Ladoborec Iľja Muromec
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské ministerstvo obrany vyšle na Arktídu jadrovú expedíciu

Špecialisti z 12. hlavného riaditeľstva ruského ministerstva obrany a zástupcovia Murmanského regionálneho oddelenia Ruskej geografickej spoločnosti vyrazia spolu s vojenskými námorníkmi na cestu okolo Južného ostrova Nová zem na ľadoborci Iľja Muromec. Informovali o tom v rezorte.


 

.

 

Do expedície skupiny Severného loďstva sa pripojili najviac trénovaní odborníci, v ich čele bude dôstojník štábu Severného loďstva Sergej Zinčenko. V rámci komplexnej expedície na Novú Zem začal historický experiment s rekonštrukciou expedície Fjodora Rozmyslova z 18. storočia v prielive Matočkin Šar. Takmer o 300 rokov neskôr zopakovali vojaci Centrálneho polygónu Ruskej federácie pod vedením plukovníka Sergeja Kostareva jeden z dní Rozmyslovovej skupiny, keď na ľade prielivu kráčali 24 kilometrov. Na trase bola skontrolovaná presnosť meraní vykonaných Fjodorom Timofejevičom, po ceste armáda hľadala možné stopy expedície.

 

.

 

Expedícia sa bude plaviť okolo Južného ostrova v auguste. 12. hlavné riaditeľstvo ministerstva obrany zodpovedá za dodávky jadrových zbraní ozbrojeným silám a bezpečnosť ich skladovanie. Na súostroví Nová zem sa nachádza miesto, kde sa až do roku 1990 vykonávali testy jadrových zbraní. Podľa údajov z otvorených zdrojov sa v blízkosti súostrovia nachádza pohrebisko jadrového odpadu : kontajnery s vyhoreným palivom z lodí Severnej flotily a jadrových ľadoborcov či úplne potopená jadrová ponorka K-27.

 

V apríli informovala tlačová služba Severnej flotily, že expedície jej a Ruskej geografickej spoločnosti objavili v Barentsovom mori ponorku Kaťuša, ktorú počas druhej svetovej vojny odpálili nemecké míny. Vedci zistili, že trup ponorky bol rozčlenený na tri časti a bol zapletený do rybárskych sietí. Za predpokladanú príčinu zničenia ponorky považujú výbuch nemeckej míny a následnú detonáciu vlastnej munície ponorky. Členovia expedície chceli zistiť taktické číslo ponorky. Klasifikácia bola zatiaľ vykonávaná na základe rozmeru trupu ponorky a jednotlivých nezakrytých častí – rádiová komunikačná anténa, vysokotlakové valce, potrubné ventilačné šachty.

 

Počas expedície bolo tiež preskúmané miesto, na ktoré sa sťažovali rybári – nachádza sa tam potopená loď, ktorá zapríčinila mnohé problémy s vlečnými sieťami. Teraz sú informácie o lodi vložené do štátnych morských navigačných máp. Prvá a druhá etapa spoločnej expedície Severnej flotily a Ruskej geografickej spoločnosti sú na konci. Loď logistickej podpory Elbrus, ľadoborec Iľja Muromec a hydrografická loď Romuald Muklevič sa vrátili na ich hlavnú základňu do Murmansku.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov