raketový systém Osina-RV.
Zdrojom informácie bol jeden z ruských telegramových kanálov , ktorého novinári sa zoznámili so zverejnenými závermi štátnej ekologickej expertízy. Hovorí sa v nich, že 5. septembra 2019 bola uzavretá štátna zmluva o testovacom vývoji nového strategického systému, a že základom rozhodnutia o jeho vývoji je uznesenie vlády Ruskej federácie z 26. decembra 2018 a úloha ministerstva obrany RF zo 17. februára 2019.

 

Zdalo by sa, čo s tým má spoločné ekologická expertíza? Toto je ale logické, pretože skúšky novej rakety, dokonca aj bez havárií, majú vplyv na životné prostredie. Expertíza zisťuje miesta pádu stupňov a ďalších prvkov konštrukcie rakety, približne odhaduje oblasti, nad ktorými má letieť raketa. Výsledok tejto expertízy má dnes správa Pleseckého okresu Archangeľskej oblasti na severe Ruska. V Plesecku sa zase nachádza raketový polygón, na ktorom chcú testovať Osina-RV. Takže všetko je jasné.

 

Ktoré rakety má nahradiť Osina-RV?
Nový raketový systém má, súdiac podľa všetkého, nahradiť medzikontinentálne balistické rakety Topol-M s podzemnou odpaľovacou rampou, ktoré boli rozmiestnené v deväťdesiatych rokoch 20. storočia a začiatku 21. storočia.

 

Pripomenieme, že v ruských raketových strategických jednotkách mali rakety na tuhé palivo z rodiny Topol iba automobilové mobilné odpaľovacie zariadenie, a dali sa odpáliť výhradne z vopred pripravených pozícií. Neskôr, v deväťdesiatych rokoch, bola vyvinutá dokonalejšia raketa Topol-M, ktorá mohla byť odpálená zo stacionárnych podzemných rámp.

 

V rokoch 1997-2012 bolo rozmiestnených 60 podzemných rakiet Topol-M, všetky v Tejkovskej raketovej divízii (Ivanovská oblasť v centrálnom Rusku). V roku 2006 sa začalo rozmiestnenie mobilnej varianty Topol-M, a už v roku 2009 boli rozmiestnené mobilné a dokonalejšie Jarsy. Na rozdiel od Topola s jednou bojovou hlavicou dokážu Jars pojať až 6, s individuálnym navádzaním. Do roku 2012 boli vyskúšané tiež podzemné Jarsy, tie sa začali dodávať Kozelskej raketovej divízii (asi 300 km juhozápadne od Moskvy). Takže od roku 2012 začali v Rusku rozmiestňovať mobilné a stacionárne Jarsy len s viacerými hlavicami.

 

Všetko tkvie v bojových hlaviciach
Práca na zdokonalení medzikontinentálnych rakiet pokračovala. V polovici desiatych rokov sa začali skúšky rakiet Jars-S vybavených silnejšími bojovými hlavicami. Súčasne s tým sa začali skúšky oveľa silnejších rakiet Jars-M, ktoré sú fakticky raketami novej generácie.
Hlavica Jars-M sa nielen rozdeľuje, ale je vybavená vlastnými motormi a riadiacimi systémami. Zaistí to veľkú vzdialenosť medzi bojovými hlavicami na území nepriateľa, raketou bude totiž možné zasiahnuť nielen blízke ciele, ale tiež veľmi ďaleké. Zaistí to presnú likvidáciu najdôležitejších objektov. Naviac sa bojové hlavice týchto rakiet nedajú ľahko zachytiť prostriedkami protivzdušnej obrany, pretože sa trajektória ich letu nedá ľahko predpovedať.

 

Raketa Jars-M, rovnako ako všetky predchádzajúce Jarsy, bola otestovaná ako v mobilnej, tak podzemnej variante, no zdá sa, že za dobu uplynulú od prvého vypustenia Jars-M z podzemnej odpaľovacej rampy v roku 2017 došlo v rozvoji raketovej techniky k zmenám, ktoré vyvolali nutnosť vývoja nového systému s podzemným odpaľovacími zariadeniami.

 

Raketa s “minometným” štartom
Ktoré ďalšie podrobnosti ohľadom novej medzikontinentálnej rakety sa objavili v médiách? Nové rakety majú, súdiac podľa všetkého, nielen nahradiť Topol-M, ale môžu byť rozmiestnené na podzemných odpaľovacích rampách starších rakiet, s minimálnym prepracovaním týchto podzemných zariadení. Umožní to samozrejme dosť rýchlo a značne zvýšiť ruský jadrový arzenál .

 

Dá sa predpokladať, že Osina-RV dokáže niesť rôzne užitočné varianty. Napríklad obyčajné jadrové bojové hlavice rôznej kapacity, a tiež v budúcnosti aj hypersonické riadené bojové hlavice.

 

Médiá informujú, že štart rakety má byť “mínometný,” teda raketa má byť odpálená z kontajnera hore s minimálnou rýchlosťou , a vo výške 20-30 metrov nad odpaľovacími zariadeniami budú spustené základné hnacie motory samotnej rakety. Takéto odpálenie zaistí nedotknutosť odpaľovacieho zariadenia a zaručí možnosť jeho opätovného použitia.

 

Letové skúšky Osiny majú začať v druhej polovici roka 2021 na úseku Južnaja raketového polygónu Pleseck v Archangeľskej oblasti. Cieľom rakiet bude polygón Kura na Kamčatke, a tiež pravdepodobne vody Pacifiku. Pozoruhodné je, že sa môže v Rusku súčasne rozmiestniť ako Jars a Jars-M, tak Osina. Taký počet rôznych typov rakiet potrebuje samozrejme vážne odôvodnenie. Ostatne majú dosť veľkú unifikáciu, všetky sú do istej miery Jars. Je to odôvodnené z ekonomického hľadiska, a pravdepodobne poskytne vojakom toľko potrebnú špecializáciu rôznych raketových systémov pre ciele rôzne triedy a druhu. Lenže tieto podrobnosti nám samozrejme nikto neprezradí.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov