Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Puškov ku skončeniu konfliktu na Donbase: Ukrajine chýba elita schopná samostatného myslenia

Senátor Alexej Puškov komentoval slová zástupcu kyjevskej delegácie pri Trojstrannej kontaktnej skupine o urovnaní konfliktu na Donbase Leonida Kravčuka, že stanovisko Ukrajiny pri rokovaniach v minskom formáte môže byť sformované po stretnutí prezidentov Ruska a USA.


 

„Ukrajina nemá a nemôže mať samostatnú zahraničnú politiku a suverenitu: toto územie historicky vždy hľadalo externých patrónov a záviselo od niekoho — od Ruska, Švédska, Poľska, Rakúsko-Uhorska, Nemecka. Preto na Ukrajine, bez ohľadu na to, koľko ľudí príde s „veľkou“ históriou, ktorá má počiatky takmer u Atlanťanov, neexistuje elita schopná samostatného myslenia a konania. Sú to len ľudia, ktorí sa náhodou ocitli pri moci a zúfalo hľadajú pre seba patrónov a finančných darcov. Absenciu historickej štátnosti je ťažké prekonať: za 30 rokov formálne samostatnej existencie ju Ukrajina neprekonala. Preto súčasná jednoznačná závislosť od Západu a predovšetkým od USA predstavuje jedinú možnú formu existencie pre súčasnú Ukrajinu,“ napísal Puškov vo svojom Telegram-kanáli.

 

Zelenskij dostal súbor pokynov z Washingtonu

Počas návštevy amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena v Kyjeve dostal ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij od Bieleho domu množstvo pokynov. Píše o tom portál „Octagon.Media“ s odvolaním sa na svoje zdroje v Kancelárii prezidenta Ukrajiny.

„Podstata hlavnej myšlienky, ktorú Biden adresoval Zelenskému, je mimoriadne jednoduchá: Washington nie je spokojný s neoblomnou politikou Kyjeva a so Zelenského hrou na „nezávislého prezidenta“. Z tejto situácie existujú dve cesty: buď Zelenskij začne plne dodržiavať Bidenove odporúčania, alebo sa v dohľadnej dobe stane prezidentom Ukrajiny niekto iný,“ píše sa v článku.

 

Zdroje „Octagon.Media“ taktiež informovali, že Blinken adresoval Zelenskému požiadavku na odstránenie „prokremeľských predstaviteľov“ z prezidentskej administratívy, vlády a ďalších mocenských štruktúr Ukrajiny. V prvom rade vedúceho kancelárie prezidenta Andreja Jermaka, ktorý opakovane rokoval s Moskvou o plyne a výmene väzňov. V nemilosti sa ocitol aj Jurij Vitrenko, ktorý nahradil Andreja Koboleva v pozícii šéfa „Naftogazu Ukraina“. Na konci roku 2020 dosiahli straty spoločnosti asi 684 miliónov dolárov. Zdroj publikácie v prezidentskom úrade prezradil, že Blinken požaduje, aby bol do čela „Naftogazu“ postavený tvrdý muž, ktorý by nerobil ústupky „Gazpromu“ a dodal, že súčasný šéf nie je pre túto úlohu vhodný.

„Zatiaľ to vyzerá na pokus získať čas, pretože Zelenského testovanie ešte len začína. Musí ešte odpovedať, či je pripravený splniť Bidenove požiadavky. Bude to možné posúdiť zvonka podľa toho, či rozhodne o personálnych rozhodnutiach, ktoré sú na neho kladené — rezignáciu Jermaka a Vitrenka,“ uvádza sa v článku.

 

Varovanie z Európy: Donbas predstavuje hrozbu pre NATO a EÚ

Európska únia zaslala svojim členským štátom varovanie pred zámerom Ruska „pohltiť“ územie Donbasu. Informuje o tom americká agentúra „Bloomberg“ s odkazom na svoje vlastné zdroje. Podľa vedenia EÚ o tom svedčí organizácia volieb a vydávanie ruského občianstva na území DĽR a LĽR. Európska služba pre vonkajšiu činnosť plánuje o tejto otázke vypracovať podrobnú správu. Uvádza sa, že udelenie štatútu autonómie Donbasu na Ukrajine, ktoré je zakotvené v Minských dohodách, by potenciálne mohlo regiónu umožniť vetovať vstup Ukrajiny do NATO a EÚ, čo je Západom označované za cieľ väčšiny Ukrajincov.

 

Dokument EÚ obsahuje zoznam opatrení, ktoré je možné prijať proti „ruskej agresii“. Súčasťou je aj navrhovaný súbor opatrení, ako potreba posilniť podporu Kyjeva v boji proti kybernetickým hrozbám, znížiť energetickú závislosť od Ruska, posilniť opatrenia na odmietnutie uznania ruských pasov, ktoré dostávajú obyvatelia Krymu a Donbasu, ako aj umožniť Ukrajine podieľať sa na rade projektov Európskej únie v oblasti bezpečnosti.

„Ďalšie sankcie budú závisieť od zhoršenia situácie týkajúcej sa zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny,“ uvádza sa v dokumente.

 

„Bloomberg“ zároveň informuje o dodatočnom memorande, podľa ktorého veľvyslanci Európskej únie vo Výbore pre politiku a bezpečnosť pri diskusii o tomto dokumente 11. mája vyjadrili odlišné názory. Jedna časť diplomatov tento návrh podporila, pričom ďalšia upozorňovala na skutočnosť, že uvedené návrhy venujú malú pozornosť reformám, ktoré je Ukrajina povinná vykonať, najmä zavedenie opatrení na boj proti korupcii a otázka zapojenia Kyjeva do spoločných bezpečnostných programov si vyžaduje dlhšie časové obdobie.

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN označil Nemecko a Francúzsko za spolupáchateľov zločinov Kyjeva na Donbase

“Nemecko a Francúzsko sa s väčšou pravdepodobnosťou stali spolupáchateľmi zločinov spáchaných Kyjevom na Donbase, a nie prostredníkmi pri urovnávaní konfliktu”, uviedol v minulom mesiaci stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzija.

 

Počas svojho vystúpenia na zasadnutí Rady bezpečnosti OSN o ruskej iniciatíve v súvislosti so šiestym výročím podpísania minských dohôd pripomenul, že v decembri minulého roku sa predstavitelia Berlína a Paríža vyhli účasti na neformálnom zasadaní OSN Rady bezpečnosti vo formáte Arria za účasti zástupcov Doneckej a Luhanskej republiky …

 

„Tí, ktorí podporujú iba jednu stranu vnútorného ukrajinského konfliktu a dopúšťajú sa, v rozpore so skutočnosťami, jeho bolestivých fantázií o„ ruskej agresii “, nemôžu sa nazývať mediátormi. Vy, páni, ste skôr spolupáchateľmi zločinov spáchaných Kyjevom na obyvateľoch Donbasu, ”uviedol ruský diplomat.

 

“Sme nútení konštatovať, že tvrdohlavá neochota Kyjeva plniť si svoje povinnosti vyplývajúce zo súboru opatrení sa neskrýva už len na úrovni ukrajinského vedenia,” zdôraznil Nebenzija.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov