SM-6
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská vojnová loď Karélia zneškodnila dve americké rakety SM-6 počas ich testovania

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že ruská vojnová loď Karelia sa priblížila k teritoriálnym vodám USA na vzdialenosť menej ako dva kilometre a znefunkčnila dve moderné americké rakety SM-6. Podľa predbežných údajov bol použitý neznámy, ale veľmi silný komplex rádio-elektronického boja.


 

Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že americkým sledovacím systémom sa pôvodne nepodarilo zabrániť ruskej vojnovej lodi priblížiť sa k teritoriálnym vodám USA a potom, čo sa Karelia priblížila na vzdialenosť len jednej námornej míle od teritoriálnych vôd USA, vyšlo najavo, že posádka ruského plavidla použila systém rádio-elektronického boja, v dôsledku čoho boli zneškodnené dve rakety amerického systému protivzdušnej/protiraketovej obrany.

 

Pentagon zdôraznil, že v súčasnosti armáda nemá na to dôkazy, podľa amerického vojenského velenia však dôvodom boli aktivity ruskej vojnovej lode.

„Všetko sa stalo známe, až keď sa test americkej rakety skončil úplným zlyhaním. Účelom testov bolo preukázať schopnosť torpédoborca ​​vystreliť rakety SM-6. No nakoniec ani jedna raketa nedokázala zasiahnuť stanovený cieľ,“ informovalo americké ministerstvo obrany. „Aj keď neexistujú dôkazy, že americká raketa nezasiahla cieľ v dôsledku aktivity ruskej lode, všetko objasníme. Vyšetrovanie skutočnej príčiny incidentu sa blíži k záveru,“ informovalo americké ministerstvo obrany.

 

„Raketa SM-6 bola vyvinutá Spojenými štátmi americkými na vykonávanie mnohých rôznych misií, ktorých hlavnou úlohou je zostreľovanie nepriateľských vzdušných objektov,“ uvádza spravodajský portál „Dat Viet“. Pripomíname, že tieto informácie sa objavili už skôr, avšak Pentagon prvýkrát oznámil, že do incidentu môže byť skutočne zapojené Rusko.

 

Minulý týždeň sme informovali, že v testovacej oblasti amerického systému protiraketovej obrany „Aegis“ sa v tom istom čase nachádzala ruská vojnová loď. Po zlyhaní previerok amerického systému protiraketovej obrany „Aegis“ na mori, keď vypustená protiraketová strela minula svoj cieľ, sa ukázalo, že v blízkosti miesta skúšok sa nachádzala ruská vojenská prieskumná loď, ktorá mohla použiť svoj systém rádio-elektronického boja s cieľom zabrániť zničeniu cieľa. Podľa informácií ruského servera Avia.pro, prebiehali testy na zničenie balistickej rakety stredného doletu americkým systémom protiraketovej obrany „Aegis“ severne od Havaja, pričom pred pár dňami vyšlo najavo, že sa neďaleko nachádzala ruská vojenská prieskumná loď „Karelia“, ktorá je vybavená niekoľkými druhmi rádio-elektronických systémov a zbraní, schopných zasahovať aj na veľmi veľké vzdialenosti.

Charakteristikou amerického námorného systému protiraketovej obrany „Aegis“ je, že protiraketa je vedená na cieľ pomocou satelitov, čo je teoreticky možné narušiť pomocou rádioelektronického útoku, vedeného z paluby prieskumnej lode „Karelia“. Americké ministerstvo obrany v tom čase informovalo o neúspešnej skúške rakiet systému „Aegis“, ktoré nedokázali zamerať a zasiahnuť cieľ. Správa hovorí, že testy boli vykonané s cieľom demonštrovať schopnosti lode vybavenej komplexom „Aegis“ nájsť, sledovať, zachytiť a zničiť balistickú strelu stredného doletu pomocou dvoch rakiet typu „Standard Missile 6 Dual II“. Pokus bol však neúspešný.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov