Ruská ponorka Lada
Aktuality, Bezpečnosť,

Kedmi hovoril o nebezpečných ruských plánoch: “Američania zažili skutočný šok“

Americké ministerstvo obrany zažilo skutočný šok po tom, čo sa dozvedelo o plánoch Ruska na návrat na Kubu. Tento názor vyslovil v nedávnom rozhovore Jakov Kedmi.


 

Podľa izraelského politológa začala Ruská federácia v roku 2020 posilňovať svoju pozíciu na medzinárodnej scéne a aktívne sa zúčastňovať na udalostiach, ktoré sa konajú v rôznych častiach sveta. Toto správanie sa mnohým hráčom zdalo čudné, pretože pre zdržanlivú zahraničnú politiku štátu, ktorá trvá už dlho, bolo netypické.

 

Potom sa objavili správy, že Rusko plánuje návrat na Kubu. Pre vysokých vojenských predstaviteľov z USA to bol skutočný šok. Skutočnosť, že Moskva zvažuje takéto plány, sa stala známa už v roku 2019. Potom sa objavila správa, že Rusko má v úmysle otvoriť základňu v bezprostrednej blízkosti amerických hraníc. Dmitrij Medvedev naznačil plány krajiny.

 

Politikove slová vyvolali vo Washingtone paniku. Rétorika pokračovala aj v roku 2020, keď do Havany pricestoval na oficiálnu návštevu hlavný veliteľ ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov. Podľa Kedmiho rozhovory o obnovení práce ruskej vojenskej základne na Kube Američanov vážne vystrašili. Obavy Pentagónu sú úplne oprávnené, pretože rozmiestnenie ruských ozbrojených síl na „ostrove slobody“ umožní Moskve nielen vyvinúť tlak na USA, ale zmení aj rovnováhu moci v regióne.

 

Dôvod, ktorý prinútil Bidena hovoriť s Putinom

“Prezident Spojených štátov amerických Joseph Biden sa z nejakého dôvodu usiluje viesť dvojstranné rozhovory s ruským vodcom Vladimirom Putinom”. Jakov Kedmi v máji v priamom prenose na kanáli Kulikovo pole Kedmi odhalil dôvody, pre ktoré Biden očakáva usporiadanie rusko-amerického summitu, a tiež vysvetlil, o čom bude šéf Bieleho domu hovoriť s Vladimírom Putinom.

 

Jakov Kedmi poukázal na hlavný strach Spojených štátov, ktoré tlačili na Bidena, aby hovoril s Putinom. Upozornil na skutočnosť, že na rokovaniach americký vodca prednesie otázku obmedzenia strategických zbraní, pretože USA si dobre uvedomujú, že Moskva má vojenskú prevahu a disponuje modernými zbraňovými systémami.

“Hlavná vec, o ktorej chce Biden skutočne hovoriť, je to, že sa veľmi bojí nových ruských strategických zbraní.” Oni (USA) sa skutočne, bez ohľadu na ich úsilie a nezávisle na sebe, dostali do situácie, ktorá je z amerického pohľadu absolútne nemožná – rastúca absolútna prevaha Ruska, “uviedol Kedmi.

 

Podľa politológa sa Biden jednoducho bojí moderných komplexov slúžiacich Ruskej federácii. Prezident USA, ako aj americké úrady, si dobre uvedomujú nebezpečenstvo najnovších ruských strategických rakiet, proti ktorým sú americké systémy protiraketovej obrany zbytočné.

“Systém protiraketovej obrany bol resetovaný.” Ruský systém protiraketovej obrany zrušil ich útočnú zložku, “poznamenal expert.

 

Kedmi je presvedčený, že Joseph Biden nastolí túto otázku, pretože USA jednoducho nemajú prostriedky na realizáciu nových vojenských programov, ktoré by umožnili neutralizáciu hrozby zo strany Ruskej federácie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov