Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Šojgu aj Lukašenko varujú: Rusko bude rázne reagovať na rozmiestnenie síl NATO v blízkosti svojich hraníc

Zdroje na Donbase uvádzajú, že konvoje ukrajinských ozbrojených síl s raketovými systémami a systémami PVO boli viditeľné vo viacerých oblastiach ukrajinsko-ruských hraníc. Systémy protivzdušnej obrany sa sem údajne presunuli zo západnej a strednej Ukrajiny, čo pravdepodobne naznačuje nové pokusy Kyjeva o vytvorenie napätia na ruských hraniciach.


 

Je známe, že v oblasti rusko-ukrajinských hraníc ozbrojené sily Ukrajiny nasadili pomerne veľké množstvo protilietadlových raketových systémov — ich presný počet však nie je uvedený, súdiac podľa obslužného vojenského personálu môžeme hovoriť o minimálne šiestich systémoch PVO. Ďalej sa tiež hovorí o pravdepodobnom presune ukrajinských raketových systémov, čo naznačuje novú vlnu napätia na hraniciach Ukrajiny a Krymu.

 

Momentálne nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti o rozmiestnení ukrajinských systémov PVO v regióne, zrejme sa však ukrajinská armáda pripravuje na ich použitie, čo mimochodom potvrdzuje ďalšie provokatívne vojenské cvičenie, na ktoré môže Rusko zareagovať použitím prostriedkov rádio-elektronického boja.

 

Lukašenko: V prípade aktivácie NATO budú ruské jednotky presunuté do Bieloruska
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko oznámil, že v prípade potreby bude Rusko schopné presunúť svoje jednotky na územie republiky do 24 hodín, informuje agentúra „EADaily“.

 

Bieloruský líder poznamenal, že spolupráca vo vojensko-priemyselnom komplexe bola jednou z tém rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči. Lukašenko zdôraznil, že o vytvorení ruských vojenských základní na území Bieloruska sa nehovorilo, pretože v koncepcii „vojenskej bezpečnosti Únie“ to nie je potrebné.

 

„Ak sa vyskytnú určité podozrenia, uvidíme aktiváciu v NATO, ktorá by mohla viesť až k vojenskému konfliktu, do 24 hodín (základne, letiská atď. sú k dispozícii) ruské jednotky a armáda budú presunuté do Bieloruska,“ povedal Lukašenko na stretnutí, kde informoval o spolupráci s RF.

 

Bieloruský prezident zdôraznil, že presun ruských vojsk sa uskutoční iba v prípade zhoršenia vojenskej situácie. Lukašenko poveril príslušných predstaviteľov, aby situáciu prekonzultovali s ruskými partnermi a rozhodli, aké moderné zbrane Bielorusko potrebuje.

 

„Aby nebolo insinuácií, že sa „vzdávame» svojej zvrchovanosti a nezávislosti. O tom nebolo ani reči. Vôbec sme sa o tom nebavili. Vyriešili sme konkrétne problémy, ktoré nám pomôžu priblížiť sa k Ruskej federácii. Pripomínam, že potrebujeme len jednu vec: rovnaké podmienky pre podnikateľské subjekty, fyzické osoby,“ zhrnul Lukašenko.

 

Ruský minister obrany upozornil, že bude nasledovať rázna reakcia na rozmiestnenie síl NATO v blízkosti ruských hraníc

Sergej Šojgu oznámil, že Rusko podnikne odvetné kroky s cieľom čeliť súčasnej a rastúcej hrozbe zo strany Severoatlantickej aliancie. Podľa neho sa ruské vojenské zoskupenie blízko západných hraníc výrazne posilní — v priebehu nasledujúcich mesiacov sa vytvorí v Západnom vojenskom okruhu 20 vojenských formácií.

 

Ruský minister obrany poznamenal, že Severoatlantická aliancia koná veľmi provokatívne, rozmiestňuje svoje bojové lode vybavené riadenými strelami v blízkosti ruského pobrežia a vysiela svoje strategické bombardéry k ruským hraniciam, čo si vyžaduje prijatie vhodných opatrení.

 

„Konanie našich západných kolegov ničí bezpečnostný systém vo svete a núti nás prijímať adekvátne protiopatrenia. Neustále zlepšujeme bojové zloženie našich vojsk. Do konca roka vznikne v Západnom vojenskom okruhu asi 20 formácií a vojenských jednotiek,“ uviedol Sergej Šojgu.

 

O aké formácie pôjde, zatiaľ nie je presne určené, je však zrejmé, že Rusko po celej západnej hranici dodatočne rozloží operačno-taktické raketové systémy a systémy PVO, čo zaistí bezpečnosť na pozadí rastúcej hrozby zo strany NATO.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov