USS Coronado
Aktuality, Námorníctvo,

Americké námorníctvo zošrotuje svoje nové pobrežné lode kvôli závažným problémom s motormi

Americký Military Watch Magazine prichádza s informáciou o najnovších úsporných opatreniach amerického vojnového loďstva. V rámci širšieho úsilia amerického námorníctva vyradiť z prevádzky svoje nové, ale problematické pobrežné bojové lode (LCS) niekoľko desaťročí pred plánovaným termínom, sa služba snaží v roku 2022 vyradiť z flotily štyri lode. Patria sem lode oboch variantov LCS. , vrátane jedného z variantu triedy nezávislosti USS Coronado (LCS-4) a troch z variantu triedy slobody USS Fort Worth (LCS-3), USS Detroit (LCS-7) a USS Little Rock (LCS-9). Všetky lode majú menej ako desať rokov.


 

Forth Worth bol uvedený do prevádzky v roku 2012, Coronado v roku 2014, Detroit v roku 2016 a Little Rock v roku 2017. Aj keď bol LCS vyvinutý ako malá a nízkonákladová tajná loď, jej výroba a prevádzkové náklady sú podstatne vyššie, ako sa pôvodne plánovalo, pričom každá z nich má podobné prevádzkové náklady ako ťažký torpédoborec, a to napriek tomu, že má veľmi obmedzené bojové schopnosti a prepravuje iba relatívne malé množstvo palebnej sily. Rezanie štyroch lodí údajne ušetrí námorníctvu 186 miliónov dolárov, podľa rozpočtovej požiadavky služby FY2022.

 

USS Fort Worth

 

Podľa správy námorníctva je zníženie počtu LCS priaznivé, pretože „sa vyhýba nákladom na modernizáciu týchto lodí na spoločnú konfiguráciu a kapacitu pre zvyšok flotily a umožňuje investície do kapacity a kapacity s vyššou prioritou“. Dve z lodí ďalej „nemajú pridelené balíčky misií (MP) a súčasné obstarávanie MP nezohľadňuje obstarávanie MP pre tieto dve lode.

 

Pokračujúca prevádzka flotily by si vyžadovala zakúpenie MP pre každú loď. Náhradnou funkciou je trieda lodí FFG 62 Constellation. “ Detroit a Little Rock mali veľmi problematické motory, ktoré nestáli za vynaloženie úsilia ani vynaložených nákladov ani na ich nahradenie, a že „mali veľké straty na hnacom ozubení (známe problémy s regulačným prevodom) a budú s nimi spojené značné náklady na opravy. Vyradenie týchto dvoch lodí z prevádzky obsahuje stratégiu vyhnutia sa nákladom, aby bolo možné prideliť obmedzené financovanie údržby lodiam s najvyššou prioritou.

 

Náhradnou funkciou je trieda lodí FFG-62 Constellation. “ LCS je jednou z niekoľkých nedávnych tried amerických vojnových lodí, ktoré čelili veľmi vážnym problémom s výkonom a prekročením nákladov – ďalšími pozoruhodnými príkladmi sú supernosič triedy Gerald Ford a stealth torpédoborec triedy Zumwalt. Problémy s týmito loďami vyvolali vážne otázky týkajúce sa stavu vojenského lodiarskeho priemyslu v krajine a jeho schopnosti zachovať si základnú paritu s hlavnými konkurentmi.
Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov