Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo chystá Izrael? Putin nariadil evakuovať Rusov z pásma Gazy

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal príkaz na evakuáciu občanov Ruskej federácie a krajín SNŠ z pásma Gazy, ak si to prajú, uvádza agentúra RIA Novosti. V súvislosti s prudkým zhoršením situácie v pásme Gazy v dôsledku vojenskej operácie ozbrojených síl štátu Izrael zabezpečiť evakuáciu občanov Ruskej federácie a občanov členských štátov Spoločenstva nezávislých štátov nachádzajúcich sa v pásme Gazy, ktoré vyjadrili také želanie.


 

Hlava štátu dala pokyn ministerstvu zahraničia, zahraničnej spravodajskej službe a ministerstvu pre mimoriadne situácie, aby určili čas a formát evakuácie s prihliadnutím na vývoj situácie v Gaze. Ministerstvo pre mimoriadne situácie po dohode s ministerstvom zahraničných vecí musí zabezpečiť prepravu evakuovaných osôb do Moskvy.

„Vláda Ruskej federácie vykoná predpísaným spôsobom opatrenia potrebné na vykonanie tohto nariadenia,“ uvádza sa v dokumente.

 

Rozsiahle strety medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou v dvoch okresoch východného Jeruzalema sa začali v noci 8. mája, išlo o reakciu na vysťahovanie niekoľkých arabských rodín izraelským súdnym príkazom. Protesty prerástli do nepokojov a 10. mája sa začali vzájomné raketové útoky. Z pásma Gazy na izraelské územie vystrelilo viac ako 4 tisíc rakiet, 12 Izraelčanov zahynulo a ďalších 50 bolo zranených. Izrael reagoval niekoľkými stovkami raketových a náletov na Gazu, pri ktorých zahynulo 230 ľudí, z toho 65 detí.

 

Politológ predpovedá konflikt s Izraelom na štyri kroky dopredu

Politológ Alexander Sosnovskij dokázal vypočítať spôsob riešenia konfliktu s Izraelom na štyri kroky vpred. Zároveň o Palestíne neuviedol ani slovo. Odborník navrhol, aby sa americké orgány pokúsili obrátiť ďalšie zhoršenie arabsko-izraelského konfliktu v ich prospech.

 

Prvý krok. Americký prezident Joe Biden, aby si zachoval svoju tvár bude súhlasiť so stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nastolí otázku riešenia konfliktu medzi Izraelom a Palestínou. Navonok to bude vyzerať ako vynútený krok, ktorý sa robí pod zámienkou zabráneniu veľkej vojne. Odvážne povie, že je v záujme mieru pripravený stretnúť sa s „zabijakom“. Pôjde do Viedne, stretne sa s Putinom,- tvrdí Sosnovský.

 

Druhý krok. S Putinovou pomocou dosiahnu Američania prímerie, ale dôsledky tohto stretnutia pre USA a Rusko budú odlišné. Biden bude nominovaný na Nobelovu cenu za mier (tretí krok) a proti Rusku budú uvalené ďalšie sankcie (štvrtý krok). Je potrebné poznamenať, že Sosnovskij, ktorý uviedol Bidenov plán, nikde nespomenul Palestínu. Izrael je jedným z hlavných spojencov USA na Blízkom východe. A hoci súčasná americká administratíva nepodporuje židovský štát tak aktívne ako exprezident Donald Trump, dá sa predpokladať, že Washington bude mať podiel na spojení s Izraelom.

 

Poľský pozorovateľ Piotr Byalčik poznamenáva, že „Rusko vstupuje do konfliktu a požaduje urgentné zvolanie Madridskej štvorky.“ Toto je štruktúra, ktorá zahŕňa zástupcov OSN, Ruska, Spojených štátov a Európskej únie. Publikácia Wirtualna Polska píše, že Sergej Lavrov žiada zvolanie takéhoto formátu, aby sa ukončilo násilie v konfrontácii medzi Izraelom a Palestínou. Sergej Lavrov predtým viedol rozhovor s generálnym tajomníkom OSN Antoniom Guteresom. Je potrebné poznamenať, že organizácia je pripravená pomôcť pri deeskalácii vrátane ukončenia násilných akcií v oblasti mešity Al-Aksá. Zároveň sa pripomína, že strany musia zastaviť vedenie nepriateľských akcií na základe zásady vzájomnosti.

 

Minister Korčok: “Trvalý mier a udržateľné riešenie je možné dosiahnuť len na základe dvojštátneho usporiadania

“Celý svet za posledný týždeň s napätím a obavami sleduje vývoj situácie v Izraeli . Dnes som túto krajinu navštívil a urobil som dobre.
Stali sme sa totiž súčasťou intenzívneho medzinárodného diplomatického úsilia, keďže dnes paralelne so mnou v Izraeli rokovali aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas  a český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek . Mal som užitočné stretnutia a rokovania s premiérom Benjaminom Netanjahuom a ministrom zahraničných vecí Gabrielom Aškenazim. Moje stretnutie s ministrom zahraničných vecí považujem za dôležité práve v situácii, kedy je Izrael vystavený intenzívnym útokom radikálneho hnutia Hamas a na oboch stranách sa zvyšujú počty nevinných obetí konfliktu. Práve v takýchto napätých a vyhrotených situáciách si uvedomujem dôležitosť diplomacie a vzájomnej komunikácie. V nádväznosti na ostatnú výzvu ministrov zahraničných vecí EÚ  na deeskaláciu situácie, mi záleží na tom, aby slovenská diplomacia bola aktívna a týmito rokovaniami v Izraeli prispela k zastaveniu násilností, zabezpečeniu ochrany civilistov a umožneniu dodávok humanitárnej pomoci do najviac zasiahnutých oblastí.

 

Tlmočil som podporu práva Izraela na sebaobranu a zaručenie bezpečnosti jeho občanov. Zároveň som ale apeloval na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva. Povedal som, čo cítia aj naši občania na Slovensku, totiž, že ľudský život má rovnakú hodnotu všade na svete, či v Izraeli alebo v Palestíne  . Samozrejme, že sme hovorili o perspektívach riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý sa dlhodobo nachádza v patovej situácii. Trvalý mier a udržateľné riešenie je možné dosiahnuť len na základe dvojštátneho usporiadania. Jedným z kľúčových predpokladov obnovenia rokovaní je vysporiadanie sa nielen s militantným pôsobením Hamasu, ale aj urýchlené uskutočnenie volieb do orgánov palestínskej samosprávy, ktoré sa nekonali už 15 rokov. S cieľom získať komplexný pohľad na dianie, som požiadal o stretnutie v Ramalláhu s mojim palestínskym rezortným partnerom Rijádom al-Malkím, potvrdzujem môj záujem o rokovania s predstaviteľmi Palestínskej samosprávy s cieľom deeskalácie konfliktu, obnovenia politického dialógu a naplnenia túžby obyvateľov Izraela a Palestíny žiť v mieri a bezpečnosti. Milí priatelia, hebrejské „Šalom“ a arabské „Salám“ znamenajú mier a po tejto návšteve som presvedčený, že to je práve to, čo potrebujú ľudia na oboch stranách.” Uviedol slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok na svojom účte.

 

 

Nad udalosťami v Palestíne sa zamýšľa aj politológ Eduard Chmelár vo svojom najnovšom videu:

 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval v piatok OSN a Spojené štáty, aby zasiahli voči izraelským útokom a odsúdil „brutálne a plánované zabíjanie“ Palestínčanov. Abbás reagoval na prebiehajúce eskalácie v pásme Gazy, na okupovanom západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme, informovala agentúra AP. Úrad palestínskeho prezidenta vyhlásil, že podľa Abbása je izraelská vláda plne zodpovedná za piatkovú eskaláciu na západnom brehu Jordánu. Pri zrážkach s izraelskými silami tam v piatok prišlo o život najmenej desať Palestínčanov. Abbásov úrad uviedol, že vyzval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby okamžite a pohotovo zasiahla skôr, ako sa situácia „vymkne spod kontroly“. Abbás takisto vyzval Bezpečnostnú radu (BR) OSN a ďalšie strany, aby „prevzali svoje povinnosti a zastavili tieto útoky s cieľom zachovať bezpečnosť a mier v súlade s ustanoveniami medzinárodného práva“.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov