F-35A na leteckej základni Davis-Monthan AFB v Tucson, Arizona USA, zdroj: theaviationist
Aktuality, Letectvo,

Rusko vyvíja ľahkú jednomotorovú stíhačku piatej generácie

Ruská spoločnosť Suchoj vyvíja prvú ľahkú stíhačku piatej generácie s jedným motorom, povedal pre Sputnik zdroj v leteckom priemysle. Majú byť použité najnovšie technológie získané pri vývoji stroja Su-57.


 

“Pri vytváraní lietadla sa plánuje široko využiť skúsenosti , ktoré boli získané v rámci vývoja Su-57, vrátane najnovšieho motora” Izdelije 30 “, pokrytie pohlcujúce rádiové vlny, palubné rádioelektronické vybavenie a zbraňové systémy,” uviedol zdroj.

 

Moderné ruské stíhačky, vrátane samotného stroja Su-57, sú vybavené dvomi motormi. Podľa slov zdroja má mať nový stroj štandardnú vzletovú hmotnosť nie viac ako 18 ton, maximálna rýchlosť pritom má prekonávať dva machy. Pomer ťahu ku hmotnosti stroja má byť najmenej 1. Paralelne sa počíta so zníženou rádiolokačnou viditeľnosťou, vysokou manévrovateľnosťou a schopnosťou krátkeho vzletu a pristátia.

 

“Z hľadiska konštrukcie má mať jednu šachtu pre nasávanie vzduchu pod trupom, ako to majú mnohé moderné jednomotorové stroje,” dodal zdroj a spomenul, že na etape konštrukcie stroja sa môže používať motor Al-31FN série 3 a 4.

 

Vo svete sú jednomotorové stíhačky pomerne populárne. Najznámejší je americký stroj F-16, ďalej tiež americký stroj F-35, ktorý sprevádzajú veľké technické problémy. Ďalším jednomotorovým strojom je JAS-39, ktorý používa aj česká armáda. Tá ním nahradila takisto jednomotorový stroj Mig-21. Ešte jedným populárnym jednomotorovým strojom je čínska stíhačka J-10. Jednomotorovosť strojov citeľne znižuje náklady na prevádzku a obsluhu strojov. Je to však vykúpené znížením spoľahlivosti a obmedzením maximálnej bojovej nosnosti, čo znižuje celkový bojový potenciál.

 

F-16
Americké stroje F-16 sa rozhodla nakúpiť slovenská armáda, aby nimi nahradila dosluhujúce stroje Mig-29, ktoré používa od rozpadu Československa. Celkovo by Slovensko malo získať 14 kusov týchto strojov. Česko má do roku 2027 prenajaté švédske stroje JAS-39 Gripen. Otázku, či bude v ich používaní pokračovať, alebo či siahne po alternatíve, bude musieť vláda krajiny riešiť v najbližších rokoch.

 

V USA priznali neúspech projektu stíhačiek F-35. Začnú nový projekt?

Americký dozorný úrad (GAO) v apríli oznámil Kongresu problémy so stíhačkami F-35 Lightning piatej generácie. Tentoraz sa ukázalo, že modernizácia lietadla na verziu Block IV by si vyžadovala takmer o 2 miliardy dolárov viac. Nielenže tieto výdavky neboli zahrnuté do rozpočtu, ale dátumy ukončenia projektu sa odložili aspoň o rok.

 

V správe sa vysvetľuje, že zvýšenie výdavkov súvisí s dodatočnými testami novej verzie stíhačky, testovaním systémov a zariadení, výstavbou vzdelávacích laboratórií a vysokými cenami za bezpečnosť programu. Analytici poukazujú na to, že Pentagon neposlúchol odporúčania na postupnú modernizáciu, ale plánuje urobiť všetko naraz, čo projekt vôbec nezlacňuje. Podľa nových odhadov by výdavky na projekt mali dosiahnuť 14,5 miliardy dolárov. Čo presahuje zákonný limit a je drahšie ako mnoho iných zmlúv ministerstva obrany USA. Modernizácia F-35 sa začala v roku 2018. Hlavnou zvláštnosťou úpravy Block IV je zvýšenie výpočtovej kapacity palubných systémov 25-krát a zvýšil sa aj počet rakiet dlhého doletu.

 

Vďaka novému systému vypúšťania munície budú môcť lietadlá novej generácie umiestniť do trupu nie štyri, ale šesť rakiet vzduch-vzduch. Majú tiež perspektívne rakety AIM-260 s doletom viac ako 400 kilometrov. Bojový rozsah stíhačky sa má zvýšiť o štvrtinu na takmer 1,2 tisíca kilometrov. Okrem toho má byť F-35 integrovaný do jednotky bezpilotných vzdušných prostriedkov vybavených umelou inteligenciou. “Inteligentné” drony budú vedené, zatiaľ čo pilot má kontrolovať celý boj. Je jasné, že takáto škála informácií si bude vyžadovať výkonnejší palubný počítač. Predpokladá sa, že modifikovaná F-35 je schopná čeliť novým výzvam a hrozbám.

 

Americké letectvo sa zmierilo s neúspechom projektu stíhačiek F-35, ktorý bol počas celého desaťročia jediným pokusom nahradiť hlavné americké stíhačky F-16, uvádza Forbes.

 

V publikácii je zdôraznené , že kvôli rastúcej konkurencii bol dizajn F-35 výrazne skomplikovaný, čo spomalilo vývoj, zvýšilo náklady a znížilo spoľahlivosť projektu. Výsledkom je, že velenie amerického letectva sa nakoniec muselo zmieriť so skutočnosťou, že nemôžu nahradiť časom preverené stíhačky F-16 rovnakým počtom stíhačiek F-35. Armáda už teraz priznáva, že bude musieť začať nový projekt vývoja stíhačiek , ktoré by boli podobné stíhačkám F-16, alebo zakúpiť nové stíhačky F-16.

V článku sa ďalej uvádza, že keď sa rúca monopol na vojenské stíhačky, mohlo by vzniknúť množstvo úspešných pokusov ich nahradiť. To isté sa stalo napríklad v šesťdesiatych rokoch s neúspešným projektom stíhačiek F-111, ktoré Dan Grazier, analytik Projektu o vládnom dohľade vo Washingtone, DC prirovnáva ku stíhačkách F-35. Sám Grazier odhaduje šance na úspešné vytvorenie nového úspešného projektu zo strany amerického letectva iba na 30 percent.

To, čo sa bude diať ďalej, určí, či projekt stíhačiek F-35 inšpiruje vznik nového programu, ako to bolo v prípade sa stíhačkami F-111. “Pravdepodobnosť, že sa to stane, je 70 percent,” konštatuje Grazier a poukazuje na zlý zvyk Pentagonu zahrnúť čo možno najväčší počet konkurenčných požiadaviek do jedného programu. Keď sa teda americké letectvo rozhodne vytvoriť nové stíhacie lietadlo, je pravdepodobné, že letectvo pridá toľko funkcií a zložitosti, že projekt nových stíhačiek bude nakoniec drahým, nespoľahlivým a priemerným. Inými slovami by sa mohol stať novým F-35 svojho rodu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov