TB2 Bayraktar
Aktuality, Letectvo,

USA ich už nebudú odkláňať: Turecký výrobca dronov Bayraktar upozorňuje na ich schopnosť fungovať bez GPS

Turecko uvažuje o rozšírení exportného programu pre útočné a prieskumné drony Bayraktar TB2. Dnes sú tieto drony v službe (okrem samotného Turecka) aj v jednotkách Azerbajdžanu, Kataru a Ukrajiny. Zároveň je dôležité, na aké vlastnosti ich dronov sa tureckí výrobcovia zo spoločnosti Baykar snažia upriamiť pozornosť potenciálnych kupcov.


 

Výrobca upozorňuje na dôležitú schopnosť – lietať a hľadať ciele bez použitia navigačného systému GPS. Najmä naznačuje, že navigačné funkcie vykonáva multisenzorový systém, čo robí Bayraktar TB2 menej zraniteľným voči elektronickému rušeniu a skresleniu navigačného signálu.

 

V tomto vyhlásení experti videli akési pichnutie smerom k USA. Predtým sa v Turecku opakovane objavovala otázka, že všetky informácie o letoch „skutočne unikajú k americkým špecialistom, ktorí plne ovládajú zdroje GPS navigácie“. Okrem toho sa predpokladalo, že presnosť určovania súradníc tureckým letectvom sa môže výrazne líšiť podľa druhu operácie. Poukázali najmä na problémy s presnosťou určovania súradníc počas operácií proti kurdským ozbrojeným skupinám v severnej Sýrii a Iraku. V Turecku boli USA často obviňované, že Washington namiesto podpory partnera NATO podporuje kurdské formácie a neuznáva ich ako teroristické.

 

Tureckí odborníci teraz objasňujú, že sa snažia používať navigačné zariadenie, ktoré nezávisí od „vonkajších faktorov“. Neukazuje to priamo na schopnosť Spojených štátov ovplyvniť získavanie údajov GPS, ale zmienka o dôležitosti používania navigačného systému Bayraktar TB2 UAV bez GPS hovorí jasnou rečou.

 

 

Odkedy je Bayraktar TB2 schopný niesť dve protitankové strely UMTAS vyvinuté tureckým Roketsanom, alebo mikro-strelivo MAM-C a MAM-L, turecké sily ich vo veľkej miere používajú a to dosť efektívne v severnej Sýrii. Taktiež v Líbyi sa zdá, že tento stroj zmenil pomer síl medzi milíciami lojálnymi vláde národnej jednoty [GNA] podporovanej Ankarou a líbyjskou národnou armádou [ANL] maršala Khalifu Haftara. Ako sa zdá, Turecko sa stále lepšie presadzuje v oblasti zbrojárskeho priemyslu. Nejde len o drony, ale o celý komplex iných zariadení. Turci sa presadzujú postupne v segmente, ktorý je vysoko strážený veľkými dodávateľmi zbraní ako sú USA, Rusko, Čína, Francúzsko.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov