.
Aktuality, Pozemná technika,

Partnerská výpomoc: Srbsko obdržalo ďalšie tanky a obrnené transportéry z Ruska

V súlade s dohodou o vojenskej spolupráci odovzdalo Rusko Srbsku 19 tankov T-72MS a 20 obrnených transportérov BRDM-2MS. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Ministerstvo obrany Srbska. Na slávnosti odovzdania vojenskej techniky, ktorá sa uskutočnila na juhu krajiny pri meste Niš, sa zúčastnili Minister obrany Srbska Nebojša Stefanović, náčelník generálneho štábu Milan Mojsilović a ruský veľvyslanec Alexander Botan-Charčenko .


 

Video z minulého týždňa – Cvičenie ruských a srbských špeciálnych síl zamerané na boj proti terorizmu:

 

„Ruská strana dnes odovzdala Srbsku 19 tankov T-72MS a 20 obrnených transportérov BRDM-2MS, spolu s predtým presunutým vybavením bol presun 30 tankov a 30 obrnených transportérov dokončený na základe dohody o vojenskej spolupráci,“ uviedla tlačová služba vojenského oddelenia.

 

Námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin poznamenal, že dodávané vybavenie spĺňa všetky moderné štandardy a požiadavky a posilní bojový potenciál srbskej armády a tiež „prispeje k plneniu úloh na ochranu zvrchovanosti a územnej celistvosti krajiny“.

 

.

 

Srbská armáda modernizuje svoj najrozšírenejší tank M-84

Vzhľadom na potenciál tankovej platformy M-84 srbská armáda začala v minulom roku s modernizáciou tankov v dvoch etapách: deväť kusov v prvej etape a 12 v druhej. Takmer každý dôležitý subsystém bude aktualizovaný o nové technológie. Najprv sa urobili vylepšenia v ochrane tanku pred všetkými druhmi súčasných hrozieb ako sú – moderné protitankové rakety, moderné kumulatívne tandemové protitankové rakety a útoky zhora. Toto je hlavný segment v tejto fáze. Okrem toho sa vylepšuje situačné povedomie všetkých členov posádky, najmä veliteľa, jeho 360 stupňový bojový modul s diaľkovým ovládaním má vylepšený systém riadenia paľby, termovíznu kameru čo umožňuje veliteľovi úspešne pôsobiť v rôznych situáciách, v zálohe, v zastavanej zóne atď. Modernizovala sa pancierová a optoelektronická ochrana a hlaveň tanku, a úplne sa digitalizovali pozície veliteľa, strelca a vodiča.

 

 

M-84 je variant sovietskeho T-72. Je stále v prevádzke v Srbsku , Kuvajte , Chorvátsku , Slovinsku a ďalších krajinách. M-84 vstúpil do služby Juhoslovanskej ľudovej armády v roku 1984. Zlepšená M-84A verzia vstúpila do služby o niekoľko rokov neskôr. Najnovšia srbská verzia M-84AS bola predstavená v roku 2004, s novým systémom riadenia paľby, s novým denným a nočným zameriavačom, s reaktívnym pancierovaním Kontakt-5,  so streleckou vežou s diaľkovým ovládaním s 12,7 mm guľometom. Je vybavený 125 mm kanónom 2A46M ktorý umožňuje odpaľovanie protitankových riadených striel  s dosahom až 5 km. Pohon tvorí 1200 koňový dieselový motor, ktorý mu poskytuje maximálnu rýchlosť 72 km. Je veľmi podobný ruskému T-90s , a to ako vo vzhľade aj v schopnostiach.

 

 

Srbské stíhačky MiG-29 budú odteraz vedieť mapovať terén: Srbsko modernizuje darované stíhacie lietadlá

17. mája dorazila z Bieloruska (letisko Baranoviči) do Srbska (Vojenská letecká základňa 204. leteckej brigády Batajnica) posledná várka pozostávajúca z dvoch stíhačiek MiG-29 (ev. čísla 18204 a 18205). Vďaka tejto a predchádzajúcim, už skorším dodávkam, ktoré prebiehali v rámci bezplatnej vojenskej pomoci Moskvy a Minska, získalo Srbské letectvo a protivzdušná obrana (Ваздухопловство и противваздушна одбрана, Vazduchoplovstvo i protivvazdušna odbrana – ViPVO) letku stíhacích lietadiel MiG-29 v počte 14 kusov strojov (tvorí ju 6 kusov zo staršej produkcie z Ruska, 4 kusy z Bieloruska a 4 kusy, ktoré pochádzajú ešte zo sovietskej éry).

 

Dodnes prešlo 10 podarovaných strojov predovšetkým generálnou opravou (jedna stíhačka ešte v RF, ostatné potom v Bielorusku), čo umožnilo predĺžiť ich prevádzkovú technickú životnosť. Popri tom došlo z dôvodu výmeny niektorých častí vybavenia zároveň k ich modernizácii, v súvislosti s čím dostali lietadlá po novom označenie MiG-29SD.

 

Srbské letectvo teraz čakajú oveľa dôležitejšie práce. Podľa očakávaní prejde 11 jednomiestnych strojov MiG-29SD modernizáciou druhej etapy a dostanú sa tak na úroveň verzie strojov MiG-29SM; 3 dvojmiestne cvično-bojové stíhačky MiG-29UB, vzhľadom na skromnejšie prístrojové vybavenie prejde podľa všetkého oveľa nižším stupňom modernizácie.

 

Modernizáciou stíhačiek MiG-29 na verziu SM sa srbské stroje stanú viacúčelovými stíhacími lietadlami úrovne 4+. Ako sa uvádza v článku na srbskom portáli Tango Six, 18. mája informovali predstavitelia srbského Ministerstva obrany po prvýkrát o tom, že lietadlá v danej verzii budú vďaka radarom schopné mapovať terén (pre úlohy proti pozemným cieľom), v súvislosti s čím už boli zakúpené nové zbraňové prostriedky typu vzduch-vzduch. Taktiež sú na lietadlách v rámci prebiehajúcej modernizácie inštalované prostriedky vedenia aktívneho rádioelektronického boja.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov