Ruská korveta projektu 20385 Gremjaščij
Aktuality, Námorníctvo,

Merkúr. Čo vieme o prvej ruskej neviditeľnej lodi?

Kedysi to bola loď s delami, súčasné majú moduly. S prvou bojovali Rusi proti Turkom. Jej menovkyňa bude neviditeľná pre radary. Ide o drahú módnu hračku, alebo o naliehavú potrebu pre Rusko?


 

V máji 1829 sa malej ruskej brige Merkurij podarilo poraziť dve turecké lode, nehľadiac na to, že Turci mali 184 diel a Rusi len 20. “Statočnosť, odvaha a obetavosť veliteľa a posádky Merkurija sú slávnejšie ako tisíc obyčajných víťazstiev,” písali noviny.

 

Uplynulo takmer 200 rokov. Korveta projektu 20386 Merkur, ktorú budujú v Petrohrade , sa má stať prvou plne neviditeľnou loďou ruského vojenského loďstva. Parametre:

Posádka – 80 ľudí,

Dĺžka trupu – 109 metrov
Šírka trupu- 13 metrov
Výtlak úplný -3400 ton
Vzdialenosť plavby – 5 000 námorných míľ
Rýchlosť plavby -30 uzlov
Pohon: dva motory s plynovou turbínou M90FR každý o sile 27 500 koní a dva hlavné elektrické motory o sile každý 2 200 koní.
Protilodné rakety a dokonca vrtuľník

 

Merkur má rovnako ako korvety predchádzajúcich projektov 203680 Groznyj a 20385 Bujnyj bojovať s loďami a ponorkami nepriateľa a tiež usporiadať protivzdušnú obranu námorných síl. Hlavnou zbraňou je raketový systém Uran so štyrmi protilodnými raketami. Je celkom pravdepodobné, že počas sériovej výroby bude loď modernizovaná pre dokonalejší raketový systém Kaliber-NK, ktorý dokáže používať veľké spektrum okrídlených rakiet, aj proti pozemným cieľom na maximálne vzdialenosti 2500 km. Naviac má delostrelecké zariadenie kalibru 100 mm A-190 Universal, ktoré dokáže v úplnom súlade s názvom zasiahnuť námorné, pozemné a letecké ciele.

 

Loď tiež dostane moderný torpédový systém Paket-NK, ktorý spolu s hydroakustickou stanicou dokáže zasiahnuť ako ponorky, tak nepriateľské torpéda, a zabezpečiť ochranu ako samotnej korvety, tak lodného oddielu, ktorý táto korveta chráni. Merkur môže tiež získať protivzdušný raketový systém Redut, čo sú dve zariadenia vertikálneho vypustenia, ktoré dohromady pojmú 16 striel.

 

Nové korvety budú mať modulovú konštrukciu ako rádioelektronickej, tak hlavnej zbrane. Umožní uspokojiť to jedným projektom potreby dnešného námorníctva , pokiaľ ide o špecializované plavidlá. Niektoré modely môžu byť viac protilodné, iné viac útočné. Loď bude mať samozrejme tiež vrtuľník, ktorý je nenahraditeľný prostriedok ako v pátracích a záchranných operáciách, tak aj ako protilodný prostriedok.

 

Radary nepriateľa budú oklamané
Vývoj ruskej stealth korvety bol zahájený v roku 2014 s použitím projektových riešení uvedených vyššie a už budovaných korviet projektov 20380 Groznyj a 20385 Bujnyj, ktoré vo svojej konštrukcii tiež používajú prvky technológií zaisťujúcich zníženie rádiolokačnej viditeľnosti. Celá nadstavba týchto lodí je, napríklad, vyrobená z kompozitných materiálov a má špecifický tvar, ktorý lepšie rozptyľuje lúče radarov.

 

Korveta nového projektu bude mať veľmi neobvyklú a rozvinutú nadstavbu, tiež z kompozitných materiálov, ktorá bude chrániť zbrane, prostriedky monitoringu a záchranné zariadenia lode. Trup dostane špeciálny náter pohlcujúci rádiové vlny, a podľa predbežného hodnotenia má táto loď dlhá vyše 100 metrov vyzerať na obrazovke radaru ako menší motorový čln.

 

Vzniká otázka: je Merkurij vyvinutý kvôli svojráznej lodnej móde, alebo ide o naliehavú potrebu? Najskôr to druhé. Vysvetlíme, prečo.
Hlavným prostriedkom na objavenie lodí, lietadiel a ponoriek všetkých dnešných armád sú radary. Používajú ich tiež pre palebné zariadenia lodí. Podľa radiolokačného obrazu sú zameriavané delá a rakety. Väčšina protilodných rakiet je tiež zameriavaná práve podľa dát vlastných rádiolokačných samonavádzacích hlavíc. Je dosť ťažké plne sa zakryť pred radarmi, preto sa moderné systémy stali múdrejšie, a sú schopné  uvidieť cieľ na pozadí šumov a dosť presne ho identifikovať, a teda aj zaistiť jeho likvidáciu.

 

A tu začína hrať hlavnú úlohu skutočnosť, nakoľko veľkú alebo malú rádiolokačnú viditeľnosť má loď, a nakoľko dobre ju dokážu objaviť nepriateľské radary na veľké vzdialenosti. Všetko je rovnaké ako u stealth lietadiel, čím neskôr bol cieľ objavený, tým viac má šancí na prežitie a včasný odvetný útok.

 

Novoty a zložitosť projektu novej korvety už samozrejme pocítili na sebe lodní stavbári, práce už prekročili rámec termínov uvedených pri začatí stavby v roku 2016. Vtedy sa plánovalo, že hotová korveta bude v roku 2021 odovzdaná ruskému námorníctvu, a potom bude zahájená výstavba väčšej série z deviatich lodí. Ale ekonomická situácia to zmenila a v roku 2021 sa konalo iba technické spustenie lodného trupu na vodu.

 

Rusko potrebuje nové korvety, a keď flotila získa dosť menej ambicióznych a menej drahých lodí hlavných projektov tejto triedy, dôjde rad tiež na maximálne moderné a originálne stealth riešenia.

 

V roku 1829 plánovala hrdinská posádka Merkurija, ktorá rozpútala nerovný boj s Turkami, že sa v prípade kritického poškodenia priblíži tesne k jednej z tureckých lodí a vyhodí do povetria sklad s prachom, aby zničila seba aj nepriateľa.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov