Xian H-20
Aktuality, Letectvo,

Indické obavy: Čína testuje stealth bombardér Xian H-20 blízko hraníc v Ladaku

“Čínska ľudová oslobodzovacia armáda testovala strategické tajné bombardéry Xian H-20 na leteckej základni Hotan” , vyhlásila indická strana. Prvý materiál publikoval indický publicista Sumit Kumar Singh.


 

Letecká základňa Hotan sa nachádza na juhu autonómnej oblasti Xinjiang Ujgur. Medzi čínskymi vojenskými letiskami zaujíma osobitné miesto: po prvé, má dobrú pristávaciu dráhu, ktorá umožňuje prijímať moderné bombardéry a stíhačky. Po druhé, a čo je dôležitejšie, vzdialenosť od leteckej základne Hotan k sporným oblastiam na hranici s Indiou predstavuje iba 250 kilometrov.

 

Testovanie bombardérov sa začalo 8. júna a potrvá do 22. júna. Dokončenie sa plánuje do významného termínu pre Peking – 100. výročia založenia Čínskej komunistickej strany (ČKS).

 

Nové lietadlo bude určené na boj proti indickému Rafale. Strategický “stealth” bombardér Xian H-20 môže niesť veľké užitočné zaťaženie, ale čo je najdôležitejšie, môže uniknúť stíhačkám Rafale, ktoré indické letectvo nedávno začalo dostávať na základe zmluvy z Francúzskom. Čína ešte musí oznámiť, kam plánuje umiestniť nové bombardéry, ale s najväčšou pravdepodobnosťou budú sídliť na letiskách blízko indických hraníc. Aspoň India si je tým istá.

 

 

Xian H-20 ako obrana čínskeho ekonomického koridoru

Konfrontácia s Indiou nie je jediným dôvodom na testovanie nového bombardéra v juhozápadnej Číne. Orgány krajiny plánujú pomocou lietadla chrániť svoje záujmy v regióne vrátane zabezpečenia fungovania čínsko-pakistanského ekonomického koridoru. To tiež vyvoláva obavy zo strany Indie.

 

Okrem východného Ladakhu budú bombardéry schopné zasiahnuť ciele v Afganistane a Pakistane. Aby to dosiahli, nemusia ani opustiť čínsky vzdušný priestor. Podľa správy Pentagónu z roku 2020 o čínskej vojenskej sile bude mať lietadlo dosah 5 281 míľ a užitočné zaťaženie 10 ton munície. Predtým Čína plánovala uviesť bombardéry do prevádzky v roku 2025, v súčasnosti sa však dátumy posúvajú skôr. Indickí odborníci spájajú toto zrýchlenie s rastom geopolitického napätia v indicko-tichomorskom regióne a v strednej Ázii.

 

Xian H-20 umožňuje Číne odpaľovať jadrové rakety a v tomto prípade sa v ich dosahu môže nachádzať Japonsko, alebo dokonca Austrália, nehovoriac o Indii. Zároveň je nepravdepodobné, že by India bola schopná rovnocenne konkurovať Číne. Hospodársky a technologický potenciál oboch štátov je výrazne odlišný. Zatiaľ čo India hľadá zahraničných dodávateľov lietadiel, Čína sa úspešne vyrovnáva s úlohou navrhovať a vyrábať vlastné stíhačky a bombardéry a tempo budovania čínskej vojenskej sily desí nielen indických, ale aj amerických expertov.

 

Čínske médiá: V Indii vidia stealth bombardéry Xian H-20, aj keď ich nevidí ani naše letectvo

Čínske médiá, ktoré komentujú zverejnenie indického pozorovateľa, poznamenávajú, že cvičenia vzdušných síl v oblasti leteckej základne Hotan v autonómnej oblasti Xinjiang Uygur (XUAR) sa skutočne konajú. Ale nejde o žiadne tajné bombardéry. Poukazujú na to, že v Číne nikdy nekombinujú vojenské cvičenia s testovaním sľubnej vojenskej techniky, ktorá ešte nevstúpila do služby a je vo vývoji.

 

Čínsky magazín Sohu naznačuje, že stíhačky J-11 (licenčná kópia Su-27 ) a J-16 (vyvinuté na základe J-11) sú zapojené do cvičení vzdušných síl ČĽR na západe krajiny. Na letisku Hotan boli pozorované staršie stíhačky novej generácie J-20, ktoré však tento rok už opustili túto vojenskú základňu a odišli do centrálnej časti ČĽR. Čínski pozorovatelia sa uškŕňajú nad správami indickej tlače, že „v Indii vidia na cvičeniach tajné bombardéry čínskeho letectva, aj keď na týchto cvičeniach nie sú a nie je ani známe, či už vôbec sú vo finálnej podobe“.
Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov