Ruský prezident Vladimir Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Prieskum: Rebríček krajín nepriateľských voči Rusku

Tri najpriateľskejšie krajiny, podľa názoru Rusov, sú v súčasnosti Bielorusko, Čína a Kazachstan, vyplýva z výsledkov prieskumu, ktorý uskutočnili sociológovia Centra Levada.


 

Bielorusko zároveň vedie tento zoznam s veľkým náskokom: 58% respondentov ho označilo za priateľskú krajinu pre Rusko. Do prvej desiatky patrí aj Arménsko, India, Azerbajdžan, Kirgizsko, Sýria, Nemecko a Kuba.

 

Rusi zase považujú USA za najnepriateľskejší štát voči Rusku – takto odpovedalo 66% opýtaných. Na druhom mieste je Ukrajina (40% odpovedí), na treťom mieste je Veľká Británia (28%). Do prvej desiatky nevraživosti patria Lotyšsko (21%), Poľsko (21%), Litva (20%), Nemecko (16%), Gruzínsko (15%), Česká republika (9%), Estónsko (9%). Česká republika bola po prvýkrát za celé sledované obdobie v prvej desiatke, gruzínsky indikátor sa mierne zmenil (vlani to bolo 16%).

 

Sociológovia poznamenávajú, že postoj Rusov k USA sa za posledných pár mesiacov prudko zhoršil: ak v marci 42% ruských občanov považovalo Ameriku za „zlú“ krajinu, potom v máji – už 54%. Zintenzívnil sa aj negatívny postoj Rusov ku krajinám Európskej únie, ktorý od jari 2019 dosiahol maximum. A nakoniec, podľa prieskumu Levada Center si 83% respondentov je istých, že Rusko má nepriateľov.

 

V roku 2016 boli mimovládne think-tanky Jurija Levadu alebo Levada Center, ktoré pravidelne vykonáva sociologický a marketingový výskum v oblasti politiky, označené ruskými orgánmi za „zahraničného agenta“. Organizácia s tým nesúhlasí. Opakovane sa uvádza, že výsledky prieskumov verejnej mienky v Levade Center sa veľmi líšia od výsledkov prieskumov verejnej mienky štátnych sociologických služieb.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov