Horiaci Kharg
Aktuality, Námorníctvo,

Irán prišiel o najväčšiu loď svojho vojenského námorníctva – potopila sa po požiari. Video

Na najväčšej lodi iránskeho vojenského námorníctva vypukol dnes ráno v Ománskom zálive požiar. Podľa iránskych štátnych médií museli námorníci plavidlo evakuovať a nakoniec sa potopilo, informuje agentúra AP. Okolnosti vzniku požiaru neboli bezprostredne známe. Iránska štátna televízia identifikovala plavidlo ako zásobovaciu loď Kharg, pomenovanú po ostrove, ktorý slúži ako hlavný ropný terminál pre Irán. Plavidlo sa v čase incidentu nachádzalo blízko iránskeho prístavu Džásk zhruba 1 270 kilometrov juhovýchodne od metropoly Teherán blízko Hormuzského prielivu.


 

 

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že „záchranná operácia pre Kharg nebola úspešná“, podrobnosti však neuviedla. Na iránskych sociálnych sieťach kolovali fotografie námorníkov v záchranných vestách, ako evakuovali loď, pričom v pozadí bolo vidieť plamene.

 

Kharg

 

Kharg slúži ako jedno z mála plavidiel iránskeho námorníctva, ktoré je schopné zabezpečiť doplnenie paliva pre ďalšie lode. Je tiež schopné niesť ťažký náklad a slúži ako štartovacia plocha pre vrtuľníky. Loď vybudovali v Británii a súčasťou iránskych námorných síl sa stala v roku 1984 po dlhých rokovaniach, ktoré nasledovali po iránskej islamskej revolúcii v roku 1979. Najväčšia loď iránskeho námorníctva bola podľa iránskych médií pred pár dňami na otvorenom mori na „tréningovej misii“.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov