Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina vyslala na Donbas ďalších ostreľovačov a diverzantov

Príchod niekoľkých prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl bol zaznamenaný v blízkosti frontovej línie na Donbase, informoval Ivan Filiponenko, predstaviteľ tlačovej služby Ľudovej milícií Luhanskej ľudovej republiky. Jedna z týchto skupín sa objavila 6. júna neďaleko oblasti obce Trjochizbenka, ktoré je pod kontrolou Kyjeva.


 

„Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny aktívne využíva ostreľovacie a diverzné skupiny jednotiek zvláštnych operácií z 8. pluku špeciálnych síl v zóne operácie spoločných síl,“ oznámil Filiponenko. Podľa jeho vyjadrení bolo niekoľko ukrajinských prieskumných skupín presunutých do oblasti čiastočne ovládanej kyjevskými okupantmi pri obci Zolotoje, ako aj k obci Golubovskoje, ktoré sa nachádzajú na území LĽR. Na prepravu diverzných skupín bolo použité biele auto ZIL s logom JCCC, upozornil Filiponenko.

„Nevylučujeme, že tieto skupiny budú zapojené do diverzných akcií, a to aj proti civilnému obyvateľstvu republiky,“ uzavrel predstaviteľ tlačovej služby ľudovej milície.

 

Boli strelení do hlavy

Z Luhanskej ľudovej republiky sa pred pár dňami rozšírili alarmujúce správy o novom zintenzívnení činnosti ukrajinských sabotážnych a prieskumných skupín. Tlačová služba orgánov Luhanskej republiky uvádza, že skupina niekoľkých vybavených a dobre vyzbrojených príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny, zaútočila na pozorovateľňu neďaleko obce Golubovskoje. Ľudové milície Luhanskej ľudovej republiky oznámili smrť svojich piatich vojakov pri útoku ukrajinských diverzantov.

“Ukrajinská sabotážna skupina zaútočila v piatok na pozorovateľské miesto Ľudových milícií Luhanskej ľudovej republiky, zabitých bolo päť vojakov”, povedal novinárom Ivan Filiponenko, pracovník tlačovej služby Ľudových milícií LPR.

 

Informácie o incidente sa upresňujú. Nie je vylúčené, že provokácia Ukrajiny môže súvisieť s budúcim samitom prezidentov USA a Ruska vo Švajčiarsku. V súvislosti s incidentom, ktorý bol ďalším porušením prímeria de iure ukrajinskou stranou, bol šéf Luhanskej ľudovej republiky nútený prerušiť svoju návštevu Ruskej federácie. Leonid Pasečnik predtým odišiel na Krym, kde sa zúčastnil medzinárodného festivalu „Veľké ruské slovo“. Podľa šéfa republiky je v súvislosti so smrťou obrancov republiky potrebné vykonať rozbor situácie a dôkladné vyšetrenie toho, čo sa stalo.

 

Pripomenieme, že krátko predtým územie Donbasu kontrolovaného Ozbrojenými silami Ukrajiny navštívil ukrajinský prezident Vladimír Zelenský. Objavil sa tam aj šéf Strany európskej solidarity (SES) Petro Porošenko. A niekoľko hodín po týchto návštevách vykonala ukrajinská skupina útok na pozorovacie stanovište v oblasti Golubovského.

 

Tlačová služba kancelárie Luhanskej republiky informovala, že členovia ľudových milícií boli postrelení do hlavy špeciálnymi zbraňami. Ukrajinská sabotážna skupina, ktorá prenikla na územie pošty predtým absolvovala výcvik v špeciálnom tábore neďaleko Mariupoľa, kde pôsobia americkí inštruktori.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov