M1117 Armored Security Vehicle
Aktuality, Pozemná technika,

USA bezplatne venovali kosovskej armáde ďalšiu dávku obrnených vozidiel M-1117

USA naďalej vyzbrojujú samozvanú Kosovskú republiku. Podľa kosovského ministerstva obrany dodali Američania dávku obrnených vozidiel M-1117 ASV 4×4.


 

Podľa správy boli obrnené vozidlá premiestnené minulý týždeň, ohlásili to však až teraz. Kosovský minister obrany Armen Mehaj preskúmal dodané obrnené transportéry a oboznámil sa s ich spôsobilosťami na vojenskej základni Skenderbeu.

 

Priština nezverejňuje informácie o množstve a načasovaní dodávky obrnených vozidiel, zjavne na príkaz Washingtonu. Spoľahlivo sa vie len to, že zariadenie bolo darované bezplatne a nejde o poslednú dodávku. Uviedol to osobne minister obrany Kosova. A ako píšu miestne médiá, súčasťou bolo ak najmenej päť obrnených vozidiel M-1117 ASV.

 

Dodávky obrnených transportérov Američanmi bezpečnostným silám samozvaného Kosova sa zistili už v apríli tohto roku, keď veľvyslanectvo USA v Prištine oznámilo výcvik amerických inštruktorov kosovských ozbrojených síl v používaní obrnenej techniky.

 

Podľa albánskej tlačovej agentúry Telegrafi medzitým plánuje kosovská armáda nakúpiť ďalšie zbrane z USA v rámci amerického programu vojenského predaja v zahraničí. Na realizáciu troch nových projektov bolo pridelených 5,3 milióna dolárov.

 

M1117 je ľahké 4×4 obrnené vozidlo. Americká armáda ho prijala v roku 1999. Výzbroj – 40 mm granátomet Mk. 12,7 mm guľomet M2HB a 5.56mm guľomet M249. Je deklarovaný ako viacúčelové vozidlo, ktoré rieši širokú škálu úloh v závislosti od situácie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov