Maria Zacharovová
Aktuality, Bezpečnosť,

Zacharovová zaželala generálnemu tajomníkovi NATO, aby sa vyliečil z psychických problémov

Oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničia komentovala slová generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o obavách zo spolupráce medzi Moskvou a Minskom.


„Tam sa aj skrýva odpoveď na otázku, prečo Západ začal tak zúrivo riešiť Bielorusko. Normálna efektívna spolupráca medzi týmito dvoma krajinami do plánov NATO nezapadá,“ napísala Maria Zacharovová vo svojom Telegram-kanáli.

 

Podľa nej NATO musí neustále zasahovať do vnútorných záležitostí jednej krajiny, potom druhej, potom súčasne vŕtať do oboch, len aby sa zabránilo prirodzenému priebehu vzájomne prospešnej integrácie.

„Pokiaľ ide o pripravenosť „ochrániť každého člena aliancie pred hrozbou pochádzajúcou z Moskvy a Minska “, rada by som tradične zaželala NATO a jeho generálnemu tajomníkovi zdravie, v zmysle zbavenia sa starých fóbií a paranoje,“ dodala Zacharovová. Diplomatka tiež poznamenala, že domáci terorizmus v USA sa pridal k problémom, ktoré NATO celé desaťročia neriešilo.

„Týmto by sa mali členské krajiny zaoberať, nie fiktívnymi hrozbami,“ zhrnula.

 

 

Jens Stoltenberg

Fóbia

Bielorusko „je čoraz viac závislé“ na Rusku, vyhlásil generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nedeľu v rozhovore pre denník „Welt am Sonntag“ uviedol, že krajiny NATO sú vážne znepokojené čoraz užšou spoluprácou medzi Ruskom a Bieloruskom.

„Spojenci sú vážne znepokojení užšou spoluprácou medzi Moskvou a Minskom v posledných mesiacoch,“ povedal Stoltenberg.

Podľa jeho názoru sa Bielorusko „stáva čoraz viac závislým“ od Ruska.

„NATO je obranná aliancia. Nechcem veľmi špekulovať, ale sme ostražití a veľmi pozorne sledujeme, čo sa deje v Bielorusku,“ vyhlásil generálny tajomník NATO. „Samozrejme, sme pripravení v závažných prípadoch chrániť každého člena aliancie a brániť ho pred akoukoľvek hrozbou, ktorá prichádza z Minska a Moskvy.“

 

 

“Moskva a Peking čoraz viac koordinujú svoje kroky v medzinárodných organizáciách”, poznamenal generálny tajomník aliancie.

Ako informuje agentúra TASS, Jens Stoltenberg v dnešnom rozhovore pre noviny „Welt am Sonntag“ vyhlásil, že spolupráca medzi Ruskom a Čínou sa zbližuje a predstavuje pre Severoatlantickú alianciu „nový rozmer a vážnu výzvu“.

„Konštatujeme, že Rusko a Čína v poslednom čase čoraz užšie spolupracujú, politicky aj vojensky,“ povedal Stoltenberg.

Podľa jeho názoru Moskva a Peking čoraz viac koordinujú svoje kroky v medzinárodných organizáciách vrátane OSN.

„Okrem toho obe krajiny uskutočňujú spoločné manévre, lety bojových lietadiel na veľké vzdialenosti a námorné operácie a aktívne si vymieňajú skúsenosti s používaním bojových systémov a kontrolou cez internet,“ uviedol šéf aliancie.

 

Stoltenberg uviedol, že na nadchádzajúcom samite NATO v Bruseli bude prijaté rozhodnutie o budúcom rozvojovom programe „NATO-2030“, ktorý je zameraný na posilnenie aliancie a hľadanie odpovede „na meniacu sa rovnováhu síl a nové výzvy v oblasti bezpečnostnej politiky.“ Medzi posledné menované výzvy generálny tajomník pripísal „transformáciu Číny na sebavedomú vojenskú moc, rast agresie z Ruska, nové brutálne formy medzinárodného terorizmu, nárast kybernetických útokov a šírenie jadrových zbraní“.

 

Maria Zacharovová prehovorila o Twitteri

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová reagovala na posledné správy o osude sociálnej siete Twitter v Nigérii. Tá bola zablokovaná po tom, čo sama zasahovala do účtu prezidenta krajiny. Nigéria zablokovala Twitter po tom, čo táto sociálna sieť zmazala jeden z tweetov prezidenta krajiny Mahammadu Buhariho. Tieto informácie si všimla Maria Zacharovová a upozornila na nebezpečenstvá, ktoré poskytujú veľká sociálne médiá.

„Twitter zablokoval účet prezidenta Nigérie. V odpovedi na to Nigéria zablokovala Twitter. Sociálna sieť si myslela, že pozná minulosť Nigérie lepšie ako prezident. Myslela si a pomýlila sa,“ uviedla na svojom kanáli na Telegrame Maria Zacharovová.

„Žiadna taká sociálna sieť v Nigérii nebude do tej doby, než vláda Nigérie nedôjde k inému názoru,“ dodala. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia poukázala na to, že práve o tejto téme – digitálnej suverenite – hovorila spolu so svojimi kolegami na Petrohradskom ekonomickom fóre pred niekoľkými dňami.

„Presne o tom sme hovorili na zasadnutí, ktoré bolo zasvätené digitálnej suverenite a jednotnému informačnému prostrediu. Informačné monštrum, dokonca aj veľmi atraktívne, nemôže diktovať štátu, (…) ako má fungovať, ako má traktovať historické udalosti, aké filmy má sledovať a akú hudbu má počúvať,“ uviedla Zacharovová na svojom kanále na Telegrame.

„Inak sa namiesto slobody slova objaví diktatúra privatizovanej slobody slova,“ uzavrela hovorkyňa.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov