Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Alexander Rogers: FED privádza Američanov do nového poddanstva. Skončí to ako pražské defenestrácie?

Existuje čoraz viac informácií o tom, čo sa deje na trhu rezidenčných nehnuteľností v Spojených štátoch. A je príznačné, že sa to rovnako nepáči pravicovým konzervatívcom z radov Trumpových podporovateľov aj ľavému krídlu Demokratickej strany.


 

Najväčší svetový investičný fond „Black Rock“ (Black Rock), ktorý získal podporu Fedu v podobe takmer neobmedzených pôžičiek za takmer nulovú úrokovú sadzbu, aktívne kupuje rezidenčné nehnuteľnosti v celých Spojených štátoch.

 

Aby ste získali približnú predstavu o rozsahu, v pôvodnom zdroji to znie ako „desiatky blokov vo všetkých veľkých mestách“. Do tohto podnikania sa investujú stovky miliárd dolárov. Okrem BlackRocku to robí rovnako aj niekoľko menších fondov (ale tiež s peniazmi prijatými od Fedu).

 

Predtým som sa už zmienil o minuloročnej správe banky JP Morgan Bank, ktorá uviedla, že podľa ich analytikov je viac ako polovica rezidenčných nehnuteľností v USA už priamo, alebo nepriamo vo vlastníctve Fedu. Teraz je zrejmé, že vlastníci Federálneho rezervného systému sú rozhodnutí kúpiť celý tento systém. Odráža to Schwabove vyhlásenia na Davosovom ekonomickom fóre o „Veľkom resete“ a novom „kapitalizme zainteresovaných strán“. Ale nie je to vôbec nič nové.

 

Americká pravica je už zvyknutá tento proces nazývať „socializmom“. Ale mýlia sa (ako obvykle). Pretože toto je antisocializmus. V skutočnom socializme v sovietskom štýle v skutočnosti takmer všetky nehnuteľnosti patrili jednému vlastníkovi. Ale týmto majiteľom bol štát. Obyvatelia ZSSR platili len mizernú komunálku a vôbec neexistovala koncepcia nájmu, ale zároveň mali rozšírené právo užívať bývanie, ktoré dostávali, pretože mali právo na výmenu. Navyše v ZSSR boli ešte aj družstevné byty a súkromný sektor. V USA to bude striktne naopak – všetky nehnuteľnosti bude vlastniť hŕstka superbohatých ľudí.

 

A zároveň sa za posledných pár rokov už výrazne zvýšilo nájomné, v dôsledku čoho boli státisíce ľudí vyhodené do ulíc a v lepšom prípade žijú v stanoch alebo prívesoch. Mnohí z nich si navyše nemôžu dovoliť platiť nájom za nehnuteľnosť, aj keď majú prácu. Súčasná situácia s masívnym nákupom nehnuteľností veľkými finančnými fondmi sa už nazýva „genocída strednej triedy“. A je v tom podstatné zrnko pravdy. Pretože stredná trieda v USA (a nielen tam) je spojená predovšetkým s prítomnosťou ich vlastného bývania. Dom je ako základ a symbol pohody súčasťou „modus operandi“ strednej triedy.

 

A ľudia, ktorí nič nevlastnia, sú oprávnene novým proletariátom. Zbavený nielen výrobných prostriedkov, ale aj životného priestoru. Toto nie je „socializmus“, toto je „neo-feudalizmus“. Navyše, pán Schwab je otvorene falošný, keď nazýva tento poriadok „novým“. Niečo veľmi podobné sa už stalo v histórii.

 

Bolo to v Čechách v predvečer husitských vojen. Raz som narazil na vynikajúcu knihu o histórii tohto obdobia a tam som podrobne analyzoval ekonomické pozadie budúceho konfliktu. Rovnako ako v prípade reformácie (ktorá sa začala o storočie neskôr), nešlo len o polemiku o rituáloch a interpretáciách Písma. Ideológia je vždy nadstavba, ale vždy je to ekonomický základ.

 

Takže na konci štrnásteho a začiatku pätnásteho storočia takmer všetky nehnuteľnosti (a tiež drvivá väčšina pozemkov) v Českej republike patrili Nemcom. Obytné aj dielne s náradím. A aby človek mal kde žiť a pracovať, bol nútený platiť väčšinu svojich zárobkov (často dosť skromných) za nájom, ktorý bol:

a) bez možnosti vyplatenia;

b) celoživotný a niekedy dedičný.

 

Citujem z pamätí, „ak remeselník zarobil dva groše za deň, potom dal jeden a niekedy aj pol druha groša nemeckému rentierovi, ktorý vlastnil jeho obydlie a dielňu.“ Ako sa to skončilo, spomínate? Slávne pražské defenestrácie z roku 1419. A následné husitské vojny, kedy malé, ale hrdé Čechy 33 rokov točili celú Svätú rímsku ríšu nemeckého ľudu na svojich Wagenburgoch.

 

A pokusy o udržanie podobného poriadku v iných častiach ríše neskôr spustili reformáciu, roľnícku vojnu, vojny líg, holandskú revolúciu (ktorá trvala 80 rokov) atď., Až do tridsaťročnej vojny.

 

Prečo sa títo pompézni nedoukovia, ktorí sa snažia zatiahnuť celý svet do nového feudalizmu, rozhodli, že tentoraz to bude inak a všetko sa nekončí Jánom Žižkom, Florianom Geyerom a Tillom Ulenspiegelom? Na túto otázku nemám odpoveď.

Alexander Rogers

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov