Ilustračný obrázok – MiG-29UB (9-51) Srbského letectva a protivzdušnej obrany (ViPVO), zdroj: topwar.ru
Aktuality, Letectvo,

Srbské stíhačky MiG-29 budú odteraz vedieť mapovať terén: Srbsko modernizuje darované stíhacie lietadlá


Srbsko, 21. máj 2021 (AM) – 17. mája dorazila z Bieloruska (letisko Baranoviči) do Srbska (Vojenská letecká základňa 204. leteckej brigády Batajnica) posledná várka pozostávajúca z dvoch stíhačiek MiG-29 (ev. čísla 18204 a 18205). Vďaka tejto a predchádzajúcim, už skorším dodávkam, ktoré prebiehali v rámci bezplatnej vojenskej pomoci Moskvy a Minska, získalo Srbské letectvo a protivzdušná obrana (Ваздухопловство и противваздушна одбрана, Vazduchoplovstvo i protivvazdušna odbrana – ViPVO) letku stíhacích lietadiel MiG-29 v počte 14 kusov strojov (tvorí ju 6 kusov zo staršej produkcie z Ruska, 4 kusy z Bieloruska a 4 kusy, ktoré pochádzajú ešte zo sovietskej éry).

Dodnes prešlo 10 podarovaných strojov predovšetkým generálnou opravou (jedna stíhačka ešte v RF, ostatné potom v Bielorusku), čo umožnilo predĺžiť ich prevádzkovú technickú životnosť. Popri tom došlo z dôvodu výmeny niektorých častí vybavenia zároveň k ich modernizácii, v súvislosti s čím dostali lietadlá po novom označenie MiG-29SD.

Srbské letectvo teraz čakajú oveľa dôležitejšie práce. Podľa očakávaní prejde 11 jednomiestnych strojov MiG-29SD modernizáciou druhej etapy a dostanú sa tak na úroveň verzie strojov MiG-29SM; 3 dvojmiestne cvično-bojové stíhačky MiG-29UB, vzhľadom na skromnejšie prístrojové vybavenie prejde podľa všetkého oveľa nižším stupňom modernizácie.

Srbská stíhačka MiG-29 s dvojicou riadených rakiet R-60 (v kóde NATO AA-8 Aphid), zdroj: wikimedia commons


Modernizáciou stíhačiek MiG-29 na verziu SM sa srbské stroje stanú viacúčelovými stíhacími lietadlami úrovne 4+. Ako sa uvádza v článku na srbskom portáli Tango Six, 
18. mája informovali predstavitelia srbského Ministerstva obrany po prvýkrát o tom, že lietadlá v danej verzii budú vďaka radarom schopné mapovať terén (pre úlohy proti pozemným cieľom), v súvislosti s čím už boli zakúpené nové zbraňové prostriedky typu vzduch-vzduch. Taktiež sú na lietadlách v rámci prebiehajúcej modernizácie inštalované prostriedky vedenia aktívneho rádioelektronického boja.

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov